Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣLIMASOUL TASTEGuest: Πώς το πάλαι ποτέ εργοστάσιο, σήμερα είναι από τα πιο in...

Guest: Πώς το πάλαι ποτέ εργοστάσιο, σήμερα είναι από τα πιο in μπαρ της πόλης

Επέλεξα το Κέντρο διότι η ανάπτυξη δεν χάνει ποτέ, αντιθέτως συνεχώς έρχεται, συνεχώς υπάρχουν αλλαγές και το κέντρο μιας πόλης είναι η ταυτότητα του.

Αφιέρωμα: Γιώτα Χατζηκώστα

Κάπου στο κέντρο της Λεμεσού και ίσως στο ωραιότερο και πλέον γραφικό δρομάκι της πόλης, το Ζικ – Ζακ, βρίσκεται ένα all day café bar το οποίο αν δεν επισκέφθηκε, πρέπει να το κάνεις και σύντομα! Φυσικά και αναφερόμαστε στο Guest CafeBar, τον χώρο που μπορείς να επιλέξεις τόσο για να απολαύσεις ήρεμα τον καφέ σου το πρωί ή  να περάσεις ένα χαλαρό βράδυ με την παρέα σου, πίνοντας ένα από τα διαφορετικά κοκτέιλ που προσφέρει το μενού.

Ο χαμηλός φωτισμός, αλλά και η φοβερή διακόσμηση που έφτιαξαν ο Αντρέας και ο Παναγιώτης, συνέστησαν ένα χώρο που αξίζει να επισκεφθείς!

Limassol Today - παναγιωτης

Ο Αντρέας Βασιλείου, ιδιοκτήτης του μαγαζιού, και ο Παναγιώτης Βασιλείου manager του Guest, κατάφεραν -και αυτό είναι το μόνο σίγουρο- να αποδείξουν πως χωρίς αγάπη γι’ αυτό που κάνεις και χωρίς μεράκι, τίποτα δεν πετυχαίνει. Εμείς τους συναντήσουμε την Τρίτη, μετά τα καρναβάλια, με στόχο να μας εξηγήσουν πως δύο νέα παιδιά κατάφεραν να φέρουν στη πόλη αυτό το κάτι διαφορετικό που έλειπε από τη πόλη.

«Μεγαλώσαμε Λεμεσό, στη Μέσα Γειτονιά, ωστόσο πάντα αγαπούσαμε το κέντρο της πόλης. Εδώ πριν από 11 χρόνια ήταν μια περιοχή έρημη, ενώ εδώ που στεγάζεται το μαγαζί μας, ήταν το εργοστάσιο Philips, και δίπλα υπήρχε ένας πελεκάνος. Ούτε δίοδο για να μπεις σε αυτό το δρομάκι δεν υπήρχε. Εγώ σπούδασα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λάρισα και με την επιστροφή μου ήθελα να κάνω κάτι δικό μου από την μια και από την άλλη έβλεπα ότι έλειπε αυτό που εγώ απολάμβανα στην Ελλάδα. Δηλαδή ένας χώρος που να μπορεί ο επισκέπτης να κάτσει για όσο θέλει, να απολαύσει τον καφέ του, και εάν θέλει να μείνει να απολαύσει και το ποτό του. Φυσικά στη πορεία των ετών με τις κρίσεις και την πανδημία αλλάξαμε αρκετά, ωστόσο δεν αλλάξαμε χαρακτήρα και νομίζω αυτό κερδίζει τον κόσμο που μας εμπιστεύεται».

Ισχύει. Το 2000 που πήγα για σπουδές, η Ελλάδα ζούσε ήταν εποχές πολύ διαφορετικές. Ο κόσμος έβγαινε περισσότερο, ξόδευε περισσότερο, γενικά η ζωή ήταν διαφορετική και αυτό προσπάθησα. Δηλαδή να φέρω όσα θετικά εντόπιζα στους χώρους που πήγαινα και στη Λεμεσό.

Limassol Today - Kiria Guest 1

Ναι αυτό είναι αλήθεια! Αλλά ταξιδεύοντας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη βλέπεις ότι τα κέντρα των πόλεων, τα ιστορικά  κέντρα, κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Είναι αν θέλεις το σήμα κατατεθέν. Με αυτό το σκεπτικό δουλέψαμε για να φτιάξουμε το μαγαζί, διότι ο κόσμος έχει ανάγκη το κέντρο και όσα αυτό προσφέρει, μακριά από τη βαβούρα.

Limassol Today - σημα1 5

Την ελληνική νοοτροπία με τα θετικά της. Δηλαδή, ήθελα ένα μαγαζί με ελληνικό στυλ. Τόσο στη μουσική, στο concept, στις συνήθειες στο service, αλλά και τη προσεγμένη διακόσμηση. Για παράδειγμα, με το που έρθει κάποιος θα του προσφέρουμε νερό, ένα κέικ ή ένα μπισκότο. Το ίδιο και με το ποτό. Πάντα θα το συνοδεύσουμε με κάτι και όχι μόνο ξηρό καρπό. Αυτό για εμάς είναι δείγμα εκτίμησης προς τον πελάτη και κυρίως δείγμα φιλοξενίας. Η φιλοξενία για εμάς είναι το παν, ώστε όποιος έρθει να νιώθει όμορφα και οικεία.

Εδώ όπως σου είπα ήταν εργοστάσιο. Εμείς το βρήκαμε εντούτοις ανακαινισμένο ως κτήριο και συγκεκριμένα το εντοπίσαμε με κάτι φίλους, ένα βράδυ που φεύγαμε από το Πέραμα. Ψάχναμε ένα spot που να ξεχωρίζει, λίγο μοναδικό. Κατά λάθος το βρήκαμε δηλαδή. Φεύγαμε και είδαμε στο βάθος, να υπάρχει μια ταμπέλα. Είδαμε λοιπόν ότι κάτι παίζει, και τελικά ερχόμενοι είδαμε ότι η ταμπέλα έγραφε ότι ο χώρος ενοικιάζεται. Τότε δεν υπήρχε είσοδος! Εκείνο το βράδυ δεν  μπορέσαμε να φτάσουμε. Στη πορεία των ημερών γυρνούσαμε και ψάχναμε και φτάσαμε στην Αγίου Ανδρέου ωστόσο δεν βρήκαμε κάτι. Επιστρέψαμε λοιπόν εδώ και βρήκαμε ένα κτήριο αναπαλαιωμένο και είπαμε «εδώ είμαστε».

Αρχικά να πω ότι σκεφτήκαμε και την ιδέα του παραλιακού μετώπου, που επίσης μπορεί να προσφέρει το concept που θέλαμε. Η άλλη ιδέα ήταν το κέντρο της πόλης, που για εμένα υπήρχε προοπτική. Επέλεξα το Κέντρο διότι η ανάπτυξη δεν χάνει ποτέ, αντιθέτως συνεχώς έρχεται, συνεχώς υπάρχουν αλλαγές και το κέντρο μιας πόλης είναι η ταυτότητα του. Επίσης στον παραλιακό το μαγαζί μετατρέπεται σε εποχιακό, ενώ στο κέντρο πόλης μπορείς να το δουλεύεις όλη τη σεζόν και να το προσαρμόζεις.

Εγώ όταν το ξεκίνησα ήμουν 30 ετών κι ο Παναγιώτης 16. Ωστόσο όταν ξεκίνησα, ήταν και αυτός μαζί μου και έμαθε από μικρός τη δουλειά. Είχε το μεράκι και την όρεξη να ασχοληθεί με τέτοια δουλειά.

Limassol Today - εξωχρωμα

Μετά τις σπουδές μου στη λογιστική ναι, ήξερα και ήθελα να ασχοληθώ, γι’ αυτό το μεράκι που σου περιγράφει εδώ και ώρα ο αδελφός μου. Και συνεχίζει να είναι το μεράκι μου

Limassol Today - Viber Image 2024 03 22 12 21 35 795

Η περιοχή εδώ και η εστίαση πέρασαν πολλά σκαμπανεβάσματα. Η οικονομική κρίση του 2011 και κυρίως το 2012 και 2013 επηρέασαν. Επίσης η ανάπλαση της περιοχής. Κατανοούμε ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από έργα, αλλά αυτό στοιχίζει σε επιχειρήσεις.

Π: Κάτι άλλο που επηρέασε είναι η ανάπλαση που έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με την κρίση. Εκείνο που βλέπουμε είναι το πρόβλημα στους χώρους στάθμευσης. Έτυχε πελάτες να μας πάρουν τηλέφωνο να μας πουν ότι δεν θα έρθουν τελικά, διότι κουράστηκαν να ψάχνουν χώρο στάθμευσης.

Επέλεξα το Κέντρο διότι η ανάπτυξη δεν χάνει ποτέ, αντιθέτως συνεχώς έρχεται, συνεχώς υπάρχουν αλλαγές και το κέντρο μιας πόλης είναι η ταυτότητα του.

Ανδρέας Βασιλείου

Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι δεν βρίσκουμε προσωπικό. Ο κόσμος άρχισε να βγαίνει ναι και να διασκεδάζει. Εδώ και τρία – τέσσερα χρόνια υπάρχει μεγάλη έλλειψη στη κουζίνα, γι’ αυτό και ακόμη να αναπτύξουμε το brunch εδώ όσο θα θέλαμε, αλλά υπάρχει και έλλειψη σερβιτόρων. Εδώ δουλεύουν πάνω από δέκα άτομα, αλλά πιο δύσκολα βρίσκεις κύπριους να εργαστούν στην εστίαση. Δεν είναι μόνο στα μπαράκια, είναι γενικό το πρόβλημα. Η νέα γενιά δεν ασχολείται με τις τέχνες, δηλαδή να βρεις υδραυλικό ή πελεκάνο. Απλά σε εμάς είναι έντονο το πρόβλημα.

Limassol Today - εξω2 4

Οι Κύπριοι είναι περισσότερο της νοοτροπίας «είναι Παρασκευή – Σάββατο, πρέπει να βγώ». Οι ξένοι από την άλλοι θα βγουν και τις υπόλοιπες μέρες. Και γι’ αυτό πλέον όχι μόνο σε εμάς, αλλά γενικά πιστεύω στη Λεμεσό υπάρχει αυτό το μοίρασμα. Δηλαδή 50% ξένοι πελάτες και 50% ντόπιοι. Ωστόσο η Λεμεσός έχει ακόμη προοπτική να αναπτυχθεί και το βλέπουμε διότι ανοίγουν συνεχώς καλοί χώροι.

Καταρχάς κάθε μέρα υπάρχει DJ. Δεν είναι καθημερινά ο ίδιος και το πρόγραμμα το ανεβάζουμε στα social media μας. Μέσα από τους dj διατηρούμε τη ταυτότητα μας, ενώ σημαντικό είναι ότι -χωρίς να διαχωρίζουμε τον κόσμο- μπαίνουν στο μαγαζί άτομα 25 ετών και άνω. Από τις 9:00 το πρωί που ανοίγουμε μέχρι και τις 19:00 το απόγευμα όποιος θέλει, οποιασδήποτε ηλικίας μπορεί να έρθει, ωστόσο μετά τις 19:00 το απόγευμα, είναι άτομα 25 ετών και άνω. Αυτό γιατί αλλάζει και το concept, διότι αρχίζει η μουσική και σερβίρουμε coctails με αλκοόλ ή χωρίς. Λόγω της ατμόσφαιρας που θέλουμε να βγάλουμε. Αυτό προσπαθούμε να το κρατήσουμε και νομίζω μας βγήκε. Επιπλέον κάτι που προσφέρουμε ως εμπειρία είναι ο κυπριακός καφές, αλλά όχι όμως τον ξέρουμε. Τον σερβίρουμε παγωμένο!

Πριν χρόνια ως φοιτητής ήθελα φραπέ στο σπίτι και δεν είχαμε νέσκαφε, αλλά μόνο κυπριακό καφέ. Οπότε σκέφτηκα να φτιάξω τον φραπέ αλλά με τον γνωστό σε όλους μας κυπριακό καφέ. Μετά μετέφερα εδώ στο μαγαζί την ιδέα και νομίζω είμαστε το μόνο café bar που προσφέρει κάτι τέτοιο στη Κύπρο. Τον φτιάχνουμε από το 2017, αφού πρώτα βρήκαμε την τεχνοτροπία για να γίνει όπως πρέπει. Βρήκαμε τότε τον τρόπο να ψήνεται και να φιλτράρεται γρήγορα και σωστά χωρίς να περιέχει κόκκους. Βγαίνει μια συγκεκριμένη ποσότητα όπως και στο freddo.

Ο χαρακτήρας τα τελευταία 5 χρόνια, είναι μπαράκι με ελληνικό στυλ παίζοντας ελληνική και ξένη μουσική αλλά στη μέση. Χωρίς υπερβολή. Το concept είναι το finger food, tapa style τα οποία υπάρχουν σε κρύα πιάτα και ζεστά και μπορεί να χωρτάσει μια παρέα. Όλα αυτά απολαμβάνοντας χαλαρή μουσική υπό τους ήχους των Dj μας.

Που θα εντοπίσεις το Guest:

ΔιεύθυνσηΖικ Ζακ 8-10, Λεμεσός 3036

Τηλέφωνο: 99 370055

Ώρες:  9:00 – 2:00 π.μ.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης