Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΤΕΠΑΚRehab Talks: Διάλεξη του Τμήματος Επιστημών Αποκατάστασης για την κοινωνική επικοινωνία

Rehab Talks: Διάλεξη του Τμήματος Επιστημών Αποκατάστασης για την κοινωνική επικοινωνία

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στον 1ο όροφο της Πανεπιστημιακής Κλινικής Αποκατάστασης του ΤΕΠΑΚ, την Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2024, στις 12 το μεσημέρι, με ομιλητή τον Λογοπεδικό και Διδάκτορα του τομέα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ιωάννη Βογινδρούκα.

Λίγα λόγια για το θέμα της διάλεξης

Η έννοια της κοινωνικής επικοινωνίας – πραγματολογίας τα τελευταία χρόνια απασχολεί τους κλινικούς και τους ερευνητές, δημιουργώντας ένα νέο πεδίο «αναγκαίας» συνεργασίας μεταξύ τους. Σκοπός είναι η κλινική εφαρμογή της ερευνητικής πληροφορίας σε παιδιά και εφήβους με διαταραχή στην κοινωνική επικοινωνία.

Προβληματισμοί υπάρχουν σε σχέση με τον καθορισμό της κλινικής οντότητας της διαταραχής και κατά πόσο αυτή θα πρέπει να ιδωθεί ως ένα γλωσσολογικό φαινόμενο, που αφορά μόνο στη χρήση της γλώσσας, ή σε μια διαδικασία ανάπτυξης προ γλωσσικής και να σχετιστεί με την ανάπτυξη δεξιοτήτων κοινωνικότητας και κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Σημαντικά κενά επίσης υπάρχουν στην κλινική πράξη. Αυτά σχετίζονται με την αξιολόγηση τέτοιων καταστάσεων με τη χρήση κατάλληλα δομημένων αξιολογητικών εργαλείων, που θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν τους κλινικούς στην καταλληλότερη δόμηση θεραπευτικών προγραμμάτων.

Τέλος η επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής προσέγγισης καθώς και η κατάλληλη εφαρμογή της προβληματίζουν σε υψηλό βαθμό ειδικούς, θεραπευτές και γονείς, δημιουργώντας συχνά κλίμα μη αποδοτικής συνεργασίας.

Τα παραπάνω θέματα θα προσεγγισθούν στη συγκεκριμένη διάλεξη σε μια προσπάθεια να δοθούν ιδέες και απαντήσεις  με σκοπό την διευκόλυνση της κλινικής πρακτικής.

Βιογραφικό

Ο Βογινδρούκας Ιωάννης είναι Λογοπεδικός, Διδάκτορας του τομέα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με Μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Birmingham,  School  of Education  με ειδίκευση στην Αυτιστική Διαταραχή. Εργάζεται στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Β. Ελλάδας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και είναι Επόπτης Κλινικής Πρακτικής του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών.

Ασχολείται με τον αυτισμό και τις γλωσσικές και επικοινωνιακές διαταραχές που συνυπάρχουν με αυτόν, είναι εκπαιδευτής του Γλωσσικού προγράμματος ΜΑΚΑΤΟΝ και του προγράμματος CYGNET, εκπρόσωπος του Intensive Interaction Institute στην Ελλάδα και το ενδιαφέρον του εστιάζεται στο ευρύ φάσμα των αναπτυξιακών γλωσσικών διαταραχών, των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών, των πραγματολογικών διαταραχών και  στη χρήση εναλλακτικών μεθόδων επικοινωνίας.

Διδάσκει στο :

Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διαταραχών Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Κύπρος

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Λογοπαθολογίας του New Bulgarian University, Sofia

Powered by caffe nero

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης