Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΟι παραλίες ανήκουν σε όλους αν όλοι τις σέβονται

Οι παραλίες ανήκουν σε όλους αν όλοι τις σέβονται

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την χρήση των παραλιών από δήμους και ιδιώτες

Γράφει Δημήτρης Στρατής

Ο υδράργυρος ανεβαίνει όσο πλησιάζουμε τον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού και οι παραλίες σφύζουν καθημερινά από ζωή. Δεν έλειψαν ωστόσο ούτε φέτος διάφορα παράλογα που έχουν να κάνουν με τις χρεώσεις από τους διαχειριστές παραλιών ή θέματα συνύπαρξης των λουσμένων, ιδιαίτερα σε πολυσύχναστες παραλίες στη Λεμεσό και άλλες παραθαλάσσιες πόλεις.

Προκειμένου να απολαμβάνουμε όλοι το δημόσιο αγαθό που ονομάζεται θάλασσα, καλό είναι να γνωρίζουν άπαντες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα τους, καθώς και τους κανονισμούς που απορρέουν από νομοθεσίες.

2,5 ευρώ το κρεβατάκι

Η ιστοσελίδα μας συνομίλησε για το θέμα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών κ. Λοΐζο Λοΐζου. Η διαχείριση των παραλιών ανήκει στους δήμους και στις κοινότητες εξηγεί ο κ. Λοΐζου και προσθέτει ότι οι τοπικές αρχές είναι υποχρεωμένες να εκδίδουν σχέδια χρήσης των παραλιών μέσα από τα οποία καθορίζεται η χωροθέτηση των διαφόρων δραστηριοτήτων (κρεβατάκια, water sports, καντίνες κλπ). Οι δήμοι, εξηγεί έχουν το δικαίωμα ενοικίασης των χώρων σε ιδιώτες, προκειμένου να πωλούν προϊόντα. 

Στην ερώτηση εάν οι ιδιώτες μπορούν να χρεώνουν όσο θέλουν τα κρεβατάκια ο κ. Λοΐζου απαντά αρνητικά. Εξηγεί ότι με βάση την σχετική νομοθεσία υπάρχει όριο τιμής στα 2,5 ευρώ ανά τεμάχιο. Για παράδειγμα, εάν μια οικογένεια θα ενοικιάσει δύο κρεβατάκια και μια ομπρέλα δεν μπορεί να χρεωθεί περισσότερο από 7,5 ευρώ (τρία τεμάχια).

Δεν υπάρχει ωστόσο κάποιος έλεγχος στις τιμές πώλησης των διαφόρων προϊόντων (καφές, νερό, ποτό, φαγητό κλπ) που πωλούνται στις παραλίες. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών, ανέφερε ότι εάν οι πολίτες αισθάνονται ότι οι τιμές χρέωσης είναι υπερβολικές, τότε η μόνη επιλογή που έχουν είναι να προβούν σε καταγγελία στον Σύνδεσμο Καταναλωτών και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Να έρθω με την παγωνιέρα μου;

Απαντώντας στο ερώτημα πόσο χώρο πρέπει να διαθέτουν οι λουόμενοι που θέλουν να πάρουν τη δική τους πετσέτα και παγωνιέρα στην παραλία, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραλιών ανέφερε ότι με βάση τη νομοθεσία στο 50% της παραλίας πρέπει να μπαίνουν τα κρεβατάκια ενοικιάσεως και το υπόλοιπο 50% πρέπει να είναι ελεύθερο για όλους. Αρκετές είναι οι φορές ωστόσο, ιδιαίτερα σε πολυσύχναστες παραλίες που ο κανονισμός αυτός καταπατείται και αφήνεται για τους λουόμενους που θέλουν να φέρουν την δική τους ομπρέλα μια μικρή λωρίδα μπροστά από τα κρεβατάκια ενοικιάσεως. Για τον σκοπό αυτό, όπως μας εξηγεί ο κ. Λοΐζου, στάλθηκε και φέτος σχετική εγκύκλιος στους δήμους από την Κεντρική Επιτροπή Παραλιών. Αναφέρει ακόμα ότι χρειάζεται εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τις παραλίες, για μια σειρά από θέματα όπως ο τρόπος λειτουργίας της Επιτροπής Παραλιών και οι αδειοδοτήσεις για τα θαλάσσια σπορ.

Δεν αναρτούν τα σχέδια

Μιλώντας στη Limassol Toady ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι στις περισσότερες παραλίες δεν τηρούνται οι αναλογίες 50% κρεβατάκια και 50% ελεύθερος χώρος. Παρατηρείται όπως είπε, το φαινόμενο αρκετοί εστιάτορες να «διώχνουν» κόσμο που θέλει να πάει στην παραλία με τη δική του πετσέτα.

Ένα μεγάλο πρόβλημα όπως εξηγεί, είναι ότι αρκετοί δήμοι δεν δημοσιεύουν στην ιστοσελίδα τους τα σχέδια χρήσης των παραλιών τα οποία είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να εκδίδουν. Εάν δεν τα δημοσιεύουν δεν μπορεί να ελέγχεται από τους δημότες η τήρηση τους, καθώς έχουν έλλειψη ενημέρωσης.

Ο κ. Θεοπέμπτου εξηγεί ότι το θέμα συζητήθηκε πρόσφατα στη Βουλή και η κυβέρνηση επιδόθηκε σε μια σοβαρή προσπάθεια να αλλάξει τον νόμο για τις παραλίες. Μετά από επίμονες προσπάθειες όπως είπε, απορρίφθηκε σειρά κυβερνητικών προτάσεων όπως να διαχειρίζονται τις δασικές παραλίες οι δήμοι, να παρέχεται η δυνατότητα να κτίζουν πάνω σε παραλίες και η νομιμοποίηση παράνομων κατασκευών. Όλα αυτά, δεν εισήχθησαν τελικά στον νόμο όπως ανέφερε ο κ. Θεοπέμπτου.

Παραλίες για ΑμεΑ

Οι τοπικές αρχές είναι υποχρεωμένες να δημιουργήσουν προσβάσεις για διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης ατόμων με αναπηρίες στις παραλίες. Παρά τα βήματα προόδου που έγιναν τα τελευταία χρόνια, αρκετές πολυσύχναστες παραλίες σε όλη την Κύπρο δεν προσφέρουν προσβασιμότητα σε ΆμεΑ. Ένα παράδειγμα είναι το Ladies Mile στη Λεμεσό. Στην Κύπρο υπάρχουν γύρω στις 50 παραλίες που παρέχουν πλήρη ή μερική προσβασιμότητα για άτομα σε τροχοκάθισμα ή μειωμένη κινητικότητα.

Να φέρω τον σκύλο μου;

Με βάση τη νομοθεσία δεν επιτρέπεται να πηγαίνουν σκύλοι σε παραλίες που έχουν κηρυχθεί «παραλίες λουομένων» κατά την περίοδο που καθορίζεται ως Περίοδος Λουομένων. Επιπρόσθετα οι σκύλοι δεν επιτρέπεται να μεταφέρονται σε προστατευμένες παραλίες. Στην ουσία, οι σκύλοι επιτρέπεται να πηγαίνουν παραλίες που κηρύσσονται ως παραλίες σκύλων ή σε άλλες παραλίες που δεν έχουν κηρυχθεί ως παραλίες λουσμένων.

Με βάση τη σχετική νομοθεσία «απαιτείται όπως οι σκύλοι είναι δεόντως εμβολιασμένοι και οι ιδιοκτήτες τους έχουν στην κατοχή τους σχετικό βιβλιάριο υγείας, το οποίο, εφόσον ζητηθεί, παρουσιάζεται στην οικεία αρχή».

Powered by caffe nero

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης