Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΟ Κώστας Βήχας υποψήφιος για το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη

Ο Κώστας Βήχας υποψήφιος για το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη

Μέσα από την παρουσία  του στο θεατρικό σανίδι και μπροστά από την τηλεοπτική κάμερα, ψυχαγωγεί και διασκεδάζει όλους όσοι τον βλέπουν. Όταν όμως πέσει η θεατρική αυλαία, όταν σβήσουν  τα φώτα, μια άλλη αυλαία ανοίγεται μπροστά του που τον φέρνει αντιμέτωπο όχι με το φιλοθεάμον κοινό αλλά με την σκληρή πραγματικότητα του πόνου, της εξαθλίωσης και της δυστυχίας των ανθρώπων. 

Είναι η άλλη πλευρά του δημοφιλούς συμπολίτη μας ηθοποιού Κώστα Βήχα, την οποία εκφράζει μέσα από την εθελοντική δράση που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια, με επίκεντρο όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας που για τον ένα ή άλλο λόγο αναγκάστηκαν να κοιμούνται με στέγη τον ουρανό, που στερούνται ακόμα και ένα πιάτο φαγητό, που δεν μπορούν να έχουν ούτε τα αυτονόητα για την επιβίωση τους.

Γι’ αυτή του την ανθρωπιστική δράση και προσφορά που ξεκίνησε πριν από οκτώ περίπου χρόνια στη Λεμεσό και εξαπλώθηκε σχεδόν σε όλη την Κύπρο, ο Κώστας Βήχας είναι υποψήφιος για το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη για το 2020, με πρόταση που κατέθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου.

Αναφερόμενος στον Κώστα Βήχα, ο κ. Γεωργίου χαρακτηρίζει τον Κώστα Βήχα ως τον άνθρωπο του πολιτισμού που ενσαρκώνει σε όλη τη διαδρομή του την αρχαιοελληνική σημασία της λέξης ηθοποιός. «Ποιεί, δημιουργεί ήθος, χαρακτήρα. Όλη του η ζωή είναι αφιερωμένη στη διασφάλιση του ανθρώπινου δικαιώματος για μια ποιοτική ζωή. Έτσι, όταν πέφτει η θεατρική αυλαία, όταν σβήνουν τα φώτα, πρωταγωνιστεί στη σκηνή του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Παλεύει κόντρα σε ένα άδικο σύστημα που παράγει ανισότητες, φτώχεια και εξαθλίωση και αγωνίζεται για να στηρίξει όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη».

Επισημαίνοντας ότι η δράση του Κώστα Βήχα εξελίσσεται πίσω από τα φώτα, αθόρυβα και ταπεινά με γνώμονα την αγάπη για τον άνθρωπο, κι ότι χάρις στην ανθρωπιά και την αυτοθυσία του, με τη βοήθεια και της «Κίτρινης Γραμμής» βοηθά πέραν των 1.000 οικογενειών, δίνοντας ιδιαίτερη μάχη για τους καλλιτέχνες, οι οποίοι δέχθηκαν σοβαρό πλήγμα από την πανδημία, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής υποδεικνύει ότι  «το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναγνωρίσουμε την προσφορά του και να τον στηρίξουμε».

Να αναφέρουμε ότι το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη θεσπίστηκε, το 2008, ως επιβράβευση για εξαιρετικά επιτεύγματα πολιτών, ομάδων ή οργανώσεων που με τις δράσεις τους συμβάλλουν στην προάσπιση και προαγωγή των αξιών του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.        

Η απόφαση για την απονομή του βραβείου θα παρθεί από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, τον Οκτώβριο.

Χρήστος Χαραλάμπους

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης