Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΗ εξέλιξη στη μεγάλη πυρκαγιά στο Φασούρι!

Η εξέλιξη στη μεγάλη πυρκαγιά στο Φασούρι!

Φωτογραφία Καιρόφιλοι Κύπρου

Η πυρκαγιά παρέμεινε για ώρες ανεξέλεγκτη, ωστόσο, έχει μειωθεί δραστικά η ένταση της. Ωστόσο ένας σημαντικός υγροβιότοπος έχει καεί, μαζί με καλαμιώνες, ευκαλυπτώνες και πνεύμονες πρασίνου. Η πυρκαγιά αναμένεται να περιοριστεί σημαντικά απόψε ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει με μεγάλη ευκολία. Η έγνοια παραμένει στις αναζωπυρώσεις, καθώς αύριο κατά το δεύτερο μισό της μέρας οι άνεμοι θα είναι ισχυροί και τα επίπεδα υγρασία χαμηλά. Είναι μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά καθώς υπάρχει πολλή ξηρή καύσιμη ύλη. Αναμένονται κρυφές αναζωπυρώσεις για τουλάχιστον μια βδομάδα στην περιοχή. Τα πτητικά μέσα σταμάτησαν κατά τις 7 το απόγευμα και θα ξαναπετάξουν με το πρώτο φως της μέρας. Τα οδικά πυροσβεστικά μέσα εξακολουθούν να διανοίγουν αντιπυρρικές “οδούς” αλλά λόγω των βάλτων είναι δύσκολη η πρόσβαση. Δυστυχώς η φωτιά περνά τους βάλτους και καίει ακακίες.

Από μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επιχειρησαν κατά τις 5, τρία πυροσβεστικά οχήματα σε συνεργασία με την επαρχιακή διοικήση που αποστέλλει προωθητές γαιών. Επίσης έγινε ανάκληση προσωπικού για στελέχωση των Πυρ. Σταθμών Λεμεσού.

Limassol Today - Image 14 32
balla

Limassol Today - B Lemeso
Φωτογραφία Καιρόφιλοι Κύπρου

Έχει τεθεί σε εφαρμοφή το σχέδιο Ίκαρος 2. Συνολικά 9 πυροσβεστικά πτητικά μέσα επιχείρησαν στην περιοχή, με τον συντονισμό να αναλαμβάνει ελικόπτερο της Ε.Φ.

Η πυρκαγιά είχε μεγάλες διαστάσεις και κατέκαιε πυκνό δάσος ευκαλύπτων. Η πυρκαγιά ήταν κατευθυνόμενη από τον άνεμο και το κυρίως μέτωπο κινήθηκε ανατολικά/βορειοανατολικά.

Limassol Today - Image 14 31
ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΥΠΡΟΥ

Συγκεκριμένα είναι σε δασική περιοχή παρά το Φασούρι. Η πυρκαγιά βρίσκεται σε περιοχή των Βρετανικών Βάσεων και ανήκει στο Τμήμα Δασών. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ξεκίνησε τη συνδρομή κατάσβεσης της με 2 πυροσβεστικά οχήματα από Επαρχία Λεμεσού και τα 2 εκμισθωμένα ελικόπτερα. αλλά αργότερα κάλεσε 9 εναέρια μέσα και κάλεσμα όλων των πυροσβεστών.

Θυμίζουμε πως η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 13:30 στην περιοχή Φασούρι – Ασώματο και σε μικρό χρονικό διάστημα είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Limassol Today - Image 14 33
καιρόφιλοι Κύπρου

Ο καπνός από την πυρκαγιά επεκτεινόταν στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού αφού οι άνεμοι πνέουν από δυτικές κατευθύνσεις.

Limassol Today - Image 14 30
ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΥΠΡΟΥ

Στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι εντάσεως 4-5 μποφόρ, οι οποίες θα συνεχίσουν σε παρόμοια ένταση τις επόμενες ώρες, καθιστώντας το έργο της πυρόσβεσης ή της διαχείρησης των αναζωπυρώσεων δύσκολο.

H πυρκαγιά προκάλεσε πανικό και οι οδηγοί φορτηγών έτρεχαν να πάρουν τα εμπορευματοκιβωτια τους που έχουν στοιβαγμενα σε σημείο που προχώρησε η φωτιά προς τον κυκλικό κόμβο Ladies mile. Κάποια από τα ε/κ είχαν και επικίνδυνα φορτία.

Σύμφωνα με τις Βρετανικές Βάσεις αυτή την ώρα οι επίγειες δυνάμεις προβαίνουν σε τελικές κατασβέσεις και αντιμετώπιση τυχόν αναζωπυρώσεων.

Limassol Today - Image 14 29

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης