Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΑΝΑΠΤΥΞΗΜεταθέτουν τις ευθύνες τους για τις πλημμύρες στους προηγούμενους

Μεταθέτουν τις ευθύνες τους για τις πλημμύρες στους προηγούμενους

Στην προσφιλή τακτική του κατέφυγε για μια ακόμα φορά ο Δήμαρχος Λεμεσού, επιρρίπτοντας στους προηγουμένους την ευθύνη για την επαναλαμβανόμενη τραγική εικόνα των πλημμυρών που παρουσίασε και πάλι η πόλη και ιδιαίτερα το κέντρο και η παραλιακή λεωφόρος.

Υπό την σκιά των έντονων διαμαρτυριών των καταστηματαρχών και άλλων πολιτών που πλήγηκαν οι οποίοι στιγμάτισαν  και το γεγονός ότι ο Δήμαρχος δεν μπήκε στον κόπο να επισκεφτεί τις πλημμυρισμένες περιοχές και να δει από κοντά το μέγεθος των προβλημάτων και των ζημιών που προκλήθηκαν, ο κ. Νικολαΐδης, περιορίστηκε σε μια τετριμμένη ανακοίνωση, μέσα από την οποία, όχι νίπτει τας χείρας του αλλά μεταθέτει τις ευθύνες στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και στις Τεχνικές Υπηρεσίες.

Σε μια μακροσκελή ανακοίνωση η οποία αποτελεί κατά κύριο λόγο επανάληψη προηγούμενων, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «το πρόβλημα ήταν καλά γνωστό εδώ και δεκαετίες, όπως καλά γνωστή επίσης ήταν η ανάγκη να θωρακιστεί η πόλη με τα κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα. Δυστυχώς δεν έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν όλα αυτά τα χρόνια. Παράλληλα, τα μεγάλα έργα ανάπλασης στο παραλιακό μέτωπο και στο κέντρο της πόλης που τέλειωσαν την προηγούμενη δεκαετία, κάθε άλλο παρά πέτυχαν να απαμβλύνουν τα προβλήματα».

Η Λεμεσός, προστίθεται στην ανακοίνωση, χρειάζεται αντιπλημμυρικά έργα για να προστατευτεί από τις πλημμύρες. Έργα που δεν έγιναν μέχρι σήμερα, και υπάρχουν πολλοί λόγοι και πολλές ευθύνες για αυτό το γεγονός. Υποστηρίζοντας ότι «από την πρώτη στιγμή που ανάλαβε καθήκοντα η νέα δημοτική αρχή, κάνει ακατάπαυστες προσπάθειες να διορθώσει αυτές τις ελλείψεις και παραλείψεις και αυτές οι προσπάθειες άρχισαν να φέρνουν αποτελέσματα», ο Δήμαρχος κάνει αναφορά σε συμβόλαια που υπογράφονται από το ΣΑΛΑ και αφορούν αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές Αγίας Φύλας, Εκάλης, Αγίου Γεωργίου Χαβούζας και άλλες περιοχές καθώς και στο κέντρο της πόλης, Ναβαρίνου-Αγίας Φυλάξεως-Θεσσαλονίκης-Γλάδστωνος.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη «αυτή η δημοτική αρχή δρομολόγησε λύσεις, έκανε αυτό που είχε υποχρέωση να κάνει απέναντι στους δημότες: Έκανε τους σχεδιασμούς εξασφάλισε τα κεφάλαια και υλοποιεί έργα που θα αποδώσουν όταν κατασκευαστούν…».

Σχέδια από 2011 έμειναν αναξιοποίητα στα συρτάρια

Ο πρώην Δήμαρχος Λεμεσού, Ανδρέας Χρίστου, από τον οποίο το Limassol Today, ζήτησε να σχολιάσει τις αναφορές του κ. Νικολαΐδη και να δώσει τις δικές του εξηγήσεις για το πρόβλημα των πλημμυρών, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει προηγούμενο στην ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκηση, ένας εν ενεργεία Δήμαρχος, μετά από τέσσερα χρόνια θητείας να παραπέμπει για τα προβλήτα της πόλης στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή».

Διευκρίνισε, δε, ότι «πολλά έργα διοχέτευσης ομβρύων πολλών εκατομμυρίων, έγιναν σε όλη την πόλη κατά την θητεία των προηγουμένων Δημοτικών Συμβουλίων και άλλα τόσα σχεδιάστηκαν αλλά δεν υλοποιήθηκαν λόγω των περικοπών της οικονομικής κρίσης του 2011-2015 αλλά και του κουρέματος των 30εκ. ευρώ που είχε εξασφαλίσει το ΣΑΛΑ με δάνεια από Ευρωπαϊκές τράπεζες».

Η άκρως αρνητική στάση του Υπουργείου Οικονομικών, όπως αναφέρει ο κ. Χρίστου, ανάγκασε το ΣΑΛΑ να προχωρήσει ορισμένα έργα, χρηματοδοτώντας τα πλήρως από δικά του αποθέματα, παρόλο που αφορούσαν κατά πολύ μεγάλο μέρος, κυβερνητικές υποχρεώσεις.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην ανάγκη του έργου παροχεύτευσης των ομβρύων της οδού Ναβαρίνου, ο κ. Χρίστου τονίζει ότι αυτό εντοπίσθηκε έγκαιρα και «η διαδρομή του αγωγού σχεδιάστηκε  το 2015». Επισημαίνοντας το γεγονός ότι «έξι χρόνια μετά, γίνεται ακόμα αξιολόγηση και καταγραφή των κατασκευαστικών παραμέτρων του έργου», θέτει το ερώτημα αν «και γι’ αυτό φταίνε οι προηγούμενοι;».

Σε ότι αφορά την περιοχή της οδού Αγίου Ανδρέου, τις παρόδους προς τον παραλιακό και την περιοχή του Κάστρου που δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα από τις πλημμύρες, ο Ανδρέας Χρίστου, τονίζει ότι κατά την περίοδο των έργων ανάπλασης του κέντρου της πόλης «εξαντλήθηκαν όλες οι δυνατότητες αύξησης της χωρητικότητας των αγωγών προς την θάλασσα», επισημαίνοντας «δύο σημαντικά στοιχεία τα οποία περιόριζαν ασφυκτικά αυτή την προσπάθεια».

Το πρώτον αφορά το επίπεδο της θάλασσας  που «σε αρκετές περιπτώσεις είναι αρκετά πιο ψηλά από ορισμένες παρόδους που οδηγούν προς τον παραλιακό» ενώ το δεύτερο, έχει να κάνει με τον εντοπισμό σημαντικών αρχαιοτήτων για τα οποία «η ακλόνητη θέση του Τμήματος Αρχαιοτήτων ήταν ότι δεν θα μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε επέμβαση με κατασκευαστικά έργα».

Καταλήγοντας  ο κ. Χρίστου, επισημαίνει ότι οι τεράστιοι όγκοι ομβρύων που οδηγούνται από τα βόρεια προάστεια, λόγω κατωφέρειας, προς το κέντρο της πόλης, «είναι τεχνικώς εντελώς αδύνατον  να διοχετευτούν προς την θάλασσα μέσω του κέντρου», υποδεικνύοντας ότι «η λύση βρίσκεται στις πρόνοιες του master plan που έγινε το 2005 για τα όμβρυα της μείζονος Λεμεσού και προβλέπει συλλογή και παροχέτευση των  ομβρύων, δια μέσου των βασικών αρτηριών και των ποταμών της πόλη, προτού αυτά περάσουν κάτω από την λεωφόρο Μακαρίου».

Πρόκειται, ως επισημαίνει, για πολύ σημαντικά έργα τα οποία αφορούν όλους τους βορειότερους Δήμους και τις βορειότερες συνοικίες και θα στοιχίσουν πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και «θα έπρεπε να είχαν ήδη ξεκινήσει διαβήματα προς την κυβέρνηση για τον σχεδιασμό και την χρηματοδότηση τους».

Χρήστος Χαραλάμπους

Powered by petoussis

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης