Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗSCI-TECHΠρόστιμο μαμούθ 1,2 δισ στην Meta

Πρόστιμο μαμούθ 1,2 δισ στην Meta

Με πρόστιμο ρεκόρ ύψους 1,2 δισ. ευρώ (1,3 δισ. δολαρίων) τιμωρήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Αμερικανική Meta Platforms, μητρική της Facebook, για αποστολή προσωπικών δεδομένων των χρηστών της στις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η συνεχιζόμενη μεταφορά δεδομένων του Facebook στις ΗΠΑ – μια πάγια τακτική της Meta- «δεν έθεσε ωστόσο σε κίνδυνο τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων των οποίων τα δεδομένα ήρθαν σε γνώση των Αμερικανικών αρχών».

Ωστόσο η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων που έχει συσταθεί από την ΕΕ για να ελέγχει ζητήματα προστασία προσωπικών δεδομένω στην Ευρώπη, έχει διαφορετική άποψη.

Για τον ίδιο λόγο η Επιτροπή έχει τιμωρήσει με πρόστιμο 746 εκατ. ευρώ και την Amazon. Η Meta εκτός από το υψηλό πρόστιμο έλαβε προθεσμία πέντε μηνών για να ”αναστείλει κάθε μελλοντική μεταφορά προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ” και προθεσμία έξι μηνών για να σταματήσει ”την παράνομη επεξεργασία, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης, στις ΗΠΑ” των διαβιβαζόμενων προσωπικών δεδομένων της ΕΕ.

Η απαγόρευση μεταφοράς δεδομένων έχει αποτελέσει ζήτημα διαμάχης μεταξύ της Meta και της ΕΕ με την Αμερικανική εταιρεία να έχει απειλήσει ακόμη και με πλήρη αποχώρηση από την ΕΕ.

Το διάστημα αυτό βρίσκεταο σε συζητήσεις με τις Βρυξέλλες προκειμένου να υπάρξει μια νέα συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για τις ροές δεδομένων που θα μπορούσε να λειτουργήσει ήδη στα μέσα του τρέχοντος έτους.

Το πρόστιμο της Meta έρχεται καθως η ΕΕ «γιορτάζει» την 5η της επέτειο για την εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού της ΕΕ για την Προστασία Δεδομένων, ο οποίος θεωρείται ως το παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Από τον Μάιο του 2018, οι ρυθμιστικές αρχές στην ΕΕ έχουν την εξουσία να επιβάλλουν πρόστιμα ύψους έως και 4% των ετήσιων εσόδων μιας εταιρείας για τις πιο σοβαρές παραβιάσεις. Και ο Ιρλανδικός εποπτικός φορέας έχει την εξουσία, ως κύρια ρυθμιστική αρχή προστασίας της ιδιωτικής ζωής , να επιβάλλει πρόστιμα σε εταιρείες τεχνολογίας με έδρα στην ΕΕ, όπως η Meta και η Apple.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης