Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΥΠΡΟΣΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΒραβείο Αθλητικής Προσφοράς σε Στέλλα Καλοπαίδη & αδελφούς Τσιάκκιρους

Βραβείο Αθλητικής Προσφοράς σε Στέλλα Καλοπαίδη & αδελφούς Τσιάκκιρους

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Σε Στέλλα Καλοπαίδη και αδελφούς Τσιάκκιρους το φετινό Βραβείο Αθλητικής Προσφοράς «Κώστα Λυμπουρή-Νική Γεωργίου»

Μια τεράστια φυσιογνωμία του κυπριακού αθλητισμού, που με την πολυσχιδή και πολυετή προσφορά της άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα της στο αθλητικό γίγνεσθαι, κάνοντας περήφανη την Κύπρο με τις παγκύπριες και πανελλήνιες επιδόσεις της αλλά και με τις πολλές διεθνείς διακρίσεις της, αγωνιζόμενη με τα χρώματα της Ελλάδας.  Έγραψε χρυσές σελίδες στον κλασσικό αθλητισμό και την πετόσφαιρα ενώ ως εκπαιδευτικός, υπηρέτησε την παιδεία του τόπου εμπνέοντας εκατοντάδες παιδιά.

Αυτή είναι η Στέλλα Καλοπαίδη-Γρηγορίου!

Με το πρωτοπόρο πέρασμα τους από τον κλασσικό αθλητισμό, τίμησαν τους ανθρώπους που τους γέννησαν και συνέχισαν την σκυταλοδρομία τους, αφήνοντας μια μεγάλη παρακαταθήκη στο αθλητικό γίγνεσθαι της Κύπρου, στην εκπαίδευση και την κοινωνία ευρύτερα. Υπήρξαν άξιοι και αληθινοί πρεσβευτές, τίμιου παιχνιδιού και ήθους.

Limassol Today - βραβεια αθλητισμου ακελ καλοπαιδη

Αυτοί είναι οι αδελφοί Γιώργος, Πέτρος και Μιχάλης Τσιάκκιρος!

Σε αυτούς τους τέσσερις ανθρώπους που υπηρέτησαν τον κυπριακό αθλητισμό και την παιδεία του τόπου γενικότερα, απονεμήθηκε το φετινό Βραβείο Αθλητικής Προσφοράς «Κώστας Λυμπουρής – Νικής Γεωργίου» το οποίο έχει καθιερώσει από το 2010 το ΑΚΕΛ με στόχο την βράβευση ατόμων για την προσφορά τους στην αθλητική ανάπτυξη του τόπου και την προώθηση του αθλητικού ιδεώδους.

Η απονομή του Βραβείου έγινε χθες το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης» από τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου ο οποίος στην σχετική ομιλία του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «εμείς αποδίδουμε απόψε την τιμή, αλλά στην πραγματικότητα είναι το ανάποδο που συμβαίνει… τιμή αποδίδουν σε όλους εμάς τα τιμώμενα πρόσωπα».

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Στέλλα Καλοπαίδη-Γρηγορίου και στην πορεία που κατέγραψε στον αθλητικό στίβο, ο κ. Στεφάνου  επισήμανε, μεταξύ άλλων ότι σφράγισε το αθλητικό γίγνεσθαι της πατρίδας μας, όχι μόνο με τις αμέτρητες διακρίσεις στον κλασσικό αθλητισμό και την πετόσφαιρα, αλλά πρωτίστως με την αφοσίωση και την συνέπειά της στην αθλητική προσπάθεια και με το ήθος της.

Ασταμάτητη στα αγωνίσματα του ύψους, στα εμπόδια και στο πένταθλο, η Στέλλα κατέρριπτε συνεχώς το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και δεν είναι τυχαίο που χαρακτηρίστηκε «θεά του ανέμου». Πρωτοπόρος και στο άθλημα της πετόσφαιρας, συνέβαλε στη δημιουργία της γυναικείας ομάδας της ΑΕΛ, αφήνοντας το στίγμα της ως παίκτρια και προπονήτρια. «Με τη στάση της, έγινε παράδειγμα προς μίμηση και αυτό είναι κάτι που ξεπερνάει κάθε μετάλλιο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ.  Στεφάνου.

Μιλώντας για τους αδελφούς Τσιάκκιρου που έγραψαν επίσης μεγάλη ιστορία στον χώρο του αθλητισμού και άφησαν μεγάλη παρακαταθήκη, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ επισήμανε ότι και οι τρείς «αναγιώθηκαν με τα αθλητικά ιδεώδη στο Πραστειό Αμμοχώστου και επάξια παρέλαβαν την σκυτάλη από τον πατέρα τους Ανδρέα Τσιάκκιρο και τον θείο τους Χριστόφορο, δύο μεγάλους δρομείς της εποχής».

Ο Γιώργος Τσιάκκιρος, δικαίως χαρακτηρίστηκε ως αθλητής φαινόμενο αφού από την ηλικία των 15 συμμετείχε σε επίσημους αγώνες δρόμου στα 800 και 1500 μέτρα. Τίμησε τη φανέλα του ΓΣΕ, της Νέας Σαλαμίνας και της Ανόρθωσης, με κορυφαία στιγμή την ένταξή του στην ομάδα στίβου του Παναθηναϊκού και στην Εθνική Στίβου της Ελλάδας.

Ο Πέτρος Τσιάκκιρος υπήρξε πολύπλευρο αθλητικό ταλέντο με πολυάριθμες επιτυχίες σε Κύπρο και Ελλάδα. Στα 15 του εντάχθηκε στον ΓΣΕ και στα 17 στην Εθνική Ελλάδας. Στέφθηκε παγκυπριονίκης στα 400 μέτρα, ενώ συμπεριλήφθηκε και στους 50 κορυφαίους Έλληνες αθλητές.

Ο Μιχάλης Τσιάκκιρος ξεχώρισε ως νέος αθλητής και καταγράφει σημαντικές επιδόσεις, όπως η ανάδειξή του ως καλύτερος έφηβος 400άρης σε  Παγκόσμια Γυμνασιάδα και η επιτυχία της 2ης καλύτερης επίδοσης στα 400 μέτρα με εμπόδια, πίσω από τον κορυφαίο ολυμπιονίκη Σταύρο Τζιωρτζή.

Limassol Today - βραβεια αθλητισμου ακελ τσακκιροι

Φαινόμενα καταρράκωσης της αθλητικής ιδέας

Υποδεικνύοντας ότι στον αθλητισμό ο πρωταθλητισμός και τα ρεκόρ δεν είναι αυτοσκοπός, ο κ. Στεφάνου επισήμανε ότι, εκτός από τον αγωνιστικό αθλητισμό εξαιρετικά σημαντικός είναι ο μαζικός και ο κοινωνικός αθλητισμός που μπορεί να ανοίγει πόρτες σε όλους τους νέους και τις νέες χωρίς ταξικούς φραγμούς και άλλα εμπόδια, που είναι ικανός να δώσει ποιοτική, δημιουργική και υγιή ενασχόληση και ενίοτε και διέξοδο από τα πολλά και καθημερινά αδιέξοδα.

Στη σημερινή εποχή, όπως ανέφερε, ο αθλητισμός και οι ευγενικές ιδέες που αυτός φέρει, έχουν τρωθεί σε μεγάλο βαθμό. Στον χώρο του αθλητισμού εδώ και καιρό έχουν διεισδύσει φαινόμενα που απαξιώνουν και καταρρακώνουν την αθλητική ιδέα.

«Η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού τον έχει μετατρέψει από αγαθό σε εμπορεύσιμο προϊόν και η επιβίωσή του έχει υποταχθεί στην απόλυτη λογική των κανόνων της αγοράς και του κέρδους», όπως επισήμανε, σημειώνοντας ότι «η βία έχει παρεισφρήσει, το ντόπινγκ και τα στημένα παιγνίδια έχουν καταντήσει καρκίνωμα, η διαφθορά και η διαπλοκή συνεχίζουν να τον εκτροχιάζουν από την αποστολή του».

Limassol Today - βραβεια αθλητισμου ακελ κοινο

Ανάγκη για αλλαγές στο αθλητικό οικοδόμημα

Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε και στην ανάγκη εξυγίανσης, εκδημοκρατικοποίησης, διαφάνειας και λογοδοσίας στον τομέα του αθλητισμού. Στόχοι που για να επιτευχθούν, όπως τόνισε , «δεν αρκούν μόνο οι μεγαλόστομες διακηρύξεις και οι έπαινοι κάθε φορά που Κύπριοι αθλητές σημειώνουν επιτυχίες διεθνώς».

Το ΑΚΕΛ, όπως είπε, αναγνωρίζοντας την αδήριτη ανάγκη για αλλαγές στο αθλητικό οικοδόμημα κατέθεσε πλαίσιο προτάσεων με στόχο την εξυγίανση του κυπριακού αθλητισμού. Με πρόταξη την ανάγκη για μια ενιαία αθλητική νομοθεσία σε όλο το φάσμα του αθλητισμού, έχει διαμορφώσει συγκεκριμένες προτάσεις που στηρίζονται στην ενίσχυση της δια βίου άθλησης, των φορέων του κοινωνικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού αλλά και στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό υποδομών.

Σε σχέση με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, που αποτελεί και τον πιο καθοριστικό βραχίονα στην άσκηση της πολιτικής του κράτους, ο κ. Στεφάνου υπέδειξε την ανάγκη αναβάθμισης του επιτελικού ρόλου του ΚΟΑ, εφαρμογής κώδικα σωστής και επαρκούς διακυβέρνησης, ενίσχυσης της διαφάνειας και της λογοδοσίας αλλά και πάταξης της κακοδιαχείρισης που δυστυχώς, όπως είπε, συνεχίζει να παρατηρείται σε κάποιες αθλητικές ομοσπονδίες.

  • Limassol Today - 3 002
  • Limassol Today - 2 002
  • Limassol Today - 4 002
  • Limassol Today - 5 002
  • Limassol Today - 1 002

Powered by piperaris

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης