Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΗ Ένωση για τη Μεσόγειο καλεί για επείγουσα δράση για τα πλαστικά...

Η Ένωση για τη Μεσόγειο καλεί για επείγουσα δράση για τα πλαστικά στη Μεσόγειο

Ως ημίκλειστη θάλασσα και παγκόσμιος τουριστικός προορισμός, η Μεσόγειος είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στα πλαστικά, που απειλούν τα μεσογειακά είδη, τα οικοσυστήματα και την ανθρώπινη υγεία.

Η UfM, Ένωση για τη Μεσόγειο, αναλαμβάνει δράση για να μετατρέψει αυτές τις προκλήσεις σε λύσεις υποστηρίζοντας έργα που εντοπίζουν σημεία διαρροής πλαστικών και παρέχουν επιστημονικά στοιχεία και συστάσεις στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Προσπαθεί επίσης να εμπλέξει όλους τους ενδιαφερόμενους για την ανάπτυξη λύσεων για τη διαρροή πλαστικών και τη μείωση της χρήσης.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου από την ‘Ενωση για τη Μεσόγειο, το πρόσφατα υποστηριζόμενο έργο Toumali αναπτύσσει συστήματα αειφόρου διαχείρισης απορριμμάτων στον τουριστικό τομέα στο Μαρόκο, την Τυνησία και την Αίγυπτο.

Επίσης το έργο Plastic Busters συλλέγει και αναλύει πλαστικά απορρίμματα στη Μεσόγειο με επικέντρωση στις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και τα απειλούμενα είδη.

Ενόψει της Μέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, η Ένωση για τη Μεσόγειο καλεί για επείγουσα δράση όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για την προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος της Μεσογείου.

Η Μεσόγειος, μια θάλασσα που περιέχει το 1% των υδάτων του κόσμου αλλά συγκεντρώνει το 7% όλων των παγκόσμιων μικροπλαστικών, εκτιμάται ότι μολύνεται από 570.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων ετησίως.

Αυτό ισοδυναμεί με πάνω από 50 πλαστικά συντρίμμια των Πύργων του Άιφελ που πετιούνται στη θάλασσα κάθε χρόνο. Η ετήσια διαρροή πλαστικού προβλέπεται να τετραπλασιαστεί μέχρι το 2050.

Η κλίμακα του προβλήματος απαιτεί επείγουσες δεσμεύσεις και δράσεις σε περιφερειακό επίπεδο, για να επιτευχθεί η αναγκαία μακροπρόθεσμη μείωση των αποβλήτων που παράγονται στην ξηρά.

Το έργο TouMaLi, συμβάλλει στη μείωση των ροών απορριμμάτων στη θάλασσα που προκαλούνται από τον τουρισμό, ενώ παράλληλα προωθεί λύσεις κυκλικής οικονομίας, όπως η μείωση και η επαναχρησιμοποίηση.

Το έργο έχει μέχρι στιγμής αναλύσει 4 προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές στη Μεσόγειο και 40 είδη, βρίσκοντας ίχνη πλαστικών όχι μόνο στην επιφάνεια και στον βυθό της θάλασσας αλλά και στο πεπτικό σύστημα πολλών υδρόβιων οργανισμών, από είδη θαλάσσιας χελώνας μέχρι φάλαινες και μαλάκια.

Επιπλέον, το έργο έχει δημιουργήσει μια ψηφιακή πλατφόρμα για την ανταλλαγή δεδομένων για τα θαλάσσια απορρίμματα σε όλη τη Μεσόγειο.

Έχει εκπαιδεύσει 250 επαγγελματίες και ιδιώτες στη διαχείριση θαλάσσιων απορριμμάτων, με τη συμμετοχή 30 δήμων σε ένα δίκτυο παράκτιων πόλεων κατά των θαλάσσιων απορριμμάτων.

Έχει επίσης δημοσιεύσει εκθέσεις με συστάσεις πολιτικής και καλές πρακτικές για τη βελτίωση της διαχείρισης και της διακυβέρνησης των θαλάσσιων απορριμμάτων. Επί του παρόντος, 50 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών συμμετέχουν σε εκστρατείες καθαρισμού παραλιών.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕγΜ Νάσερ Καμέλ σημείωσε ότι η καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης θα είναι στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας στην περιοχή καθώς «σκοτώνει την υδρόβια άγρια ζωή, βλάπτει τα φυσικά συστήματα και μολύνει τις θαλάσσιες τροφικές αλυσίδες».

Δεδομένου ότι η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα, κάθε περιβαλλοντικός αντίκτυπος στον Βορρά έχει συνέπειες για το Νότο και το αντίστροφο, αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.

Powered by agriplant

ΠηγήΚΥΠΕ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης