Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΔΗΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥΠήγαν, είδαν τους άστεγους και επανήλθαν στο ραχάτι τους

Πήγαν, είδαν τους άστεγους και επανήλθαν στο ραχάτι τους

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Κάθισαν σε σύσκεψη και επιβεβαίωσαν αλλήλους για αυτό που όλοι γνώριζαν, χωρίς όμως να αποδεικνύουν ότι έχουν την δυνατότητα ή την θέληση να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Και το πρόβλημα, όχι μόνο  είναι εκεί και κάθε μέρα που περνά διευρύνεται όλο και περισσότερο, αλλά άρχισε να προκαλεί και αντιδράσεις από επηρεαζόμενους πολίτες.

Η αναφορά έχει να κάνει με τον αυτοσχέδιο καταυλισμό αστέγων που έχει στηθεί εδώ και αρκετούς μήνες στο κέντρο της Λεμεσού (περιοχή «Τζιαμούδας») στον οποίο διαμένουν πέραν των τριάντα ατόμων που έφυγαν από το «Πουρνάρα». Θέμα το οποίο ανέδειξε το Limassol today πριν είκοσι περίπου μέρες και θορύβησε μεν τον Δήμο και τις όποιες άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, πλην όμως δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμιά ενέργεια για επίλυση του προβλήματος.

Φαίνεται ότι εκείνο που θορύβησε περισσότερο, είναι το ότι αυτοί οι άνθρωποι χαλούν το image της πόλης και όχι γιατί στερούνται των βασικών αναγκών της στέγης, της τροφής και άλλων στοιχειωδών για την διαβίωση τους, ώστε να νιώσουν άνθρωποι ανάμεσα σε ανθρώπους.

Πήγε επί τόπου ο Δήμαρχος, είδε την κατάσταση και συγκάλεσε σύσκεψη με τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες αλλά το μόνο που προέκυψε από αυτή την σύναξη, είναι ότι για μια ακόμα φορά, τόσο ο Δήμος όσο και οι άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, αποδεικνύονται όχι μόνο ανεπαρκείς σε αυτό που θα έπρεπε να κάνουν στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής την οποία συχνά πυκνά επικαλούνται, αλλά και ότι δεν συντονίζονται και δεν έχουν ουσιαστική συνεργασία  η οποία θα μπορούσε να δώσει λύσεις σε πολλά κοινωνικά ζητήματα που ταλανίζουν την πόλη.

Ο Δήμος, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος, θεώρησε ορθό να συγκαλέσει την σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς «για να ανταλλάξουμε απόψεις, προβληματισμούς, να δούμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε τα επίπεδα συνεργασίας που υπάρχουν μεταξύ μας, για ένα ζήτημα υπαρκτό, που απασχολεί την πόλη και τους δημότες», διευκρινίζοντας ότι πρόκειται κυρίως για άτομα που φτάνουν από το «Πουρνάρα», κάποιοι εκ των οποίων διαμένουν σε ανοικτούς χώρους ή σε εγκαταλελειμμένα και ακατάλληλα υποστατικά, δημιουργώντας οχληρία.

 «Μοιραστήκαμε προβληματισμούς, γνώσεις, εμπειρίες για να βοηθήσει η μια υπηρεσία την άλλη και εντοπίσαμε κάποια ζητήματα και κάποια κενά» όπως έγινε παραδεκτό, με την επισήμανση ότι στόχος είναι «να δούμε πως θα μπορούσαμε με κάποιες εισηγήσεις να τα βελτιώσουμε αυτά τα κενά και είπαμε ότι θα ξανασυναντηθούμε στη βάση πλέον πιο συγκεκριμένων προβλημάτων».

Κατά τη σύσκεψη, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, υπογραμμίστηκε ότι θα πρέπει η κάθε υπηρεσία να κάνει αυτό που της αναλογεί «αλλά και όλες μαζί, με πνεύμα συνεργασίας να ενώσουν δυνάμεις για να απαμβλύνουμε το πρόβλημα, το οποίο οξύνεται από μέρα σε μέρα».

Ερωτηθείς κατά πόσον έχουν εντοπιστεί άλλα προβλήματα, πέραν της οχληρίας που δημιουργείται από τους αυτοσχέδιους καταυλισμούς σε ανοικτούς χώρους στο κέντρο της πόλης, ο κ. Νικολαΐδης, έκανε λόγο  για το πρόβλημα της αδήλωτης εργασίας, την εγκληματικότητα και τις χρονοβόρες διαδικασίες για απέλαση παράνομων μεταναστών. Υποδεικνύοντας, δε, ότι το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό, ανέφερε ότι οι υπηρεσίες του Δήμου, όπως το Κέντρο Στήριξης και Επανένταξης «ΣΧΕΔίΑ», παρεμβαίνουν εκεί και όπου τους το επιτρέπουν οι αρμοδιότητές τους.

Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε δηλαδή. Τίποτε επί της ουσίας του προβλήματος. Έγινε μια σύσκεψη, θα ακολουθήσει και άλλη και οι άστεγοι και απελπισμένοι παραμένουν εκεί, με απρόβλεπτη την εξέλιξη.

Limassol Today - Image

Αγανακτισμένοι κάτοικοι και καταστηματάρχες

Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες που εξέφρασαν, μιλώντας στο Limassol today κάτοικοι αλλά και ιδιοκτήτες εστιατορίων και άλλων καταστημάτων στη περιοχή αφού, όπως μας ανέφεραν, πέραν από την οχληρία που δημιουργείται λόγω του μεγάλου αριθμού ατόμων, τίθεται και θέμα δημόσιας υγείας λόγω της παντελούς έλλειψης υγειονομικής υποδομής για κάλυψη των βασικών καθημερινών αναγκών τους.

Έχουν παρατηρηθεί κλοπές, όχι μόνο νερού από αυλές σπιτιών και εμπορικών υποστατικών αλλά και άλλων ειδών κυρίως από εστιατόρια, όπως αναφέρεται και εκτιμάται ότι αυτά γίνονται από τις δεκάδες των αστέγων που διαμένουν στην περιοχή, οι οποίοι αναγκαστικά αναζητούν κάθε τρόπο για κάλυψη βασικών αναγκών τους.

«Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο… ο Δήμος και οι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει άμεσα να αναλάβουν τις ευθύνες τους γιατί αναπόφευκτα θα υπάρξουν αντιπαραθέσεις που θα προκαλέσουν χειρότερα προβλήματα…», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν επηρεαζόμενοι πολίτες.

Εκφράζουν, δε, φόβους ότι με την αλλαγή των καιρικών  συνθηκών και τις πρώτες βροχές, «η κατάσταση θα ξεφύγει αφού αναγκαστικά αυτοί οι άνθρωποι θα αναζητήσουν στεγασμένους χώρους για να προστατευτούν».

Επισημαίνεται και το γεγονός ότι παρακείμενο κτήριο είχε καταλειφθεί από διάφορα άτομα τα οποία κλήθηκε και μάζεψε με κλούβα η Αστυνομία όταν το συγκεκριμένο υποστατικό πέρασε στο ΤΕΠΑΚ για κάλυψη δικών του στεγαστικών αναγκών.

Powered by caffe nero

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης