Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΦιλοξένησε και εσύ μία ψυχή

Φιλοξένησε και εσύ μία ψυχή

Ένα έγκλημα που, δυστυχώς, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των σοβαρών αδικημάτων που καταγράφονται σχεδόν καθημερινά στην Κύπρο αλλά και γενικότερα στον κόσμο, αποτελεί η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

Τα περισσότερα θύματα, είτε γιατί εκφοβίζονται, είτε για άλλους λόγους, σιωπούν και αποφεύγουν την καταγγελία και την τιμωρία του θύτη, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν ατιμώρητοι και ελεύθεροι αυτοί οι εγκληματίες.

Η Ράνια Ευριπίδου, όμως, έστω και με καθυστέρηση 30 χρόνων, κατάγγειλε το έγκλημα που έγινε σε βάρος της όταν ήταν μικρό παιδί και κατάφερε να δικαιωθεί μετά από μια δίκη χωρίς προηγούμενο για την χώρα μας.

Ένας κύκλος της ζωής της που όπως ανέφερε μιλώντας στο Limassol Today, «έχει κλείσει και συνεχίζοντας την ζωή μου μπορώ πλέον να κάνω τον πόνο μου δύναμη και να βοηθήσω πολύ κόσμο… δεν έχω χρήματα όμως είμαι πλούσια γιατί έχω πολλή αγάπη… και η δύναμη μου είναι η αποφασιστικότητα μου…και η τόλμη μου».

Κι αυτή την αγάπη, την κάνει πράξη μέσα από μια πρωτότυπη και ουσιαστική πρωτοβουλία κάτω από τον χαρακτηριστικό τίτλο «Φιλοξένησε και εσύ μία ψυχή».

Η ιδέα, όπως μας εξηγεί, ξεκίνησε όταν μετά την δημόσια αναφορά της στο προσωπικό βίωμα της, άρχισε να παίρνει εκατοντάδες μηνύματα από ανθρώπους.

Αρχικά σκέφτηκε να κάνει μια ανοικτή διάλεξη με στόχο να υπάρξει περαιτέρω ευαισθητοποίηση, ώστε να βοηθηθούν τα παιδιά, οι γυναίκες και γενικότερα οι άνθρωποι που βίωσαν ή ακόμα βιώνουν τη σεξουαλική βία ή κακοποίηση, να μιλήσουν, να καταγγείλουν ή έστω να ζητήσουν ψυχολογική στήριξη.

«Στόχος μου ήταν να δωρίσω στα πλαίσια της διάλεξης, μια μικρή κουκλίτσα μπλεκτή που θα συμβόλιζε εμένα αλλά και την κάθε Ράνια…γιατί αν έχετε προσέξει όταν γίνεται λόγος για τη βία κατά των παιδιών, προβάλλεται ένα μωρό που κρατά πάντα ένα μπουλουκάκι…».

Η σκέψη ήταν να φτιαχτούν εκατό ή και περισσότερα τέτοια κουκλάκια και μετά από μια σχετική ανακοίνωση της, υπήρξαν πολλές γυναίκες που προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν μπλέκοντας  κούκλες. Αυτό το ενδιαφέρον για στήριξη της προσπάθειας της, δημιούργησε την ιδέα για μια ευρύτερη εκδήλωση.

Παίρνοντας στα χέρια της η Ράνια, τις πρώτες κούκλες που είχαν φτιαχτεί από άλλες γυναίκες, της θύμισαν συγκεκριμένα άτομα, θύματα από διάφορες μορφές βίας που την είχαν προσεγγίσει, οπότε σκέφτηκε ότι θα ήταν καλύτερα μέσα από την κάθε κούκλα να δίνεται η ιστορία του κάθε θύματος και βέβαια με τρόπο ώστε να μην αποκαλύπτεται η ταυτότητα του και σε όλες τις περιπτώσεις με τη σύμφωνο γνώμη του.

Τις ιστορίες των θυμάτων, ανέλαβαν και γράφουν οι εγκληματολόγοι Δήμητρα Τσίτση, Ίρια Στεφανή, Ανθή Προδρόμου και Χριστοθέα Κωνσταντίνου. 

Όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε η κ. Τσίτση «είναι όμορφο και άκρως ελπιδοφόρο να βλέπεις πως στην σημερινή κοινωνία, άτομα δραστηριοποιούνται για έναν καλύτερο κόσμο. Αυτή είναι η κοινωνία που θέλω να ζήσω και να κτίσω το μέλλον των παιδιών μας! Σε μια κοινωνία όπου υπάρχει μια μάζα ανθρώπων που πολεμούν για ένα δίκαιο αύριο… που ετοίμασαν κούκλες και κατ’ επέκταση μια βασανισμένη ψυχή η οποία μαρτύρησε, πόνεσε, έκλαψε , βασανίστηκε ή ακόμα βασανίζεται! Μια ψυχή που το μόνο που θέλει είναι την λύτρωση της! Νιώθω ευλογημένη που συμμετέχω σε αυτό το έργο, θεωρώ πως όλες οι ψυχές θα ξεκινήσουν να βγαίνουν στην επιφάνεια για την δικαίωση τους!».

Όπως εξηγεί η Ράνια,στο χέρι κάθε κούκλας θα υπάρχει δεμένος ένας πάπυρος όπου θα γράφεται η ιστορία του ατόμου που αντιπροσωπεύει η  κάθε κούκλα ή κούκλος αφού αφορά και αγόρια-θύματα κακοποίησης. Ο πάπυρος, όπως μας εξηγεί, «θα πηγαίνει σε άτομα άνω των 18 ενώ η κούκλα θα καταλήγει σε ένα παιδί που ενώ θα παίζει μαζί της θα δίνει την ευκαιρία στο άτομο που αντιπροσωπεύει, να ξανανιώσει μωρό…».

Επισημαίνει, δε, ότι κάποια θύματα ζήτησαν την δική τους κούκλα αλλά «απάντησα αρνητικά λέγοντας τους ότι αν φιλοξενήσουν τη δική τους ψυχή πάλι θα είναι μόνοι τους ενώ ο στόχος είναι να ακουσει το βίωμα τους κάποιος άλλος άνθρωπος που θα συμμεριζεται τον πόνο και τον αγώνα τους οπότε θα φροντίσουμε αυτά τα θύματα να φιλοξενήσουν μίαν άλλη ψυχή…».

Πρωτοφανές ενδιαφέρον από τον κόσμο

Η όλη ιδέα, αγκαλιάστηκε ήδη από πολύ κόσμο που πέραν από το ενδιαφέρον για την αγορά μιας κούκλας, την φιλοξενία μιας ψυχής, στέλνει και πολύ συγκινητικά μηνύματα όπως αυτό που πήρε η Ράνια, από τη μητέρα ενός παιδιού με αυτισμό η οποία «με ρώτησε αν μπορώ να φτιάξω και μια κούκλα που να είναι διαφορετική όπως είναι η κόρη της που έχει αυτισμό» και βέβαια η απάντηση ήταν θετική, γιατί «ότι πόνο και να έχει ένας άνθρωπος, δεν παύει να είναι μια κραυγή για βοήθεια ή κάτι σαν βάλσαμο για την ψυχή του θέλοντας να πει στο κόσμο το πρόβλημα του».

Με αφορμή αυτή την περίπτωση αλλά και κάποιας άλλης μάνας που έχασε το παιδί της από καρκίνο, «είπα φιλοξένησε και εσύ μια ψυχή που μπορεί να είναι ένα άτομο που κακοποιήθηκε που αδικήθηκε ή παιδιά ή ενήλικες που έφυγαν άδικα από τη ζωή με ένα τραγικό τροπό είτε  από δυστύχημα, ασθένεια αυτοκτονία μη μπορώντας να βρουν λύσεις ή άλλο λόγο… και έχουν δικαίωμα να φιλοξενηθούν σε κάποιο ζεστό σπίτι» να ακουστούν με αγάπη και να τους κρατούν με στοργή.

Εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι ο κόσμος θα αγαπήσει την κάθε ψυχή που θα φιλοξενήσει, «γιατί η κάθε κούκλα έχει να δώσει πολλά μηνύματα πόνου άλλα και ελπίδας…», η Ράνια τονίζει ότι δεν θέλει να φύγουν κούκλες επειδή φτιάχτηκαν όμορφες ή πιο ελκυστικές, γι’ αυτό κανένας δεν θα μπορεί να επιλέξει αφού οι κούκλες θα έχουν νούμερα στο πίσω μέρος της πλάτης τους έτσι κανείς δε θα γνωρίζει ποια θα είναι η ψυχή μέχρι να την πάρει σπιτί του, «οπότε αν κάποιος  θέλει πραγματικά να φιλοξενήσει μια ψυχή, τότε θα μπορεί  να παραγγείλει μια κούκλα χωρίς νοιάζεται άν είναι όμορφα φτιαγμένη ή ποιο άτομο αντιπροσωπεύει».

Οι κούκλες θα δοθούν όλες το βράδυ της εκδήλωσης που θα γίνει τον Μάιο στην Λεμεσό ή θα σταλούν την επόμενη μέρα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν την κράτηση της κούκλας-ψυχής από τώρα και θα αρχισουν οι πληρωμες απο τέλη Φεβρουάριου. Θα δίνεται αριθμός κράτησης για την παραλαβή της κούκλας το βράδυ τα εκδήλωσης.

Αρχικά ήταν προγραμματισμένο να γίνουν 167 κούκλες, όσα και τα κακοποιημένα άτομα που είχαν προσεγγίσει την Ράνια, όμως στην πορεία έγιναν 285 και είναι σίγουρο ότι ο αριθμός θα αυξηθεί  ακόμα περισσότερο  αφού υπάρχει συνεχώς αυξημένο ενδιαφέρον.

Τα μηνύματα που παίρνει η Ράνια είναι συγκινητικά αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύουν και το μέγεθος του προβλήματος. «Μου λένε… κάνε με ψυχούλα, θέλω να μάθει ο κόσμος και τον δικό μου αγώνα ή θέλω να κάνεις τον γιο μου που δεν μιλησε ποτε για την κακοποιηση του όταν ήταν μικρός ή αν κάνε την κορη μου να παρει θάρρος να αντέξει στο δικαστήριο…».

Στην εκδήλωση «Φιλοξένησε και συ μια ψυχή» στην οποία συμμετέχουν μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 100 εθελοντές άντρες και γυναίκες, θα καθιερωθεί σε ετήσια βάση και κάθε χρόνο θα έχει διαφορετικό θέμα με επίκεντρο την εγκληματική συμπεριφορά (σε όλες της τις μορφές) που βιώνουν φανερά ή σιωπηλά κάποιοι άνθρωποι αλλά και τον Γολγοθά συνανθρώπων μας που παλεύουν με ασθένειες, αναπηρίες ή άλλες δυσκολίες.

Όλο αυτό αποτελεί ένα όραμα για τη Ράνια η οποία είναι ανοικτή για συνεργασία με συνδέσμους και άλλους φορείς. Απώτερος στόχος της, μέσα από τα όποια έσοδα θα προκύπτουν από αυτές τις εκδηλώσεις, είναι η δημιουργία στεγών όπου, υπό κάποιες προϋποθέσεις, θα φιλοξενούνται άτομα που χρειάζονται ψυχολογική, νομική ή άλλη βοήθεια.

Χρήστος Χαραλάμπους

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης