Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΔΗΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥΣτην Ακταία Οδό θέλει η Λεμεσός το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

Στην Ακταία Οδό θέλει η Λεμεσός το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

Την περιοχή μεταξύ των δύο λιμανιών και ειδικότερα την Ακταία Οδό μέσω μια μικρής επίχωσης που μπορεί να γίνει, υποδεικνύουν ο Δήμος Λεμεσού και άλλοι οργανωμενοι φορείς της πόλης, ως τον καταλληλότερο χώρο για την δημιουργία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου.

Η σχετική πρόταση κατατέθηκε σήμερα στον αρμόδιο Υπουργό Μεταφορών και Έργων Γιάννη Καρούσο, σε σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο με την συμμετοχή των Προέδρων και άλλων εκπροσώπων του ΕΒΕΛ και της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξη και Προβολής Λεμεσού και άλλων υπηρεσιακών φορέων.

Το σκεπτικό για την συγκεκριμένη πρόταση των φορέων της Λεμεσού, όπως αναλύθηκε στην σύσκεψη από τον Δήμαρχο, στηρίζεται στο ότι ο χώρος είναι προσβάσιμος και στο άμεσο μέλλον, θα υποστηρίζεται από ένα δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών. «Είναι μια πρόταση που αισθητικά, πολεοδομικά, πολιτιστικά και οικονομικά πληροί όλες τις προϋποθέσεις και κυρίως ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και επιθυμίες της Λεμεσού, να αποκτήσει η πόλη ένα μουσείο αντάξιο της ιστορίας της», όπως ανέφερε ο Δήμαρχος.

Χαρακτηρίζοντας ως άκρως ενδιαφέρουσα και πρωτοποριακή την πρόταση και εκφράζοντας την άποψη ότι τα μουσεία πρέπει να είναι και κτήρια-landmark, ο Υπουργός ανέφερε ότι ο Δήμος Λεμεσού σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοσίων Έργων και το Τμήμα Αρχαιοτήτων, θα δουν σε ένα μήνα πως μπορεί να προχωρήσει η πρόταση, με στόχο, μέσα στους επόμενους δύο μήνες να ληφθεί η πολιτική απόφαση.

Αναφερόμενος σε εισηγήσεις που είχαν γίνει για αναβάθμιση του υφιστάμενου Μουσείου ώστε να αποφευχθεί η μετακίνηση του, ο Γιάννης Καρούσος, υπέδειξε ότι κάτι τέτοιο είναι ασύμφορο αφού το κόστος για αναβάθμιση και ενοικίαση αποθηκευτικών χώρων, θα ξεπεράσει τα 15εκ. ευρώ,  επισημαίνοντας ότι ο χώρος δεν προσβάσιμος και δεν πληροί τις προδιαγραφές που θα έπρεπε να έχει ένα μουσείο μιας πόλης όπως η Λεμεσός.

Τοπικό Μουσείο και στη Αμαθούντα

Σε ότι αφορά την πρόταση που γραπτώς υπέβαλαν πριν από ένα περίπου μήνα οι Δήμοι Αγίου Αθανασίου και Γερμασόγειας και οι 9 Κοινοτικές Αρχές της Ανατολικής Λεμεσού, για δημιουργία του νέου Μουσείου στον χώρο της αρχαίας Αμαθούντας, ο αρμόδιος Υπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση του να δημιουργηθεί ένα ακόμα μουσείο στην Αμαθούντα.

Σε αυτό, όπως ανέφερε ο  κ. Καρούσος, θα φιλοξενούνται τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής η οποία, όπως σημείωσε, αποτελεί έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο όπου ο επισκέπτης θα πρέπει να έχει και μια άλλη εμπειρία που σήμερα δεν υπάρχει.

Για το τοπικό Μουσείο Αμαθούντας θα γίνουν, όπως είπε ο Υπουργός, οι απαραίτητες συναντήσεις ώστε να προχωρήσει και αυτό.

Χρήστος Χαραλάμπους

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης