Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Diagwnismosfeb23 Ltbanner
Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΤσιμέντο, βρωμιά και εγκατάλειψη στον Δημοτικό Κήπο

Τσιμέντο, βρωμιά και εγκατάλειψη στον Δημοτικό Κήπο

Εικόνα πλήρους εγκατάλειψης παρουσιάζει όλος ο χώρος

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Ο Δήμος Λεμεσού παρακολουθεί με ευαρέσκεια τους τόνους μπετόν που συνεχίζουν να καλύπτουν ένα σημαντικό κομμάτι του Δημοτικού Κήπου, συνεχίζοντας να σφυρίζει προκλητικά στις καθολικές αντιδράσεις οργανωμένων ιδιωτικών και κρατικών φορέων και ομάδων πολιτών, για τις παρανομίες αλλά και τις αισθητικές και πραγματικές καταστροφές που έχουν γίνει και εξακολουθούν να συντελούνται.


Ήδη άρχισαν να στερεώνονται, οι «υψηλών προδιαγραφών και αισθητικής» εγκαταστάσεις στον χώρο του παιδότοπου και με την απρόσκοπτη ροή που δουλεύουν οι μπετονιέρες κα τα άλλα συνεργεία, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το έργο-δώρο του 1,7εκ ευρώ που έγινε αποδεκτό «χωρίς την οποιαδήποτε ανάγκη για δημόσια διαβούλευση» όπως έχει αναφέρει αρκετές φορές ο ίδιος ο Δήμαρχος, θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Το τσιμέντωμα και γενικότερα τα έργα που πυρετωδώς γίνονται στον χώρο του παιδότοπου και τα παρακολουθεί ο κόσμος με απέχθεια μέσα από τις χαραμάδες που αφήνει η περίφραξη των εργολάβων, δεν είναι το μοναδικό μαύρο στίγμα που επισημαίνουν οι άνθρωποι που μίλησαν στο Limassol today.

«Με τόσα πολλά λεφτά που υποτίθεται, ότι θα δοθούν για να γίνει εδώ αυτό πράμα, θα μπορούσαν να κάνουν ένα απλό παιδότοπο με περισσότερα παιχνίδια που θα εξυπηρετούσαν περισσότερα παιδιά και να περισσέψουν και χρήματα για καλύτερη και πιο ευχάριστη διαμόρφωση του γύρω χώρου με λουλούδια και παγκάκια…», είναι η άποψη που εκφράζει η κ. Ανδριάνα η οποία φέρνει σχεδόν κάθε μέρα, τα δύο εγγόνια της στον Κήπο «να παίξουν και να δουν λίγο πράσινο…», όπως χαρακτηριστικά λέει.


Η Άνκιτσα από την Σερβία η οποία διαμένει μόνιμα στην Λεμεσό εδώ και πολλά χρόνια, καθώς ακολουθεί το παιδάκι της που τρέχει πίσω από τα περιστέρια προσπαθώντας να τα αγγίξει, μας ζητά να καταγράψουμε την άδεια λιμνούλα που στο κάτω μέρος της έχουν μαζευτεί στάσιμα νερά και άδεια τενεκεδάκια που προφανώς πέταξαν κάποιοι ασυνείδητοι. Και αναρωτιέται η γυναίκα γιατί αφέθηκε σε αυτή την κατάσταση η λίμνη η οποία, όπως επισημαίνει, παλαιότερα ήταν γεμάτη με νερό και ψαράκια, κάτι που ομόρφαινε τον χώρο και άρεσε στα παιδιά.

Παραμένει σκουπιδότοπος το «Κέντρο του Κήπου»

Την οργή τους για το χώρο του άλλοτε «Κέντρου του Κήπου» που έχει αφεθεί να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο (κάτι με το οποίο ασχολήθηκε και στο παρελθόν το Limassol today, χωρίς όμως, όπως αποδεικνύεται, να ευαισθητοποιηθεί κανένας εκεί στον Δήμο), μας εξέφρασαν δυο φίλοι, ηλικιωμένοι Λεμεσιανοί, ο κύριος Γιάννης και ο κύριος Τηλέμαχος, οι οποίοι συνηθίζουν, όταν ο καιρός το επιτρέπει να κάνουν το περπάτημα τους περιμετρικά στο εσωτερικό του Κήπου.

Θυμούνται οι άνθρωποι τις παλιές καλές εποχές που το «Κέντρο του Κήπου» βρισκόταν στις δόξες του και αποτελούσε το σημείο αναφοράς, ιδιαίτερα τις μέρες της Γιορτής του κρασιού και βλέποντας την σημερινή εικόνα που παρουσιάζει ο χώρος, διακατέχονται από έντονη αγανάκτηση για τους «άχρηστους εκεί στο δημαρχείο…», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Εικόνα πλήρους εγκατάλειψης παρουσιάζει όλος ο χώρος, όχι μόνο από τα απεριποίητα δένδρα και τα χόρτα που σε αρκετά σημεία σμίγουν μεταξύ τους αλλά και από τα απομεινάρια του παιδότοπου που κάποτε λειτουργούσε εδώ, τις σπασμένες καρέκλες και άλλα αντικείμενα που είναι στοιβαγμένα στο πίσω μέρος του κτηρίου και τα βλέπουν μέσα από τα σκουριασμένα τέλια της περίφραξης, όλοι όσοι διακινούνται στον Κήπο.

Εμφανείς στο κτήριο είναι οι καταστροφές που έχει υποστεί από την υγρασία και την γενικότερη κατάσταση που το περιβάλλει και είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να δαπανηθούν αρκετές χιλιάδες προκειμένου να επανέλθει σε χρησιμοποιήσιμη και λειτουργική κατάσταση.
Ανάλογη η θέα και από το παραλιακό μέτωπο όπου διακινούνται καθημερινά χιλιάδες πολίτες και ξένοι επισκέπτες. Η πλαστική περίφραξη που τοποθετήθηκε προφανώς για να κρύβει την ασχήμια που υπάρχει, έχει πέσει σε κάποια σημεία αφήνοντας να αποκαλύπτεται η αποκρουστική εικόνα.

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης