Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΘΛΗΤΙΚΑΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΟ πιο στημένος αγώνας στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Ο πιο στημένος αγώνας στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Αποτελεί μια μαύρη σελίδα στην ιστορία δύο χωρών, που λόγω Γ’ Ράιχ κάποτε είχαν ενωθεί εις σάρκαν μίαν. Μίσος; Ουδένα. Και μιλάμε βέβαια για το πιο τρανταχτό παράδειγμα προσυμφωνημένου αγώνα, και δη σε Παγκόσμιο Κύπελλο (αυτό της Ισπανίας).

25 Ιουνίου 1982, «Μολινό», Χιχόν, Αυστρία – Δυτική Γερμανία για την τρίτη και τελευταία αγωνιστική του 2ου Ομίλου. Οι Γερμανοί του Γιουπ Ντέρβαλ, για να προκρίνονταν αντί της Αλγερίας, έπρεπε να νικήσουν την ομάδα του Γκιοργκ Σμιντ αλλά όχι με περισσότερα από δύο γκολ διότι τότε θα αποκλείονταν οι φίλοι και γείτονές τους. Το 1-0 βόλευε και τους δύο, όχι όμως και την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου. Όπερ και εγένετο. Συμπαιγνία φυσικά εις βάρος των Αλγερινών, που ένα 24ωρο νωρίτερα είχαν νικήσει τη Χιλή. Σαφέστατα. τεράστιο μερίδιο ευθύνης είχε και η FIFA που όρισε σε διαφορετικές ημερομηνίες τα τελευταία δύο παιχνίδια.

Το εν λόγω ματς έμεινε στην ιστορία ως «η Ντροπή του Χιχόν». Τη μιλιά τους δεν έχασαν μόνο οι σπορτκάστερ που μετέδιδαν τον αγώνα. Ο υπεύθυνος αθλητικών στην τοπική τηλεόραση της Βαυαρίας Έμπερχαρντ Στάνιεκ παραιτήθηκε στο ημίχρονο (!)  και σταμάτησε να μεταδίδει το αίσχος που έβλεπε στον αγωνιστικό χώρο. Άφησε τις εικόνες να μιλούν. Εκτός από τους θεατές που πλήρωσαν για το εισιτήριο, προδομένοι ένιωθαν φυσικά και οι Αλγερινοί. Αυτοί ήταν που εξέπληξαν με το ευχάριστο ποδόσφαιρό τους. Αυτοί ήταν όμως που αναγκάστηκαν να πακετάρουν τις βαλίτσες τους παρά την εκπληκτική νίκη με 2-1 επί της Δυτικής Γερμανίας. Ήδη έπειτα από δέκα λεπτά οι δύο ομάδες είχαν διαμορφώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο Χόρστ Χρούμπες, φορ του Αμβούργου τότε, είχε σπρώξει την μπάλα με τον μηρό στην εστία του Φριντλ Κοντσίλια. Φυσικά στα εναπομείναντα 80 λεπτά οι δύο «σύμμαχοι» ήθελαν να δώσουν την εντύπωση ότι απειλούσαν τις αντίπαλες εστίες. Βασανιστικά λεπτά για τον κόσμο, με την μπάλα να περνάει εκατοντάδες φορές απ’ όλους τους παίκτες. Επιτρεπόταν ακόμη να δίδεται η μπάλα πίσω (με το πόδι) στον τερματοφύλακα και αυτός να την πιάνει κανονικά και με τον νόμο με τα χέρια. Παρόντες στο γήπεδο ήταν και Αλγερινοί φίλαθλοι, που είχαν πάρει πρέφα τι θα γινόταν και κουνούσαν χαρτονομίσματα στον αέρα, εις ένδειξη αποδοκιμασίας.

Τι επακολούθησε; Διεθνής κατακραυγή, φυσικά. Για μία «σκοτεινή και σκανδαλώδες φάρσα» έκανε λόγο η γαλλική «L’ Equipe». Η αυστριακή «Kronen Zeitung» έγραψε πως «πρόκειται για μία ντροπή του Μουντιάλ». Η ελβετική «Neue Zuercher Zeitung» ανέφερε: «Το παθητικό παιχνίδι των πρωταγωνιστών πρέπει να χαρακτηριστεί προδοσία στο άθλημα». Η ισπανική εκδοχή ερμηνευόταν με τις λέξεις «ποδοσφαιρικό πορνό» και «αναγέννηση του άσχημου Γερμανού». Μία πολιτική εφημερίδα της Μαδρίτης μάλιστα, δημοσίευσε το ρεπορτάζ του αγώνα στη σελίδα με τις εγκληματικές ειδήσεις. Μια αγγλική φυλλάδα αρνήθηκε να δημοσιεύσει τις συνθέσεις των δύο ομάδων «επειδή οι παίκτες δεν διαφύλαξαν την απόδοσή τους αλλά εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε αυτή του ποδοσφαίρου».

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης