Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΤΕΠΑΚΣημαντικά αποτελέσματα για βελτίωση της νοητικής λειτουργίας ασθενών με Αλτσχάιμερ

Σημαντικά αποτελέσματα για βελτίωση της νοητικής λειτουργίας ασθενών με Αλτσχάιμερ

Σημαντικά αποτελέσματα για τη βελτίωση της νοητικής λειτουργίας ασθενών με Νόσο Αλτσχάιμερ από έρευνα του ΤΕΠΑΚ

Τη βελτίωση της νοητικής λειτουργίας ασθενών με Νόσο Αλτσχάιμερ με τη χρήση μιας μη-φαρμακευτικής θεραπείας εγκεφαλικής διέγερσης, διερεύνησε η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Επιστημών Αποκατάστασης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), υπό την καθοδήγηση του Επίκουρου Καθηγητή Νίκου Κωνσταντίνου. Η μελέτη έχει εγκριθεί από την Εθνική Βιοηθική Κύπρου.

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα τα οποία δείχνουν ότι εγκεφαλική διέγερση σε υψηλές συχνότητες, όπως είναι οι συχνότητες γάμμα 40 Hz, φαίνεται να οδηγεί σε βελτίωση των νοητικών λειτουργιών, σε μείωση της παρατηρούμενης παθολογίας στον εγκέφαλο των ασθενών και τέλος στην καθυστέρηση εξέλιξης της νόσου.

Limassol Today - Brain Art 2

Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα καινοτόμο πρωτόκολλο διέγερσης σε υψηλές συχνότητες γάμμα, μέσω μιας τεχνολογίας διέγερσης του ανθρώπινου εγκεφάλου με μη-επεμβατικό τρόπο. Η τεχνολογία αυτή, που ονομάζεται Διακρανιακή Μαγνητική Διέγερση, είναι απόλυτα ασφαλής και βρίσκεται σε χρήση εδώ και αρκετές δεκαετίες, ενώ έχει πάρει έγκριση για χρήση στη θεραπεία άλλων ασθενειών, όπως είναι η κατάθλιψη, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, και ο χρόνιος πονοκέφαλος.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, η ερευνητική ομάδα αφού διερεύνησε και εξασφάλισε τη δυνατότητα ασφαλούς χορήγησής του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου, προχώρησε σε κλινική μελέτη στους ασθενείς με Νόσο Αλτσχάιμερ. Στους ασθενείς χορηγήθηκαν δέκα συνολικά θεραπείες εγκεφαλικής διέγερσης σε διάστημα δύο εβδομάδων. Η εγκεφαλική διέγερση  χορηγήθηκε σε μία εγκεφαλική περιοχή, το σφηνοειδές λοβίο, της οποίας η ομαλή λειτουργία διαταράσσεται από νωρίς στη Νόσο Αλτσχάιμερ παρεμποδίζοντας την ομαλή επικοινωνία μεταξύ διαφόρων εγκεφαλικών περιοχών και δικτύων. 

Limassol Today - Brain Art 3

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι δέκα θεραπείες γάμμα εγκεφαλικής διέγερσης μπορεί να οδηγήσουν σε βελτίωση της νοητικής λειτουργίας των ασθενών. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς παρουσίασαν, μεταξύ άλλων, βελτίωση (1) της σφαιρικής νοητικής τους λειτουργίας, (2) της ικανότητας τους να συγκρατούν νεοαποκτηθείσες πληροφορίες και να τις ανακαλούν μετά από λίγο και (3) της ικανότητας να εστιάζουν την προσοχή τους. Παράλληλα, μειώθηκε η καταθλιπτική συμπτωματολογία τους, ενώ μειώθηκαν και τα νευροψυχιατρικά συμπτώματά τους. Τα ευρήματα αυτά ήταν εμφανή στη λήξη των θεραπειών και βρέθηκαν διατηρημένα τρείς μήνες μετά τη χορήγηση των θεραπειών.

Η μελέτη αυτή προσφέρει σημαντικά προκαταρκτικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα μίας νέας, καινοτόμου και μη-φαρμακευτικής θεραπείας για την αντιμετώπιση της νοητικής δυσλειτουργίας στους ασθενείς με τη Νόσο Αλτσχάιμερ.

Limassol Today - Brain Art 4

Για περισσότερες πληροφορίες το κοινό μπορεί να επικοινωνήσει με τους ερευνητές ως εξής:

Άρτεμις Τραϊκάπη: [email protected]
Νίκος Κωνσταντίνου: [email protected]
Διαβάστε το πρώτο κομμάτι της μελέτης εδώ.

Μάθετε περισσότερα:

-Chan et al. (2021). Gamma frequency sensory stimulation in probable mild Alzheimer’s dementia patients: Results of a preliminary clinical trial.
-Liu et al. (2022). Modulating gamma oscillations promotes brain connectivity to improve cognitive impairment. Cerebral Cortex., 32(12), 2644–2656.
-Traikapi, A., & Konstantinou, N. (2021). Gamma oscillations in Alzheimer’s disease and their potential therapeutic role. Frontiers in Systems Neuroscience, 15.

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης