Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΕκστρατεία κατά της εκπαίδευσης σκύλων σε περιβαλλοντικές Ζώνες της Λεμεσού

Εκστρατεία κατά της εκπαίδευσης σκύλων σε περιβαλλοντικές Ζώνες της Λεμεσού

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Η παρουσία κυνηγόσκυλων σε ευαίσθητες οικολογικά περιοχές  και ιδιαίτερα σε υγροβιότοπους, αναμφίβολα μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει και κάτι τέτοιο έχει παρατηρηθεί στην ευρύτερη περιοχή της αλυκής Ακρωτηρίου, όπως και σε άλλες Ζώνες  Ειδικής Προστασίας και Διατήρησης, όπως αυτές που υπάρχουν στην Επισκοπή και στο Παραμάλι.

Η διαπίστωση ότι συστηματικά αυτές οι προστατευόμενες περιοχές καταπατούνται από κυνηγούς για σκοπούς εκπαίδευσης των σκυλιών τους, έθεσε σε αυξημένη κινητοποίηση τις Αρχές των Βρετανικών Βάσεων οι οποίες έχουν την ευθύνη ελέγχου και προστασίας τω συγκεκριμένων περιοχών.

Ειδικότερα, η Αστυνομία και το Τμήμα Περιβάλλοντος, ένωσαν δυνάμεις για την αντιμετώπιση της παράνομης εκπαίδευσης κυνηγετικών σκύλων σε σημαντικές και ευαίσθητες περιβαλλοντικές Ζώνες της Λεμεσού και φαίνεται ότι οι διαδοχικές εκστρατείες έφεραν αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Σαρρή ο οποίος μετέχει στην αστυνομική εκστρατεία των Βάσεων κατά την οποία χρησιμοποιούνται και drones για να ελέγχονται μεγάλες περιοχές φυσικής βλάστησης που επηρεάζονται από την παράνομη δραστηριότητα, «τις πρώτες μέρες της εκστρατείας καταγγέλθηκε αριθμός ατόμων με αρκετούς σκύλους ενώ τις τελευταίες δύο βδομάδες παρατηρήθηκε ότι σταμάτησε η παράνομη δραστηριότητα σταμάτησε σε όλες τις περιοχές».

Limassol Today - 2 022 1

Ποινές φυλάκιση και ψηλά πρόστιμα

Τονίζοντας ότι η εκπαίδευση κυνηγετικών σκύλων απαγορεύεται παντού στις Βρετανικές Βάσεις και οι παραβάτες υπόκεινται σε εξώδικο πρόστιμο 300 ευρώ και σε περίπτωση καταδίκης σε φυλάκιση μέχρι δυο χρόνια ή σε χρηματική ποινή μέχρι 3,417 ευρώ, ο κ. Σαρρής αναφέρει ότι μέχρι στιγμής, έχουν εκδοθεί 12 εξώδικα πρόστιμα σε παραβάτες, σημειώνοντας ότι οι εκστρατείες θα συνεχιστούν και με την χρήση drones και με άλλο εξειδικευμένο εξοπλισμό.

Η Λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος των Βρετανικών Βάσεων, Αλεξία Περδίου, υποδεικνύοντας ότι η εκπαίδευση σκύλων έχει σοβαρές επιπτώσεις, ειδικά στα πουλιά που φωλιάζουν κοντά στο έδαφος και εγκαταλείπουν τις φωλιές όταν τις πλησιάσει σκύλος, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπεται η περιοχής αναπαραγωγής, επισημαίνει το γεγονός ότι στην επικράτεια των Βάσεων φιλοξενούνται σημαντικές περιοχές αναπαραγωγής προστατευόμενων ειδών πουλιών.

«Η διασφάλιση της ικανοποιητικής κατάστασης διατήρησης αυτών των ειδών είναι υψίστης προτεραιότητας για τις Αρχές των Βάσεων και μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε με το να μην προβαίνουμε σε παράνομες δραστηριότητες που βάζουν σε κίνδυνο την επιβίωση τους» αναφέρει και καλεί τους πολίτες, όταν αντιληφθούν  περιστατικά παράνομης εκπαίδευσης σκύλων σε αυτές τις ευαίσθητες περιοχές, να το αναφέρουν στην Αστυνομία, στο τηλέφωνο 1443.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Νόμο περί Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων, απαγορεύεται η ελεύθερη ή με επιτήρηση κυκλοφορία και άσκηση κυνηγετικών σκύλων, εκτός και αν είναι δεμένοι με λουρί και ελέγχονται από τον ιδιοκτήτη τους.

Limassol Today - 1 021 1

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης