Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΤΕΠΑΚΕγκαίνια αρχείου Ελλης και Πανίκου Παιονίδη, στο ΤΕΠΑΚ

Εγκαίνια αρχείου Ελλης και Πανίκου Παιονίδη, στο ΤΕΠΑΚ

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και η κυρία Έλλη Παιονίδου διοργανώνουν εκδήλωση για τα εγκαίνια του αρχείου Έλλης και Πανίκου Παιονίδη την Παρασκευή, 2 Ιουνίου και ώρα 7 μμ. στη Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού.

Το εν λόγω αρχείο παραχωρήθηκε στο ΤΕΠΑΚ, στο πλαίσιο συμφωνίας που υπογράφηκε από τον Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητή Παναγιώτη Ζαφείρη και τη Συγγραφέα, κα Έλλη Παιονίδου, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο.

Παράλληλα με τα εγκαίνια του αρχείου θα ανοίξει η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στο ψηφιοποιημένο αρχείο το οποίο έχει καταγραφεί και ψηφιοποιηθεί από τη Βιβλιοθήκη του ΤΕΠΑΚ. Παρουσίαση του έργου ψηφιοποίησης  θα γίνει από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης.

Το αρχείο Ε. και Π. Παιονίδη αποτελείται από χιλιάδες χειρόγραφες επιστολές, φωτογραφίες, ενυπόγραφα βιβλία, αφιερώσεις, κριτικές, συνεντεύξεις, καθώς και ηχογραφημένο και οπτικό υλικό που αφορά προσωπικότητες του πολιτισμού αλλά και της πολιτικής που δέθηκαν με το ζεύγος Παιονίδη και με την Κύπρο τα τελευταία εξήντα χρόνια.

Τιμώμενο πρόσωπο των εγκαινίων θα είναι ο μεταστάς συνδωρητής Πανίκος Παιονίδης.

Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Ρίτσος, Νικηφόρος Βρεττάκος, Κική Δημουλά, Κώστας Γαβράς, Louis Arangon, Zolin Mayer, Yevgeny Yevtushenko, Vasily Aksyonov, Aziz Nesin, Tony Harrison, Terry Frost, είναι μερικά από τα ονόματα που λαμπρύνουν το αρχείο. Πλάι τους όλοι σχεδόν οι Κύπριοι δημιουργοί του λόγου, της τέχνης, του θεάτρου, της μουσικής, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν βρίσκονται πια στη ζωή.

Οι άγνωστες στη σημερινή νεολαία δεκαετίες του 1960, ‘70, ’80, ‘90 και οι αρχές του 21ου αιώνα μέχρι σήμερα, παρελαύνουν επίσης μέσω των ασπρόμαυρων και έγχρωμων φωτογραφιών, των δημοσιεύσεων, των βιβλίων και του οπτικοακουστικού υλικού.

Σε μια εποχή που ο γραπτός λόγος αλλά και το τυπωμένο φωτογραφικό υλικό σιγά σιγά εξαφανίζεται, μέσω της φιλόξενης στέγης του ΤΕΠΑΚ, το πολύτιμο αρχείο Παιονίδη είναι χρήσιμο για τους μελετητές αλλά και γενικά για κάθε ενδιαφερόμενο.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η συγγραφέας Έλλη Παιονίδου και ο τέως Δήμαρχος Λεμεσού κ. Αντρέας Χρίστου, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ και ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου, Μάριος Ζέρβας.

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης