Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΟι απόψεις του Αχιλλέα για το μεταναστευτικό

Οι απόψεις του Αχιλλέα για το μεταναστευτικό

Η αδράνεια της απερχόμενης κυβέρνησης είχε ως αποτέλεσμα να στοιβαχθούν περίπου 30 χιλιάδες αιτήσεις ασύλου, τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να εξετάσει για να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του κράτους δικαίου.

Η μεταναστευτική πολιτική του κράτους πρέπει να είναι ανθρώπινη κι αποτελεσματική. Πρέπει να πετύχουμε τη δίκαιη και γρήγορη εξέταση των αιτήσεων ασύλου. Με αυτό τον τρόπο, το κράτος να ξεκαθαρίσει ποιοι δικαιούνται άσυλο και είναι πρόσφυγες και ποιοι δεν δικαιούνται και θα πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα προέλευσης τους. Παράλληλα, θα γίνει εφικτό να αρχίσει η διαδικασία ένταξης των προσφύγων – οι οποίοι έχουν δικαίωμα να παραμείνουν – στην κοινωνία. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι θέσεις μου είναι:

  • Τα συρματοπλέγματα πρέπει να φύγουν. Δεν είναι αποτελεσματικά, τα πληρώνει ο Κύπριος φορολογούμενος, δημιουργούν προβλήματα για τους κάτοικους της περιοχής και στέλνουν λανθασμένα μηνύματα για το καθεστώς της «νεκρής ζώνης».
  • Ακύρωση της πρόσληψης των 300 οριοφυλάκων. Προτείνω την πρόσληψη προσοντούχων που θα εκπαιδευτούν στον τομέα του ασύλου με στόχο την ταχεία και δίκαιη εξέταση κάθε νέας αίτησης που υποβάλλεται εντός 3 μηνών.
  • Οι αιτήσεις που στοιβάχθηκαν, πρέπει να εξεταστούν γρήγορα. Η καθυστέρηση στην διεκπεραίωση των αιτήσεων είναι κίνητρο για κατάχρηση του συστήματος ασύλου και προσελκύει όλο και περισσότερους παράτυπους μετανάστες. Οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να ενισχυθούν με διαδικασία ανάθεσης υπηρεσιών, με την στήριξη και εποπτεία της ΕΕ μέσω του European Union Agency for Asylum.
  • Αντικατάσταση της επιδοματικής πολιτικής στους δικαιούχους αιτητές με πολιτική εργασίας και κατάρτισης σε τομείς που η οικονομία χρειάζεται εργατικό δυναμικό.
  • Δημιουργία Τεχνικής Επιτροπής για το Μεταναστευτικό με τη συμμετοχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων κατά το πρότυπο των ΤΕ που ήδη υπάρχουν.
  • Οι υποδομές στέγασης πρέπει να γίνουν αξιοπρεπείς και βιώσιμες για να φιλοξενούνται προσωρινά αλλά αξιοπρεπώς οι αιτητές.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης