Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗΗ Ξένια Κωνσταντίνου για όσα συζητούνται στη Βουλή για τη συνένωση δήμων...

Η Ξένια Κωνσταντίνου για όσα συζητούνται στη Βουλή για τη συνένωση δήμων και κοινοτήτων

Το Limassol Today μίλησε με τη Βουλεύτρια του Δημοκρατικού Συναγερμού Ξένια Κωνσταντίνου, η οποία συμμετέχει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, όπου και συζητείται το Νομοσχέδιο Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σημειώνουμε ότι στο εν λόγω σχέδιο νομοπαρασκευάζεται η συνένωση Δήμων και Κοινοτήτων με σκοπό την μείωση δήμων καθώς και πολλά άλλα θέματα, όπως η χρηματοδότητση αυτών και η διάκριση αρχών ελέγχου και αξιολόγησης (άδειες ανάπτυξης). Και ενώ το νομοσχέδιο φαινόταν ως τώρα ότι έβρισκε σύμφωνους σχεδόν σε όλα τα θέματα, τόσο την Ένωση Δήμων όσο και το Υπουργείο Εσωτερικών, στην τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής έχουν τεθεί νέα ζητήματα για τα οποία οι αρμόδιοι φορείς καλούνται να βρουν τη χρυσή τομή. Σημειώνουμε πως η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου ωστόσο, είχε ενστάσεις από την αρχή της συζήτησης. Η κα Κωνσταντίνου μας διευκρινίζει τις διαφορές που φαίνεται να υπάρχουν.

LT: Φαίνεται πως εκεί που εντοπίζονται οι πιο κύριες διαφωνίες είναι αφενός, το από που θα εκδίδονται οι άδειες ανάπτυξης και αφετέρου, το θέμα της επιχορήγησης των Δήμων από τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

ΞΚ: Έχουν εισαχθεί κι άλλα θέματα. Φαίνεται πως επειδή στη συνένωση δήμων ενσωματώθηκαν και μπήκαν ως επιπλέον δήμοι και άλλοι, όπως ο Στρόβολος, η Δερύνεια, η Γεροσκήπου (η οποία ήταν συνενωμένη με την Πάφο και αυτονομήθηκε) αυτό προκάλεσε διαφωνίες.  Το άλλο θέμα που προκύπτει πολύ έντονα είναι αυτό της έκδοσης πολεοδομικών αδειών. Το αν οι Πολεοδομικές Αρχές θα πάνε στους Επαρχιακούς Οργανισμούς ή θα υπάρχει μια ενιαία Αρχή. Έχουμε τα θέματα των αδειών οικοδομής και των πολεοδομικών αδειών. Ο Υπουργός προσπάθησε να κάνει τη μεταρρύθμιση για να το λύσουμε το θέμα των πολεοδομικών αδειών και των αδειών οικοδομής. Και τώρα ανατρέπεται η συζήτηση και όσα φαινόταν ότι συμφωνούσαμε, με το νομοσχέδιο να κατακερματίζεται και να δημιουργούμε καθυστερήσεις.

LT: Μια ενδεχομένως ενιαία αρχή, δεν θα προκαλούσε περισσότερες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση των αδειών;

ΞΚ: Αυτό τώρα απορρίπτεται. Οι δήμοι επειδή θέλουν οι ίδιοι να εκδίδουν τις άδειες, ξαφνικά έρχονται κι ανατρέπουν όσα είχαν συζητήσει και σχεδόν «κλειδώσει» με τον Υπουργό. Αν το κάναμε για κατακερματισμό, τι το κάναμε; Να έχουμε άλλη Αρχή αξιολόγησης στο Στρόβολο, άλλη στη Λευκωσία, και πολυάριθμους επαρχιακούς οργανισμούς… Τώρα παραμένει και αυτό ένα άλυτο ζήτημα.

LT: Τι άλλο προέκυψε με την τροχοδρόμηση του Νομοσχεδίου;

ΞΚ: Οι κοινότητες. Η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου παρουσιάζεται έντονη με ενστάσεις για το πως θα αποφασιστούν οι συγχωνεύσεις τους. Είναι μερικές κοινότητες που δεν θέλουν να συνενωθούν.

LT: Δεν μπορούν κάποιες να μείνουν «εκτός» και αυτόνομες;

ΞΚ: Τότε γιατί κάνουμε τη μεταρρύθμιση;

LT: Κάποια στιγμή όμως, ενδεχομένως κάποιες κοινότητες να μην αντέξουν την «αυτονομία» και να ζητήσουν τη συγχώνευση, η οποία στο πνεύμα της, γίνεται για να οργανώνονται και να εξυπηρετούνται καλύτερα δήμοι και κοινότητες, και από υπηρεσίες και από οικονομικό «συγύρισμα».

ΞΚ: Το θέμα είναι ότι τώρα ζητούν δημοψήφισμα από κάθε κοινότητα, στο οποίο θα αποφασίσουν αν θέλουν να ενταχθούν στη συνένωση (η κάθε μια ξεχωριστά), το οποίο ναι μεν αντιλαμβάνομαι ότι είναι απόλυτα δημοκρατικό, αλλά δεν μιλάμε για ένα δημοψήφισμα όπου θα ψηφίσουν όλες οι κοινότητες και αν η πλειοψηφία αυτών αποφασίσει συνένωση, να ισχύσει για όλες. Που πάλι αυτό θα λειτουργούσε με την αρχή της πλειοψηφίας.

LT: Η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου γενικά πως φαίνεται να τοποθετείται; Δεν είναι εναντίον της συνένωσης, αλλά επιθυμούν αυτό να το αποφασίζει η κάθε κοινότητα για τον εαυτό της;

ΞΚ: Η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου φαίνεται να τοποθετείται εναντίον. Οι κοινότητες θέλουν να έχουν τον έλεγχο τους. Τις δυνατότητες τους να πηγαίνει ο καθένας στον «κοινοτάρχη» αλλά και άλλα θέμα θέματα. Για παράδειγμα, τα χρέη που δημιουργούν σε Υπηρεσίες όπως Υδατοπρομήθεια. Και θέλουν τη δυνατότητα να μπορούν οι ίδιοι να το ρυθμίζουν. Επειδή ως τώρα αυτό έκαναν, είχαν αυτή την “αυτονομία” και μη έλεγχο από κανένα. Και εν τέλει «έτρεχε» η εκάστοτε κυβέρνηση να τα αποπληρώσει. Και φαίνεται κατανοούν πως κάτι τέτοιο πια δεν θα απολαμβάνουν. Χάνονται κι οι «μουχτάρηδες». Κολλήσαμε τώρα στο ποιοι και πόσοι δήμοι και κοινότητες θα συνενωθούν.

LT: Μιλώντας ωστόσο με τον κύριο Βύρα, Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Κύπρου μας είπε πως αυτό δεν είναι το μείζον θέμα. Δεν «κολλούν» στο αν θα είναι 14, 17 ή 20 οι δήμοι που θα δημιουργηθούν με τις συνενώσεις.

ΞΚ: Ναι έχουν άλλα θέματα οι Δήμοι. Εστιάζουν στο θέμα της χορηγίας από το κράτος. Εκείνο που προτείνεται στο Νομοσχέδιο είναι οι δήμοι να λαμβάνουν έσοδα από τις άδειες κυκλοφορίας. Οι ενστάσεις των δήμων όμως αναφέρουν πως στα πλαίσια των περιβαλλοντικών δράσεων, των Οδηγιών από την Ευρώπη, υποτίθεται αποσκοπούμε ως κράτος σε πολιτικές για μείωση των αυτοκινήτων, γεγονός που προδιαθέτει και μειωμένες άδειες κυκλοφορίας αυτοκινήτων στο μέλλον, άρα και λιγότερα έσοδα από αυτό. Έχουν βάση κάποια πράγματα που λέει ο κύριος Βύρας. Είναι θέματα τα οποία πρέπει να δούμε. Ωστόσο ζητούν αυτονομία και οικονομική αυτοτέλεια, άρα θα πρέπει να δούμε πως πρέπει να το ρυθμίσουμε.

LT: Οι συνεδριάσεις σας γίνονται στη Βουλή; Πως και δεν γίνονται με τηλεδιασκέψεις;

ΞΚ: Επειδή προκύπτουν οι διαδικασίες ψήφισης, οι οποίες δεν προβλέπεται να γίνονται διαδικτυακά. Το θέσαμε ως θέμα ώστε να το προσαρμόσουμε έτσι λόγω πανδημίας αλλά είναι κόμματα που είναι εναντίον.

Διαβάστε περισσότερα για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τη σχετική σειρά άρθρων του Limassol Today:

“Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντή για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”

“Η Ελένη Μαύρου για το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”

“Ο Ανδρέας Βύρας για το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”

Powered by petoussis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης