Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝIT'S ALL GREEN TO MEΦάε την παπάγια σου, φύλαξε το κουκούτσι, φύτεψε το

Φάε την παπάγια σου, φύλαξε το κουκούτσι, φύτεψε το

Η Εύα με ένα νέο video-tutorial μέσω της στήλης και σελίδας της It’s All Green To Me μας δείχνει έναν απλό και γρήγορο τρόπο να δημιουργήσουμε τα δικά μας δενδρίλια παπάγιας, αφού έχουμε ήδη αγοράσει ένα φρούτο και το φάγαμε…

H Εύα έφαγε την παπάγια, φύλαξε τον σπόρο/κουκούτσι, τον φύτεψε

Δείτε τους τώρα! Έγιναν πανέμορφα δέντρα

Τα μετέφερε σε ξεχωριστές γλάστρες και είναι (σχεδόν) όλα στα φόρτε της βλάστησης τους!

Τώρα απομένει να δούμε πόσος χρόνος χρειάζεται για να βγάλουν το δικό τους φρούτο.

Παπάγια, ένα εντυπωσιακό εξωτικό φυτό με καταγωγή από το Μεξικό και τη Νότια Αμερική που καλλιεργείται για τους λαχταριστούς καρπούς του. O καρπός της παπάγια έχει κιτρινο-πορτοκαλί χρώμα με ιδιαίτερη γεύση που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε πεπόνι και ανανά. Τρώγεται φρέσκια αφού καθαρίσουμε τη φλούδα, τρώγεται επίσης αποξηραμένη, καθώς και μαγειρεμένη σε διάφορες συνταγές. Η παπάγια έχει υψηλή διατροφικη αξία, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, βιταμίνες και φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα είναι κατάλληλη για δίαιτα αφού διαθέτει ελάχιστες θερμίδες. Εξαιρετικά δημοφιλές φυτό στη Νότια-Ανατολική Ασία, η παπάγια έχει δενδροειδής μορφή, φτάνει σε ανάπτυξη συνήθως τα 4-5 μέτρα και έχει χαρακτηριστικά φύλλα που σχηματίζονται στην κορυφή του φυτού και ξεπερνούν σε διάμετρο το μισό μέτρο.

Τι ανάγκες πότισμα και λίπανση έχει η καλλιέργεια παπάγιας;

H παπάγια δεν έχει μεγάλη ανάγκη σε νερό. Αρκεί μια φορά τη βδομάδα πότισμα την άνοξη και το φθινόπωρο και δύο φορές τη βδομάδα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού για να έχουμε μια καλή παραγωγή. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει σαπίσματα στη ρίζα. Η παπάγια έχει υψηλές απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά και γι’ αυτό χρειάζεται προσθήκη κοπριάς, κομπόστ και βιολογικού λιπάσματος πρίν τη φύτευση. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, προσθετουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε μία καλή και ποιοτική παραγωγή.

Πώς κλαδεύεται και πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της παπάγιας;

H παπάγια δεν χρειάζεται κλάδεμα καθώς η βλάστηση έχει ανώτατο όριο. Αν θέλουμε πάντως να ανανεώσουμε ένα γερασμενο δένδρο παπάγιας, το κλαδεύουμε στο ένα μέτρο, και αφού βγάλει βλαστούς, επιλέγουμε τον πιο δυνατό βλαστό για κορμό και αφαιρούμε τους υπόλοιπους. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε καινουρια φυτά παπάγιας, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η παπάγια πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Βγάζουμε τους σπόρους της παπάγιας μέσα από τον καρπό, τους πλένουμε και τους αποξηραίνουμε. Στη συνέχεια επιλέγουμε ένα ηιλιόλουστο και προφυλαγμένο σημείο στον κήπο για να φυτέψουμε τους σπόρους της παπάγιας. Αποφεύγουμε να φυτεύουμε τους σπόρους της παπάγιας σε γλάστρα καθώς οι ρίζες της παπάγιας ταλαιπωρούνται πολύ κατά τη μεταφύτευση.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης