Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗCULTUREΕΙΚΑΣΤΙΚΑWhen Analogue and Digital Meet: Limassol in Pixels and Brushstrokes

When Analogue and Digital Meet: Limassol in Pixels and Brushstrokes

Η γκαλερί Exhibit8 στη Λεμεσό οργανώνει τη νέα ατομική έκθεση του καταξιωμένου εικαστικού Σπύρου Χρύση Δημητριάδη, υπό τον τίτλο: “When Analogue and Digital Meet: Limassol in Pixels and Brushstrokes”.

Η έκθεση καλεί το κοινό να αναλογιστεί το διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο της τέχνης και τη δυναμική μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίας. Παρουσιάζεται μια συλλογή από πίνακες, ψηφιακά σχέδια, και εκτυπώσεις, ένα πολυσύνθετο εικαστικό σύνολο που συγκροτεί ένα ταξίδι στο χρόνο και στα διάφορα καλλιτεχνικά μέσα.

Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, Πρέσβης (ad Hon), την Παρασκευή 9 Ιουνίου, στις 19.30 ενώ η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 1 Ιουλίου.

 Την έκθεση επιμελείται η Νεφέλη Στυλιανού, σε συνέχεια μιας πολύ παραγωγικής συνεργασίας με τον καλλιτέχνη που ξεκίνησε επίσημα με την τιμητική αναδρομική έκθεση για το έργο του Δημητριάδη στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού- Αποθήκες Παπαδάκη, την άνοιξη του 2022. 

 Εισάγοντας μας στο πλαίσιο, τη θεματική αλλά και τα καλλιτεχνικά μέσα της νέας αυτής έκθεσης, η Νεφέλη Στυλιανού αναφέρει: « Η συζήτηση για τη σχέση της ψηφιακής και της αναλογικής τέχνης συνεχίζει να απασχολεί τον σύγχρονο καλλιτεχνικό κόσμο. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ψηφιακή τέχνη αντιπροσωπεύει μια απομάκρυνση από την αυθεντικότητα και την απτική φύση των παραδοσιακών μέσων, ενώ άλλοι εξυμνούν τις απεριόριστες δυνατότητες και την προσβασιμότητα που προσφέρουν τα ψηφιακά εργαλεία στους καλλιτέχνες. Η έκθεση του Σπύρου Δημητριάδη συμμετέχει σε αυτή τη συζήτηση θολώνοντας τα όρια μεταξύ της ψηφιακής τέχνης και των παραδοσιακών μορφών τέχνης, αποδεικνύοντας ότι οι δύο αυτές μορφές μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά και να συμπληρώνουν η μία την άλλη.

 Ο Δημητριάδης αποτυπώνει με επιδεξιότητα τη Λεμεσό όπως είναι σήμερα, αλλά και όπως ήταν στο παρελθόν. Μέσα από τα ψηφιακά του έργα, δίνει νέα πνοή στους πίνακες ζωγραφικής του, συνδυάζοντάς τους άψογα με ψηφιακές τεχνικές. Σαρώνοντας τους πρωτότυπους πίνακες στον υπολογιστή του, ο Δημητριάδης χρησιμοποιεί τα περιγράμματά τους ως βάση, ενισχύοντάς τα με ζωντανά χρώματα και νέα στοιχεία που συνήθως δανείζεται από προηγούμενα έργα. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί μια συναρπαστική αλληλεπίδραση μεταξύ του ψηφιακού και του αναλογικού κόσμου, επαναπροσδιορίζοντας τα όρια της καλλιτεχνικής έκφρασης. Στα ψηφιακά έργα του, ο Δημητριάδης εισάγει μια συναρπαστική συγχώνευση αισθητικής και αφήγησης. Κάθε έργο είναι μια αρμονική συνεύρεση του παρελθόντος και του παρόντος, καθώς ο ιστορικός χαρακτήρας της Λεμεσού συνυφαίνεται με σύγχρονα στοιχεία. Η δεξιοτεχνία του καλλιτέχνη σε λογισμικά όπως το Photoshop και το Adobe Illustrator, του επιτρέπει να εκδηλώνει το ευφάνταστο όραμά του με ακρίβεια, και να αποδίδει μια ελκυστική οπτική εμπειρία.

 Το παρόν καλλιτεχνικό έργο του Δημητριάδη δεν προσδιορίζεται μόνο από τη ψηφιακή τέχνη, καθώς είναι γνωστός για τη μαεστρία του στα παραδοσιακά υλικά της ακουαρέλας και του λαδιού. Επιλέγοντας σκόπιμα αυτές τις αναλογικές τεχνικές, ο καλλιτέχνης αποτίνει φόρο τιμής στη διαχρονική ομορφιά και αυθεντικότητα των παραδοσιακών μορφών τέχνης. Η παράθεση των παραδοσιακών και ψηφιακών έργων του, αναδεικνύει τη δυαδικότητα και τη διασύνδεση της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης, και παρέχει τροφή για σκέψη για την εξέλιξη της δημιουργικότητας στο πλαίσιο της σημερινής ψηφιακής εποχής.»

Χορηγοί των εγκαινίων είναι η Wine Vault LTD- Κτήμα Τσελεπός και η Majesty Real Estate.

Επιμέλεια: Νεφέλη Στυλιανού

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Σόνια Φωτίου

Πληροφορίες

Διάρκεια: 9 Ιουνίου – 1 Ιουλίου 2023

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 10:00 – 23:00/ Σάββατο: 12 – 23:00

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης