Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΆννα Αριστοτέλους: Η φυλακή της Κύπρου έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής...

Άννα Αριστοτέλους: Η φυλακή της Κύπρου έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής παγκοσμίως

Οι παράνομες αλλοδαπές γυναίκες δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στη φυλακή, τόνισε η Διευθύντρια

Πολύ ενδιαφέρουσες αναφορές από τη Διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών κ. Άννα Αριστοτέλους

Τα αποτελέσματα της ανθρωποκεντρικής προσέγγισης και της φιλοσοφίας του Τμήματος μας αντανακλώνται τα τελευταία οκτώ χρόνια και στο χαμηλό ποσοστό υποτροπής των κρατουμένων το οποίο δεν ξεπερνά το 15%, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στον κόσμο, εάν λάβουμε υπόψη ότι τέτοια ποσοστά έχουν οι χώρες με δομές στήριξης των φυλακισμένων μετά την αποφυλάκιση, όπως οι σκανδιναβικές χώρες, τόνισε η Διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών κ. Άννα Αριστοτέλους, σε ομιλία της κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε την Τετάρτη στη γυναικεία πτέρυγα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της γυναίκας.

Στην εκδήλωση, που έγινε με την παρουσία και τη στήριξη της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Γυναικείων Οργανώσεων (ΠΟΓΟ) η κ. Αριστοτέλους έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία που δίνεται στη ψυχική και πνευματική υγεία των κρατουμένων καθώς και στον ανθρωποκεντρική προσέγγιση που υιοθετείται και που ανέδειξε το σωφρονιστικό σύστημα της Κύπρου ως πρότυπο για χώρες του εξωτερικού και αντικείμενο μελέτης για αρκετές χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Διευθύντρια των Φυλακών έθιξε επιπλέον το ζήτημα που δημιουργείται με τη μαζική εισδοχή παράνομων αλλοδαπών στις φυλακές από τον Ιούνιο του 2021. Σε τέτοιες περιπτώσεις, υπογράμμισε η κ. Αριστοτέλους, θα ήταν καλύτερα να εφαρμόζονται διοικητικά μέτρα αντί της κράτησης και φυλάκισης.  Από τις 84 γυναίκες κρατούμενες μας, ανέφερε ενδεικτικά, οι 60 σχεδόν κρατούνται για παράνομη παραμονή.

Ακολουθεί αυτούσια η χθεσινή ομιλία της κ. Άννας Αριστοτέλους

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζουμε την Παγκύπρια Ομοσπονδία Γυναικείων Οργανώσεων, για πρώτη φορά στις γυναικείες εγκαταστάσεις του Τμήματος Φυλακών, με την οποία συνδιοργανώνουμε την παρούσα εκδήλωση, στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας.   

Καταρχάς να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες, πάντα υγεία, ευτυχία και επιτυχίες.  Είναι καλό να θυμόμαστε πάντα ότι όλες οι γυναίκες κάνουν τον κόσμο καλύτερο μέσα από διάφορους ρόλους της ζωής, ως μητέρες, αδελφές, σύζυγοι, σύντροφοι, αλλά και μέσα από τη δουλειά τους, τις πράξεις και τα επιτεύγματά τους δημιουργώντας ένα κόσμο ισότητας, στον οποίο ανήκουν και συνυπάρχουν τα φύλα χωρίς διάκριση. 

Η παρούσα κοινωνική εκδήλωση αλλά και άλλες εκδηλώσεις ανθρωπιστικού, πολιτιστικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα στις οποίες συμμετέχουν οι κρατούμενες μας συμβάλλουν στην πνευματική και ψυχική υγεία και γενικότερα στην προσωπική τους ανάπτυξη, η οποία διευκολύνει την ομαλότερη επανένταξη τους στην κοινωνία. Σε αυτές, όπως και σε κάθε άλλη δραστηριότητά μας, αποτυπώνεται η φιλοσοφία του Τμήματος μας, της οποίας ακρογωνιαίος λίθος είναι η ανθρωποκεντρική προσέγγιση, η οποία αποτέλεσε τη βάση για εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος και του στρατηγικού σχεδιασμού του Τμήματος μας. 

Η επιτυχία ενός σωφρονιστικού και αναμορφωτικού συστήματος αποτυπώνεται στην πρόοδο των κρατουμένων του συλλογικά και ξεχωριστά, στις αξίες και αρχές που καλλιεργούν και αναπτύσσουν κατά την παραμονή τους εδώ, δημιουργώντας και αναπτύσσοντας υγιείς στάσεις ζωής, οι οποίες θα διευκολύνουν την επανασύνδεση τους με την κοινωνία. Εφαρμόσαμε την ίση μεταχείριση των φύλων και επιδείξαμε μηδενική ανοχή σε κάθε είδους διάκριση και ευνοιοκρατικές μεταχειρίσεις για το προσωπικό και τους κρατούμενους. Γι’ αυτό τα τελευταία 8 χρόνια γυναίκες και άνδρες κρατούμενοι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες συμμετοχής σε κοινές δραστηριότητες  και ομάδες όπως του χορού, θεάτρου, μουσικής ορχήστρας κ.α., καθώς και οι δεσμοφύλακες άνδρες και γυναίκες ασκούν τα ίδια καθήκοντα χωρίς διάκριση σε όλους τους χώρους των Φυλακών, χωρίς πλέον να περιορίζονται οι δυνατότητες για εξέλιξη και ανάπτυξη/βελτίωση των δεξιοτήτων τους τα οποία περιορίζονταν προηγουμένως, μόνο στις γυναικείες πτέρυγες.

Η θετική εξέλιξη των ανθρώπων κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού και η άσκηση των καθηκόντων του προσωπικού στη βάση επαγγελματικών σωφρονιστικών προτύπων, ανάγονται στο σύγχρονο σωφρονιστικό σύστημα του Τμήματος μας όπως αυτό έχει εξελιχθεί τα τελευταία οκτώ χρόνια, το οποίο αποτελεί αντικείμενο μελέτης για αρκετές χώρες του ΣτΕ, οι οποίες επισκέπτονται τις Φυλακές μας, βουλευτές από την Γερμανία και Διευθυντές Φυλακών άλλων χωρών, για να μελετήσουν το σωφρονιστικό μας σύστημα. Μάλιστα, αρκετές διαδικασίες και πρακτικές μας καταγράφονται σε εκδόσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης ως βέλτιστες πρακτικές, σε επιστημονικά άρθρα και γίνονται σημείο αναφοράς, σε διάφορα φόρουμ, συνέδρια και συμβούλια, στο εξωτερικό, όπως είναι η χρήση SKYPE που εφαρμόζουμε από τον Ιανουάριο του 2015, η μεταχείριση των ΛΟΑΤΙ και άλλων ευάλωτων κρατουμένων, οι αλλοδαποί κρατούμενοι και τα παιδιά των κρατουμένων.  Η αναγνώριση του έργου μας στο διεθνή και ευρωπαϊκό χώρο και ο εκσυγχρονισμός του σωφρονιστικού συστήματος μας με όλες τις θετικές αλλαγές στη λειτουργία  του τα τελευταία 8 χρόνια, επισφραγίζεται με την ανάθεση στο Τμήμα μας από το ΣτΕ, της διοργάνωσης του 24ου Συνεδρίου των Διευθυντών Φυλακών και Υπηρεσιών Επιτήρησης, καθώς και  της 8ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης και Συνεδρίου του οργανισμού EUROPRIS, που πραγματοποιήθηκαν το 2019 στην χώρα μας με μεγάλη επιτυχία, με συμμετοχή πέραν των 270 συνέδρων από 40 χώρες του ΣτΕ στα δύο συνέδρια οι οποίοι επισκέφθηκαν τις Φυλακές μας. Περαιτέρω, συμμετέχουμε ως experts σε ομάδες εμπειρογνωμόνων όπως είναι το Prison Education, όπου έχουμε βραβευτεί για το εκπαιδευτικό σύστημα των Φυλακών μας το 2017 στη Ρώμη και το 2018 στη Χάγη στο European Prison Regime, στην ομάδα εμπειρογνωμόνων για τα παιδιά των φυλακισμένων που ακόμα και πρόσφατα παρουσιάσαμε στην Ολλανδία τον περασμένο Νοέμβριο τις καλές πρακτικές μας για τα παιδιά των κρατουμένων κατά την διάρκεια της πανδημίας, καθώς και στην ομάδα εμπειρογνωμόνων για τους αλλοδαπούς κρατούμενους.

Επίσης, τα αποτελέσματα της ανθρωποκεντρικής προσέγγισης και της φιλοσοφίας του Τμήματος μας, αντανακλώνται τα τελευταία 8 χρόνια και στο χαμηλό ποσοστό υποτροπής των κρατουμένων το οποίο δεν ξεπερνά το 15%, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στον κόσμο, εάν λάβουμε υπόψη ότι τέτοια ποσοστά έχουν οι χώρες με δομές στήριξης των φυλακισμένων μετά την αποφυλάκιση, όπως οι σκανδιναβικές χώρες.

Δυστυχώς σήμερα, οι γυναικείες φυλακές μας είναι υπερπλήρεις με 84 κρατούμενες, λόγω της μαζικής εισδοχής παράνομων αλλοδαπών στις Φυλακές μας από τον Ιούλιο του 2021, αφού σε τέτοιες περιπτώσεις θα ήταν καλύτερα να εφαρμόζονται διοικητικά μέτρα αντί της κράτησης και φυλάκισης.  Από τις 84 κρατούμενες μας, οι 60 σχεδόν κρατούνται για παράνομη παραμονή.

Πριν ολοκληρώσω, θα ήθελα να συγχαρώ τις κρατούμενες μας για την προσωπική εξέλιξη και πρόοδο τους, η οποία αντανακλάται με την ενεργό συμμετοχή τους στο κοινωνικό έργο των Φυλακών, αλλά και σε  κάθε κοινωνική, αθλητική, πολιτιστική και φιλανθρωπική εκδήλωση όπως κάθε υπεύθυνος ενεργοποιημένος πολίτης. 

Κλείνοντας,  θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες εσάς που βρίσκεστε μαζί μας, και ειδικότερα την Γενική Γραμματέα της ΠΟΓΟ απονέμοντας τιμητική πλακέτα, για την πολύχρονη αγωνιστική δράση της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Γυναικείων Οργανώσεων, καθώς και για την κοινωνική ισότητα και την ισοτιμία των φύλων στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης