Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ 2023LIVE: Προεδρικές Εκλογές '23 - Τα αποτελέσματα της καταμέτρησης

LIVE: Προεδρικές Εκλογές ’23 – Τα αποτελέσματα της καταμέτρησης

Οι Κύπριοι εκλέγουν νέο Πρόεδρο! Άνοιξαν σε όλα τα εκλογικά κέντρα στην ελεύθερη Κύπρο οι κάλπες στις 7:00 το πρωί και θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 18:00 το απόγευμα, για ανάδειξη του 8ου Προέδρου της Δημοκρατίας. Δικαίωμα ψήφου έχουν 561.033 εκλογείς, με την επίδειξη εκλογικού βιβλιαρίου ή δελτίου ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και 730 Τουρκοκύπριοι, που έχουν διεύθυνση μόνιμης διαμονής στις ελεύθερες περιοχές.

Παρακολουθείστε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις:

Εκλογικά κέντρα

Λειτουργούν 1.148 εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων τα 1.113 κέντρα σε 5 εκλογικές περιφέρειες στην Κύπρο και 35 κέντρα στο εξωτερικό, σε 25 πόλεις, σε 12 χώρες.

Από τα 1.148 εκλογικά κέντρα, τα 415 αφορούν τη Λευκωσία, 323 τη Λεμεσό, 185 τη Λάρνακα, 133 την Πάφο, 57 την Αμμόχωστο και άλλα 35 θα λειτουργήσουν στο εξωτερικό.

Το εκλογικό κέντρο με τον μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων είναι το Δημοτικό Σχολείο Ελένειο, Κέντρο Α’, στη Λευκωσία, με 716 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους και το μικρότερο στον Παλαιόμυλο Λεμεσού με 48 ψηφοφόρους.

Limassol Today - κάλπες εκλογές προεδρικές καταμέτρηση κάλπη αποτελέσματα ψηφοδέλτια παραβάν 45

Πώς ψηφίζουμε

Σύμφωνα με τις πρόνοιες της εκλογικής νομοθεσίας, τα μόνα καθορισμένα σημεία, με τα οποία μπορούν οι εκλογείς να ψηφίσουν, είναι το «Χ», το «+», και το «√».

Οι εκλογείς θα πρέπει να ψηφίσουν σημειώνοντας ένα από τα καθορισμένα σημεία, μέσα στο μεγάλο ορθογώνιο που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του/της υποψηφίου/ας της προτίμησής τους, αφού αποσυρθούν στον θάλαμο ψηφοφορίας.

Σε περίπτωση που ο/η εκλογέας σημειώσει οποιοδήποτε άλλο σημείο ή γράμμα με το οποίο είναι δυνατόν να εξακριβωθεί η ταυτότητά του/της, το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο.

Αν ο/η εκλογέας ψηφίσει σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του ψηφοδελτίου, εκτός από το ορθογώνιο που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του/της υποψηφίου/ας της προτίμησής του/της, το ψηφοδέλτιο θα είναι επίσης άκυρο.

Limassol Today - υποψήφιοι προεδρικές εκλογές 2023 κύπρος 4

Καταμέτρηση ψήφων

Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει στα ίδια τα εκλογικά κέντρα αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

Στη διαδικασία αυτή επιτρέπεται η παρουσία των υποψηφίων ή αντιπροσώπων τους, αλλά όχι η εμπλοκή τους με τα ψηφοδέλτια. Δεν επιτρέπεται η είσοδος οποιουδήποτε μη εξουσιοδοτημένου προσώπου στο εκλογικό κέντρο, ούτε των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, εκτός από τις περιπτώσεις που θα δοθεί άδεια από τον γενικό έφορο Εκλογών.

Στο «πόδι» Αστυνομία και Drones

Περισσότεροι από δύο χιλιάδες Αστυνομικοί αλλά και πτητικά μέσα – ελικόπτερα και drones – θα επιστρατεύσει η Αστυνομία για την ομαλή διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών. την Κυριακή

Αστυνομικοί θα στελεχώνουν όλα τα εκλογικά κέντρα ενώ παράλληλα θα συγκροτηθούν μηχανοκίνητα περίπολα τα οποία θα καλύπτουν εκλογικά κέντρα και άλλους χώρους που σχετίζονται με την εκλογική διαδικασία. Αυξημένα μέτρα ασφάλειας θα ληφθούν επίσης κατά την καταμέτρηση των ψήφων, ενώ η μεταφορά των καλπών προς τα γραφεία του Εφόρου Εκλογής πέραν από την αστυνομική συνοδεία θα επιτηρείται και από εναέρια μέσα της Αστυνομίας. Όπου χρειαστεί, θα χρησιμοποιηθεί ελικόπτερο της Αστυνομίας για μεταφορά καλπών, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και drones εκεί και όπου χρειαστεί.

Στο Αρχηγείο Αστυνομίας θα λειτουργήσει Κέντρο Χειρισμού Καταστάσεων Κρίσεως και στις επαρχιακές αστυνομικές διευθύνσεις επαρχιακά κέντρα επιχειρήσεων για καλύτερο συντονισμό.

Powered byLimassol Today - Epifaniou

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης