Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΣΥΝΟΙΚΙΕΣΜισιαούλη - Καβάζογλου - Γιλτίζ, μια ανοικτή πληγή (Video)

Μισιαούλη – Καβάζογλου – Γιλτίζ, μια ανοικτή πληγή (Video)

Ένα έργο που έχει προκλητικά εκπρόθεσμη ολοκλήρωση, έκλεισε ως τώρα πολλές επιχειρήσεις και απειλεί να κλείσει και άλλες.

Για την ιστορία: Τα έργα ανάπλασης στη Μισιαούλη – Καβάζογλου – Γιλτίζ, έχουν σχεδιαστεί το 2014 και ολοκληρώθηκαν το 2017. Από το 2017 και μέχρι το 2018 η ομάδα πρωτοβουλίας καταστηματαρχών της περιοχής, σε συνεργασία με ιδιώτες ειδικούς σε θέματα σχεδιασμού δρόμων και πολεοδομικών θεμάτων κατέθεσαν σωρεία τροποποιητικών προτάσεων, η πλειοψηφία των οποίων απορρίφθηκε, με το δημαρχείο να επιμένει στο δικό του σχεδιασμό, ή επεμβαίνοντας σε αυτό με δικές του τροποποιήσεις παρά του ότι διαφαινόταν η αδυναμία υλοποίησης του έργου με τρόπο λειτουργικό. Όσα ερωτήματα κατέθεταν από την ομάδα πρωτοβουλίας σχετικά με τους σχεδιασμούς και την υλοποίηση, ουδέποτε αυτά απαντήθηκαν από τον δήμο, όπως μας αναφέρουν.

Σημειώνουμε πως η ολοκλήρωση της Α’ φάσης του έργου επί της Μισιαούλη & Καβάζογλου, ολοκληρώθηκε με καθυστέρηση ενός χρόνου. Για την παραβίαση του συμβολαίου από τον εργολάβο σε σχέση με τη συγκεκριμένη προθεσμία, ουδέποτε αναλήφθηκε διοικητική ευθύνη, ή αποφασιστική δημοτική παρέμβαση επί των καθυστερήσεων.

Ένα έργο που μετρά τρείς φάσεις μέχρι την ολοκλήρωση, φάνηκε να μην μπορεί να τελειώσει εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Ο δήμος αποφασίζει να τερματίσει τη συμφωνία με την πρώτη εργοληπτική εταιρία (εφόσον αυτή δεν μπόρεσε να τηρηθεί) και να βγει σε προσφορές για τις υπόλοιπες φάσεις ολοκλήρωσης του έργου, όπως και έγινε.

Στη βάση της δεύτερης συμφωνίας, λαμβανομένων υπόψη και των καθυστερήσεων που προηγήθηκαν (και με τη νέα παράταση) η Μισιαούλη και Καβάζογλου έπρεπε στα μέσα Ιουνίου να είχε ολοκληρώσει την ανάπλαση της και να παραδοθεί ο δρόμος διανοιγμένος, σε κάτοικους, καταστηματάρχες και περαστικούς.

Και ενώ έχουμε σχεδόν εκπονήσει και τον Ιούνιο, φαίνεται ότι μόλις πρόσφατα έχει ξεκινήσει η Γ’ φάση του έργου, με τη νέα εργοληπτική εταιρεία να έχει ζητήσει εκ νέου παράταση. Η ομάδα πρωτοβουλίας μάλιστα ενημερώθηκε πως η άδεια για την παράταση επί της προθεσμίας έχει εγκριθεί από τον δήμαρχο Λεμεσού. Κάτι που κάνει την ολοκλήρωση του έργου να μοιάζει ένα απομακρυσμένο σενάριο το οποίο θα προσπεράσει όλο το 2021.

Αντίστοιχα φαίνεται να κινείται και η ανάπλαση της οδού Γιλτίζ η οποία ενώ προδιαγραφόταν να ολοκληρωθεί σε δύο μήνες από την έναρξη των έργων, ενώ σήμερα είναι ακόμα υπό κατασκευή.

Και ενώ έκλεισαν ήδη δύο χρόνια εργασιών, η ανάπλαση φαίνεται να έχει ολοκληρώσει μόνο λίγο παραπάνω από το 50% των έργων. Οι καταστηματάρχες και η ομάδα πρωτοβουλίας διαμαρτύρονται για περισσότερο από ένα χρόνο στο δημαρχείο, λογω της παντελούς απουσίας παρέμβασης, ή -έστω- διαβούλευσης με τους πληγμένους επιχειρηματίες και κατοίκους της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί η έναρξη εργασιών στο “γεφύρι” για λόγους συντήρησης. Ένα έργο για το οποίο φαίνεται να μην έγιναν προηγουμένως επαρκείς μελέτες, με αποτέλεσμα η ολοκλήρωση του να μην μοιάζει εφικτή. Κατι τέτοιο προσθέτει στη συνθήκη, πως, ακόμα και αν και όταν ολοκληρωθούν τα υπόλοιπα έργα σε Μισιαούλη – Καβάζογλου – Γιλτίζ, η περιοχή θα παραμένει αποκλεισμένη.

Όλα τα πιο πάνω, θέτουν σε “εμπάργκο” την περιοχή και δημιουργούν μπάρα αδιεξόδου στη δυτική-κεντρική Λεμεσό.

Το πλήγμα των καταστηματαρχών των οδών Μισιαούλη – Καβάζογλου – Γιλτίζ από τις τεράστιες καθυστερήσεις είναι τεράστιο και για πολλές τοπικές μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις της περιοχής, έχει αποτελέσει το κύκνειο άσμα τους. Η προοπτική και αυτό τον χειμώνα ο δρόμος να αποκλείει καθολικά την πρόσβαση θα αποτελέσει τη χαριστική βολή σε όσες επιχειρήσεις ακόμα σχοινοβατούν με οριστικό κλείσιμο.

Το Limassol Today βρέθηκε στην περιοχή για να ακούσει τους καταστηματάρχες, τους κατοίκους και την ομάδα πρωτοβουλίας που εκπροσωπεί την περιοχή.

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης