Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΔημιουργία Πανεπιστημιακού Κέντρου Υγείας προωθεί το ΤΕΠΑΚ στο Παλιό Νοσοκομείο

Δημιουργία Πανεπιστημιακού Κέντρου Υγείας προωθεί το ΤΕΠΑΚ στο Παλιό Νοσοκομείο

Να θυμίσουμε ότι το κτήριο του παλιού νοσοκομείου στην οδό Λεοντίου, λειτουργούσε αποκλειστικά σαν νοσοκομείο της Λεμεσού μέχρι την δημιουργία του νέου Γενικού Νοσοκομείου, οπότε οι χώροι του μοιράστηκαν για διάφορες χρήσεις.

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Την δημιουργία ενός πρότυπου Κέντρου Υγείας στον χώρο του παλιού νοσοκομείου Λεμεσού, προς όφελος των φοιτητών αλλά και του ευρύτερου κοινού της Λεμεσού, προωθεί το ΤΕΠΑΚ και ήδη, σε πρόσφατη διυπουργική σύσκεψη η οποία ασχολήθηκε με ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη του Β’ Πόλου του Πανεπιστημίου, κατατέθηκε η σχετική πρόταση η οποία αντικρίστηκε θετικά.


Για το σκεπτικό αυτής της πρωτοβουλίας και το πως μπορεί πρακτικά να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει αυτό το Κέντρο Υγείας, μίλησε στο Limassol today ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Δρ. Παναγιώτη Ζαφείρης ο οποίος αναφερόμενος και στο γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια γίνεται προσπάθεια για ανάπτυξη του Β΄ Πόλου του Πανεπιστημίου αλλά προκύπταν διάφορα εμπόδια, επισημαίνει το ΤΕΠΑΚ έπρεπε να κινηθεί δημιουργικά απέναντι σε αυτά τα εμπόδια.


Ένα από αυτά εμπόδια, όπως αναφέρει, ήταν η ύπαρξη του παλιού νοσοκομείου στον συγκεκριμένο χώρο, για το οποίο το Υπουργείο Υγείας είχε ανησυχίες για το που μπορεί να μεταφερθεί το νοσοκομείο αφού θεωρείται απαραίτητη η λειτουργία του στο κέντρο της πόλης, δεδομένου ότι εξυπηρετεί πολύ κόσμο. Παρόλο που στο πίσω μέρος του κτηρίου του νοσοκομείου, το ΤΕΠΑΚ διαθέτει χώρους που παραχωρήθηκαν από το κράτος, θεωρείται, όπως σημειώνει ο Πρύτανης, ότι είναι δύσκολο να δημιουργηθεί κάτι μεγάλο.


«Ως εκ τούτου η προσπάθεια μας ήταν να εξευρεθεί ένα χώρος ο οποίος να εξυπηρετεί και το ΤΕΠΑΚ και το Υπουργείο Υγείας, οπότε προτείναμε να δημιουργηθεί ένα Κέντρο Υγείας που θα αντικαταστήσει αυτό που υπάρχει σήμερα στο παλιό νοσοκομείο, με την προοπτική της συνδιαχείρισης με τον ΟΚΥΠΥ» αναφέρει ο Δρ. Ζαφείρης, εξηγώντας ότι «αυτό σημαίνει συμμετοχή των φοιτητών νοσηλευτικής για πρακτική εξάσκηση με ακαδημαϊκή επίβλεψη, στην βάση ενός Πανεπιστημιακού Κέντρου Υγείας με τις υπηρεσίες που παρέχει σήμερα το νοσοκομείο».


Με δεδομένη την θετική αντιμετώπιση που είχε μέχρι τώρα αυτή η πρωτοβουλία του ΤΕΠΑΚ από τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ο Πρύτανης ευελπιστεί ότι το ίδιο κλίμα θα συνεχιστεί και από την νέα Υπουργό Υγείας, Πόπη Κανάρη.

Συνδρομή από Δήμο Λεμεσού και ΕΒΕΛ

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετική ενημέρωση για την συγκεκριμένη πρόταση του ΤΕΠΑΚ, έγινε από τον Πρύτανη και στη τελευταία συνάντηση είχε με αξιωματούχους του Δήμου Λεμεσού και του ΕΒΕΛ στα πλαίσια της καθιερωμένης επικοινωνίας και αλληλοενημέρωσης των φορέων της πόλης με στόχο την προώθηση κοινών στόχων και επιδιώξεων για την πολυεπίπεδη ανάπτυξη της Λεμεσού.
Η πρωτοβουλία αυτή του ΤΕΠΑΚ χαιρετίστηκε από τους άλλους φορείς της Λεμεσού, με τον Δήμαρχο, Νίκο Νικολαΐδη να τονίζει την σημασία της ύπαρξης ενός τέτοιου Κέντρου Υγείας για τους πολίτες, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν από κοινού ενέργειες προς υλοποίηση αυτού του στόχου. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Ανδρέας Τσουλόφτας, συμφώνησε και πρόσθεσε ότι, λαμβάνοντας υπόψη την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, θα πρέπει να αξιολογηθούν και οι ανάγκες για περισσότερες και ποιοτικές επιλογές στέγασης για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές.

Limassol Today - Dav


Και οι τρεις φορείς της Λεμεσού, αποφάσισαν ότι θα κινηθούν από κοινού ώστε να δρομολογηθούν άμεσα όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες προς την νέα Υπουργό Παιδείας, για πραγματοποίηση συνάντησης και εξέτασης της πρότασης του ΤΕΠΑΚ για συνεκμετάλλευση με τον ΟΑΥ του παλιού νοσοκομείου το οποίο, κατά γενική ομολογία, εδώ και πολλά χρόνια δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε και παρουσιάζει διάφορα προβλήματα.

Limassol Today - Dav

Σε κακό χάλι το κτήριο

Να θυμίσουμε ότι το κτήριο του παλιού νοσοκομείου στην οδό Λεοντίου, λειτουργούσε αποκλειστικά σαν νοσοκομείο της Λεμεσού μέχρι την δημιουργία του νέου Γενικού Νοσοκομείου, οπότε οι χώροι του μοιράστηκαν για διάφορες χρήσεις. Το ισόγειο συνέχισε να λειτουργεί σαν νοσοκομείο με συγκεκριμένο πεδίο ιατρικών υπηρεσιών (αιμοληψίες, αλλαγή πληγών, εμβόλια, χορήγηση ενέσεων κλπ) ενώ ο όροφος παραχωρήθηκε σε άλλους οργανισμούς και φιλοξενεί προγράμματα απεξάρτησης και άλλες υπηρεσίες.
Αποδέκτες των νοσοκομειακών υπηρεσιών, είναι κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας προερχόμενα από τα χωριά, αφού το παλιό νοσοκομείο βολεύει καθώς στην είσοδο του λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια και ο σταθμός των λεωφορείων που εκτελούν καθημερινά 2-3 δρομολόγια από την πόλη προς όλη την επαρχία της Λεμεσού.

Limassol Today - Sdr
Limassol Today - Dav


Κατά γενική ομολογία, το παλιό νοσοκομείο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση θυμίζοντας εγκαταλειμμένο κτήριο παρά δημόσιο νοσοκομείο σε λειτουργία. Φαγωμένα από την φθορά του χρόνου ξύλινα πορτοπαράθυρα, σκουριασμένα κάγκελα στις βεράντες των ορόφων, κάδοι σκουπιδιών σκουριασμένοι κι αυτοί πλαισιωμένοι συνήθως με κούτες και άλλα μεγάλα αντικείμενα στοιβαγμένα στο οδόστρωμα. Επιπλέον, στο πίσω μέρος του κυρίως κτηρίου υπάρχει μια σειρά από άδεια και εγκαταλειμμένα υποστατικά που κάποτε στέγαζαν διάφορες υπηρεσίες.

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης