Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗΗ Λεμεσός πρέπει να τρέξει με άλλες ταχύτητες

Η Λεμεσός πρέπει να τρέξει με άλλες ταχύτητες

Η παρουσίαση, τον περασμένο Ιούλο, του σχεδίου για μια Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη της Λεμεσού για τη περίοδο 2021-2027, αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία των Δήμων της μείζονος Λεμεσού που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί, όχι μόνο ως ανάγκη και υποχρέωση, με βάση τις προδιαγραφές που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να στηρίξει χρηματοδοτικά τα έργα υποδομής, αλλά χρειάζεται να κοιτάμε σταθερά το στρατηγικό μας σχέδιο για τη Λεμεσό και να εντάσσουμε κάθε βήμα μας στην επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων.

Η συζήτηση για την ανάπτυξη των δήμων είναι πάντα επίκαιρη και άρα η συμμετοχή  των έξι Δημάρχων της Λεμεσού στην παρουσίαση του σχεδίου για μια Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη είναι σίγουρα μια θετική εξέλιξη αλλά και ένα ακόμα κίνητρο για να κατατεθούν απόψεις και να αναπτυχθεί ένας δημόσιος διάλογος για την Λεμεσό. Οι Δήμαρχοι, με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων και των δημοτικών υπηρεσιών τους, κατέθεσαν τους άξονες προτεραιότητάς τους, και είναι θετικό το γεγονός ότι δόθηκε η ευκαιρία στους πολίτες και τα οργανωμένα σύνολα να διατυπώσουν θέσεις και να τις αποστείλουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σίγουρα είναι εποικοδομητική η συμμετοχή  σε αυτή τη διαδικασία διαβούλευσης, γιατί ο συμμετοχικός πολίτης, μπορεί να ξαναδώσει στη Λεμεσό, τη δύναμη και τον παλμό που της αξίζει.

Το αναπτυξιακό σχέδιο της Λεμεσού μπορεί να επιτύχει κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ειδικότερα, πρέπει να υπάρχει όραμα για την πόλη το οποίο να εμπνέει και να κινητοποιεί τους πολίτες και να τους δημιουργεί την πίστη ότι αξίζει η συμμετοχή τους και μετρά η γνώμη τους. Και το όραμά αυτό πρέπει να αντικατοπτρίζεται σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό με εφικτούς στόχους οι οποίοι να υλοποιούνται με χρονοδιαγράμματα, επίμονη δουλειά και συστηματική παρακολούθηση.

Δεν υπάρχει κανένας αυτοματισμός ότι τα πράγματα θα γίνουν, αν απλά γίνονται διακηρύξεις, και τίποτε δεν επιτυγχάνεται αν δεν διασφαλίζεται η συνέχεια και η συνεχής βελτίωση. Ως εκ τούτου, πρέπει να αναγνωρίζουμε το έργο που έχει επιτελεστεί στη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων, να δουλεύουμε για να το επεκτείνουμε και να βελτιώνουμε τις ικανότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε καίρια ζητήματα της καθημερινής λειτουργίας, όπως η εξυπηρέτηση, η ανταπόκριση στα προβλήματα, η επιμονή για να λύνονται και να μη λιμνάζουν.

Γεωγραφική διεύρυνση του σχεδίου ανάπτυξης

Είναι πολύ ευχάριστο το να καλούνται οι δημότες να συνεισφέρουν με τις απόψεις τους ώστε να επικαιροποιηθεί το Στρατηγικό Σχέδιο που καταρτίστηκε το 2014 και να απαντήσουμε στο «ποια Λεμεσό θέλουμε να έχουμε την επόμενη δεκαετία».  Στα έξι χρόνια που πέρασαν από τότε, έχουν μεσολαβήσει ραγδαίες αλλαγές που κάνουν πολλούς να αισθάνονται ότι «η Λεμεσό θα πρέπει να τρέξει με άλλες ταχύτητες» καθώς σε αυτή την σύντομη περίοδο, η επίπονη έξοδος από τη μία κρίση, μας έφερε αιφνιδιαστικά να διαχειριζόμαστε μια άλλη κι αυτό μας δημιουργεί ως ενεργούς πολίτες, πολλαπλάσια ευθύνη.

Το σχέδιο για μια Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη 2021 – 2027 καλύπτει έργα ανάπτυξης μόνο των έξι Δήμων γι’ αυτό και χρειάζεται να διευρυνθεί γεωγραφικά. Επιβάλλεται η ανάγκη να υλοποιηθεί ένα συνεκτικό σχέδιο από το Κούριο στην Αμαθούντα, από τις περιαστικές κοινότητες όπου ορίζεται το μητροπολιτικό πάρκο μέχρι την θαλάσσια ζώνη. Θεμέλιο της ανάπτυξης, είναι οι παραγωγικές δυνάμεις της πόλης, η αξιοποίηση των μέγιστων διαθέσιμων ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων αλλά και η ικανότητα να μοχλεύσει πόρους μαζί με τον ιδιωτικό τομέα. Η κρατική μηχανή πρέπει να πάψει να κάνει ακριβώς το αντίθετο, κατανέμοντας μεν τα λεφτά των φορολογουμένων και αφαιρώντας δε τη δύναμή τους με γραφειοκρατία, έλλειψη διαφάνειας και αφόρητο διοικητικό κόστος.

Η κοινωνική συνοχή της πόλης

Θα πρέπει όμως να αγωνιούμε και για την κοινωνική συνοχή της πόλης. Υπό το βάρος της διόγκωσης των ανισοτήτων, η Λεμεσός μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση των ευάλωτων ομάδων, αλλά και της νέας γενιάς των Λεμεσιανών που έχουν όνειρα, αλλά όχι ευκαιρίες.

Κορυφαία πρόκληση για την Λεμεσό είναι η ψηφιακή διακυβέρνηση και η υλοποίηση της κυκλικής οικονομίας. Δυο τομείς στους οποίους, κατά γενική ομολογία, μείναμε πίσω γιατί δεν έχουμε προγραμματισμό και δεν δώσαμε σημασία, αφήνοντας τα συνολικά ελλείμματα του κεντρικού κράτους στους τομείς αυτούς να γίνουν άλλοθι και τροχοπέδη.

Με δεδομένη και τη νέα πολιτική συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Έξυπνες και Πράσινες πόλεις (δεν είναι τυχαίο ότι 65%-85% των κονδυλίων ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής,  θα κατανεμηθούν σε αυτές τις προτεραιότητες), επιβάλλεται να  είμαστε όλοι παρόντες καταθέτοντας τις εμπειρίες μας, τις ιδέες μας και τις προτάσεις μας, διευρύνοντας τον δημόσιο διάλογο.

Χρήστος Χαραλάμπους

Powered by petoussis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης