Limassol Today - Diagwnismos Ltbanner
Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΠΡΟΣΩΠΑΓνωρίζουμε την πολύπλευρη καλλιτέχνη Άντρια Σουρουλλά Θεοδώρου

Γνωρίζουμε την πολύπλευρη καλλιτέχνη Άντρια Σουρουλλά Θεοδώρου

Ποια είναι η Άντρια Σουρουλλά Θεοδώρου; Είναι μουσικός, συνθέτρια, τραγουδίστρια, μουσική διδάσκαλος; Ποια είναι η πρώτη κι αυθόρμητη απάντηση σου όταν σε ρωτούν με τι ασχολείσαι;

Η Άντρια είναι ένα μέσο έκφρασης μουσικής, αν μπορούμε να το θέσουμε έτσι. Και τραγουδίστρια, και παιδαγωγός και συνθέτρια και ό,τι άλλο μπορεί να εκφράσει μέσα από τη μουσική. Αυθόρμητα συνήθως απαντάω αρχικά πως είμαι μουσικός. Αυτό εμπεριέχει όλα τα προηγούμενα θεωρώ.

Ποιες ήταν οι πρώτες προσλαμβάνουσες που σε οδήγησαν στην μουσική;

Το σημαντικότερο ερέθισμα για εμένα ήταν ο παππούς μου. Μεγάλωσα μαζί του ακούγοντας τον να ψάλλει επί ώρες και ήταν ο άνθρωπος που επέμενε να αρχίσω σιγά σιγά να εξερευνώ τον κόσμο της μουσικής μαθαίνοντας κάποιο όργανο. Γενικότερα υπάρχει δυνατή μουσική παράδοση στην οικογένεια.

Ποιο είδος τραγουδιού είναι η μεγάλη σου αγάπη να ακούς, και ποιο να τραγουδάς;

Μου αρέσει να ακούω τα πάντα είτε για να εμπνευστώ, είτε απλά για να χαλαρώσω και να περάσω καλά. Πιστεύω πως έχω κάτι να «λάβω» από όλα τα είδη μουσικής. Αν δεν έχω να πάρω κάτι από την ερμηνεία του καλλιτέχνη θα έχω να πάρω κάτι από την ενορχήστρωση ή την παραγωγή του κομματιού. Εν τούτοις, έχω μια μικρή αδυναμία στα orchestral pop κομμάτια.

Είμαι τυχερή γιατί επιλέγω να τραγουδάω ό,τι μου αρέσει και ό,τι μιλά στη ψυχή μου. Κυρίως με συγκινούν τραγούδια που σε αυτά αναγνωρίζω βιώματα δικά μου και μπορώ να ταυτιστώ. Τα πλείστα από αυτά ανήκουν στους λεγόμενους «έντεχνους» κύκλους παρόλο που θεωρώ τέτοιου είδους κατηγοριοποιήσεις ξεπερασμένες.

Ποιο τραγούδι ζήλεψες και θα ήθελες να είχες συνθέσει εσύ;

Θα ήθελα πολύ να έχω συνθέσει το “Κάτω απ΄τη μαρκίζα” από τους σπουδαίους: Γιάννη Σπανό και Μάνο Ελευθερίου.

Η Κύπρος αγκαλιάζει τα καλλιτεχνικά παιδιά της;

Η Κύπρος…αν μιλάμε για το σύστημα της Κύπρου εκεί είναι δύσκολη η κατάσταση. Η τέχνη είναι η ελεύθερη έκφραση του συναισθήματος ενός καλλιτέχνη και έχουμε δει αρκετές φορές η πολιτεία να στερεί αυτή την ελευθερία έκφρασης. Δυστυχώς στην Κύπρο έχουμε μια κάπως πιο μονόπλευρη παιδεία σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό. Δεν μας παρέχεται πρόσβαση σε διάφορες μορφές τέχνης, έτσι δεν έχουμε μάθει από νωρίς να είμαστε ανοικτοί σε νέες ιδέες και νέες τέχνες, με αποτέλεσμα να δίνετε έμφαση σε συγκεκριμένες μορφές τέχνης και καλλιτέχνες να επιλέγουν να προβάλουν την τέχνη τους σε χώρες του εξωτερικού όπου θα βρουν ελευθερία έκφρασης, αναγνώριση και αποδοχή.

Μια συναυλία στη μουσική σκηνή «Κύκλος» με άλλους καταξιωμένους καλλιτέχνες για στήριξη των ατόμων με αναπηρία. Τι σε έφερε κοντά σε αυτή τη διοργάνωση;

Η ανάγκη μου σαν άνθρωπος να προσφέρω με τον τρόπο μου στον συνάνθρωπο. Η προσφορά πιστεύω πως είναι ζωογόνος άξονας μιας κοινωνίας, πόσο μάλλον όταν γίνεται μέσω του πολιτισμού και συμμετέχουν μαζί εξαιρετικοί συνάδελφοι.

Μίλησε μας λίγο για αυτή τη συναυλία. Ποιοι θα συμμετέχουν;

Την συναυλία διοργανώνει η Παγκύπρια Οργάνωση Αποκατάστασης Αναπήρων και τα καθαρά έσοδα αυτής της συναυλίας θα δοθούν μέσω της Επαρχιακής επιτροπής Λεμεσού για στήριξη των συνανθρώπων μας με αναπηρίες. Στη συναυλία αυτή θα συμμετέχει ο εξαίρετος τενόρος εξ Ελλάδος, Σταύρος Σαλαμπασόπουλος, η σολίστ Γεωργία Κόμπου στο μπουζούκι και η υπέροχη μπάντα της μουσικής σκηνής Κύκλος.

Τι μουσική θα ακούσουμε εκείνο το βράδυ;

Μουσικά θα κινηθούμε σε αγαπημένα διαχρονικά κομμάτια που έγραψαν την δική τους ιστορία στην μουσική βιομηχανία, ξένα και ελληνικά.

Είναι τα κοινωνικά θέματα, οι δυσκολίες, οι αποκλεισμοί, οι ανισότητες, πηγή να εκφραστείς καλλιτεχνικά; Ή εκφράζεσαι για να δώσεις νόημα, ελπίδα και θετικές εκβάσεις; Πότε εκφράζεται πιο καλά ένας/μια καλλιτέχνης;

Φυσικά και η μουσική που συνθέτω είναι κυρίως μια μορφή αντίδρασης σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Θα απαντήσω προσωπικά για εμένα και θα σου πω πως αν δεν ζήσω κάτι στο πετσί μου δεν μπορώ να το εκφράσω και συνεπώς να το μεταδώσω στον ακροατή. Εκφράζομαι καλύτερα μέσα από βιωματικές εμπειρίες.

Το Limassol Today ως χορηγός επικοινωνίας της φιλανθρωπικής συναυλίας που διοργανώνει η Παγκύπρια Οργάνωση Αποκατάστασης Αναπήρων μέσω της Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού, στηρίζει την υπέροχη αυτή διοργάνωση που σκοπό έχει με τα καθαρά έσοδα να στηρίξει ευάλωτους συνανθρώπους μας με αναπηρίες. Ραντεβού στις 7 Ιουλίου 2021 στις 8 το βράδυ στον καλοκαιρινό χώρο της μουσικής σκηνής «Κύκλος» στο Zante, δρόμου Παλλώδιας. Στη συναυλία συμμετέχουν οι: Σταύρος Σαλαμπασόπουλου η  Αντρια Σουρουλλά Θεοδώρου, η Γεωργία Κόμπου αλλά και η μπάντα του Κύκλου Μουσική.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης