Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ«Ένα πρωί του Σαββάτου στην αυλή του Μυριστικού»

«Ένα πρωί του Σαββάτου στην αυλή του Μυριστικού»

Από την στιγμή που περνάς το κατώφλι του σπιτιού τους, η πρώτη αίσθηση που ενεργοποιείται είναι η όσφρηση αφού οι μυρωδιές των βοτάνων στον κήπο τους σε διαπερνούν σαν ρεύμα. Βρέθηκα πρώτη φορά ένα Σάββατο στον χώρο τους όταν φίλοι μου με προσκάλεσαν να πάμε στην μικρή τους λαχαναγορά βιολογικών προιόντων. Θες τα ολόφρεσκα λαχανικά,θες το τσάι βοτάνων και το κέικ για κέρασμα, η Ρωξάνη και ο Ιορδάνης, με μάγεψαν σαν ξωτικά του δάσους.

Η αγάπη τους για τους γνήσιους καρπούς της φύσης, η βαθειά τους έγνοια για ότιδηποτε φυσικό το καθιστά αδύνατο να μην τους συμπαθήσεις και γνωρίζοντας τους καλύτερα γιατί όχι και να τους αγαπήσεις; Εξάλλου όσοι σε καιρούς που μόνο νοθεία συναντάς παντού, μοχθούν για να φέρουν κοντά σου ανόθευτα προϊόντα αξίζουν όχι μόνο την εκτίμηση αλλά και την αγάπη σου. Κι αυτό επειδή πριν να φροντίσουν για τους άλλους, φροντίζουν να διατηρούν ανόθευτη την εντιμότητα τους. Γνωρίστε τους κι εσείς μέσα από την συνέντευξη που μας παραχώρησαν και μάλλον θα νιώσετε κι εσείς την ανάγκη να επισκεφθείτε το Μυριστικό, όπως ονόμασαν το δικό τους σπίτι στη φύση!

Ρωξάνη και Ιορδάνη χαίρομαι που βρίσκομαι για ακόμη μια φορά στην φιλόξενη αυλή του σπιτιού σας όπου τα Σάββατα μετατρέπεται σε αγορά βιολογικών λαχανικών. Πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα;

Ρ. Καταρχάς ευχαριστούμε που βρίσκεσαι εδώ. Είναι και δική μας χαρά που ανταμώνουμε ξανά.

Η ιδέα μιας μικρής αγοράς στην αυλή μας προέκυψε στην πορεία, όταν είχαμε αρκετή παραγωγή λαχανικών. Ήταν και γνωστοί που μας παρότρυναν. Αποφασίσαμε να την κάνουμε εδώ που είναι και το εργαστήρι του Μυριστικού. Είναι άλλωστε κάτι που από καιρό γίνεται στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ι. Πήραμε και τη σχετική σήμανση βιολογικής καλλιέργειας από την πιστοποιούσα εταιρεία. Για τα εσπεριδοειδή, τις ελιές και τα βότανα την είχαμε ήδη. Ήταν η πρώτη μας κίνηση να μετατρέψουμε κι επίσημα το κτήμα σε βιολογικό.

Ανταποκρίθηκε ο κόσμος στο κάλεσμά σας;

Ρ: Αρχικά ανταποκρίθηκαν φίλοι και γνωστοί και σιγά σιγά μας έμαθε περισσότερος κόσμος. Δεν είναι πάντα ίδια η προσέλευση αλλά υπάρχουν και οι σταθεροί επισκέπτες.

Ι: Να προσθέσω ότι μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών είναι από άλλες χώρες όπως Γερμανία, Ρωσία, Αγγλία, Σλοβακία, Πολωνία και αλλού.

Άρχισε ο κόσμος να ενδιαφέρεται για το τι τρώει και πώς καταναλώνει ή είναι απλώς μια τάση;

Ρ: Θα έλεγα πως ενδιαφέρεται, κρίνοντας από τους ανθρώπους που έρχονται στο Μυριστικό κι ότι δεν πρόκειται απλώς για μια τάση αλλά για κάτι πιο ουσιαστικό.

Ι:Γενικά υπάρχει μια στροφή προς τα βιολογικά προϊόντα η οποία οφείλεται εν πολλοίς στο γεγονός πως στις συμβατικές καλλιέργειες χρησιμοιείται μεγάλη ποσότητα χημικών τα οποία έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και στο περιβάλλον.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε όταν αποφασίσατε να γίνετε βιοκαλλιεργητές;

Ρ: Όλοι όσοι ασχολούνται με την καλλιέργεια της γης αντιμετωπίζουν δυσκολίες και σίγουρα οι βιοκαλλιεργητές πολύ περισσότερες.

I:Στις βιολογικές καλλιέργειες μπορεί να είναι πιο δύσκολη η αντιμετώπιση ορισμένων ασθενειών αλλά όχι ακατόρθωτη διότι υπάρχει μεγάλη γκάμα βιολογικών φαρμάκων και λιπασμάτων. Επίσης απαιτείται συχνό ξεχόρτισμα για να απαλλαγούν τα φυτά από τα ζιζάνια. Παρ’ όλ’ αυτά αξίζει ο κόπος κι η επιμονή γιατί δεν είναι το οικονομικό κέρδος αυτοσκοπός. Στη δική μας περίπτωση η προσπάθεια μας συνοδεύεται κι από την ικανοποίηση ότι δεν βλάπτουμε το περιβάλλον και προσφέρουμε καθαρά, υγειινά προϊόντα.

Πώς σας επηρέασε η πανδημία;

Ρ: Ψυχολογικά πολύ (η αυστηρότητα των μέτρων, ο διχασμός) αλλά είχε και οικονομικό κόστος. Κάποιες από τις δραστηριότητες του Μυριστικού υπολειτούργησαν και ορισμένες σταμάτησαν εντελώς αλλά ευτυχώς η διάθεση των λαχανικών συνέχισε καθ’ όλη τη διάρκεια εκείνης της περιόδου με παραγγελίες εκ των προτέρων και παραλαβή από το κτήμα.

I: Ο κόσμος προτιμούσε να έρχεται στο κτήμα από το να πηγαίνει σε κλειστούς χώρους.

Τι μπορεί να βρει ο επισκέπτης στο Μυριστικό;

Ρ: Εποχιακά λαχανικά (κάθε Σάββατο), εσπεριδοειδή, σταφύλι βέρικο, ρόδια, φρέσκα και αποξηραμένα βότανα, ελαιόλαδο, λικέρ, ανθόνερα, βάμματα, κηραλοιφές και διάφορα άλλα χειροποίητα όπως κοσμήματα, κάρτες και διακοσμητικά μικροαντικείμενα. Μας προτιμούν συχνά και για δώρα αφού συνιστούν μια διαφορετική επιλογή από ένα τυποποιημένο δώρο. Επίσης, διοργανώνονται εργαστήρια και άλλες εκδηλώσεις.   

Ι: Εκτός αυτών ο επισκέπτης μπορεί να κάνει ένα περίπατο στον κήπο και να απολαύσει ένα φλυτζάνι ζεστό ή κρύο τσάι βοτάνων αναλόγως της εποχής.

Τα βιωματικά εργαστήρια που κάνετε βοήθησαν άτομα να έρθουν πιο κοντά στη φύση και να δοκιμάσουν να αλλάξουν τις διατροφικές τους επιλογές;

Ρ: Οι περισσότεροι άνθρωποι που συναντούμε εδώ έχουν ήδη μπει στη διαδικασία επαναπροσδιορισμού της ζωής και διατροφής τους. Έχουν οξυμμένη την κριτική τους διάθεση απέναντι σ’ ένα κοινωνικοπολιτικό σύστημα που θέλει τον άνθρωπο ασθενή, φοβισμένο και ανελεύθερο. Είναι ζωτικής ανάγκης το να είμαστε, όσο το δυνατό, αυτάρκεις και δημιουργικοί. Υποφέρουν οι άνθρωποι συχνά από κατασκευασμένες, τεχνητές ανησυχίες. Η συμμετοχή στα εργαστήρια και οι συζητήσεις που προκύπτουν μπορούν να γίνουν αφορμή για κάποιους ν’ακολουθήσουν έναν πιο φυσικό τρόπο ζωής.

Ι: Μας ζητούν συμβουλές και γνώμες. Δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον γύρω από αυτά με τα οποία ασχολούμαστε. Ανταλλάσσουμε απόψεις και συζητούμε για πολλά. Αισθάνεσαι όμορφα όταν συναντάς ανθρώπους με παρόμοιες ανησυχίες και που η κοσμοθεωρία τους προσεγγίζει τη δική σου. Με τους περισσότερους γινόμαστε φίλοι.

Όλες οι δουλειές από τις πιο χειρονακτικές στα χωράφια μέχρι τις πιο ντελικάτες όπως οι χειροποιήτες κατασκευές, απαιτούν να ασχοληθείτε εσείς με το καθετί. Πώς μοιράζεστε τις εργασίες που πρέπει να γίνουν;

Ρ: Μοιράζονται σύμφωνα με το τι προτιμά να κάνει ο καθένας μας και με αυτό που γνωρίζει καλύτερα. Πάντως τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς και τη συμβολή/βοήθεια/δουλειά του άλλου. Ο Ιορδάνης ασχολείται με τις φυτεύσεις, την καλλιέργεια και τη συγκομιδή. Κι εγώ πέρα από τη μεταποίηση και τη συσκευασία, σχεδιάζω τις ετικέτες των προϊόντων κι ασχολούμαι με την κατασκευή κοσμημάτων με το βελονάκι και καλλιτεχνικής κούκλας -κάτι που έμαθα σπουδάζοντας σκηνογραφία/ενδυματολογία -. Γενικά μου αρέσει πολύ να φτιάχνω πράγματα με τα χέρια μου. 

Ι: Βέβαια και οι δύο μπαίνουμε όποτε χρειαστεί στα “χωράφια” του άλλου με ιδέες και προτάσεις για τη βελτίωση της προσπάθειας μας.

Τι θα συμβουλεύατε όποιον απορρίπτει τα βιολογικά προιόντα είτε λόγω κόστους είτε επειδή δεν πιστέυει ότι υπάρχουν πράγματι βιολογικές καλλιέργειες στο νησί;

Ρ: Θα ξεκινήσω από το δεύτερο σκέλος που κάπως μ’ εκπλήσσει. Δεν γνώριζα ότι είναι άνθρωποι που το πιστεύουν. Και τι να πει κανείς αν πράγματι το πιστεύουν; Αλλά δεν αφορά μόνο στις βιολογικές καλλιέργειες αυτή η στάση. Είναι μέρος μιας ευρύτερης ισοπεδωτικής νοοτροπίας. Όπως για παράδειγμα ενώ πια ξέρουμε ότι τα ζιζανιοκτόνα επιφέρουν τεράστια ζημιά στο περιβάλλον και στην υγεία, εξακολουθούν να τα χρησιμοποιούν. Τα δηλητηριασμένα αγριόχορτα στις όχθες των δρόμων και σε οικιστικές περιοχές εκτός του ότι αισθητικά είναι χάλια και σου φέρνει θλίψη η θέα τους, δεν συνιστούν “καθαριότητα” κι ούτε εξαφανίζουν τα κουνούπια. Αφανίζουν όμως ωφέλιμα έντομα και άνθη, δηλητηριάζουν τα υπόγεια νερά, και όσον αφορά στις καλλιέργειες όπως διαβάζουμε σε σχετικές μελέτες: “αφήνουν υπολείμματα στα γεωργικά προϊόντα και στο έδαφος για πολλές χρονιές.”

I: Τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο ακριβά λόγω του ότι οι βιολογικές καλλιέργειες είναι πιο δύσκολες και πιο δαπανηρές. Η αύξηση της ζήτησης θα καταστήσει το προϊόν φτηνότερο γιατί προς το παρόν το καταναλωτικό κοινό είναι περιορισμένο -με αυξητική ευτυχώς τάση όπως είπαμε-.

 Ποιο είναι το όραμα σας για το Μυριστικό;

Ρ: Οι οικονομικές μας δυνατότητες δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε μεγάλα σχέδια. Φέρνοντας πάντως στο μυαλό την αρχή αυτού του δρόμου και τις δυσκολίες που συναντήσαμε, λέω πως κάτι καταφέραμε. Κάτι σημαντικό για μας. Το σημαντικότερο είναι η χαρά που παίρνουμε από την ίδια τη δουλειά όσο και από την επαφή/το μοίρασμα με τον κόσμο. Θα ήθελα να μη σταματήσει αυτή η χαρά.

Ένα σχέδιο που ελπίζουμε να υλοποιήσουμε κάποτε είναι να αναβαθμίσουμε τις υπάρχουσες υποδομές του Μυριστικού. Αλλά εφόσον αναφέρεσαι σε “όραμα”, αυτό θα ήταν να συμβάλουμε στην κατανίκηση της νοοτροπίας που λέγαμε πριν. Να πονέσουμε, να σεβαστούμε το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας. Η φύση δεν είναι κάτι έξω από εμάς, είμαστε μέρος της.

Ι:Οπωσδήποτε ιδέες και οράματα για το μέλλον υπάρχουν αλλά από τη μια τα γενικότερα έξοδα κι αυτά που απαιτούνται για τις σπουδές των παιδιών κι από την άλλη το ότι η μέρα έχει λίγες ώρες… δεν μας επιτρέπεται προς το παρόν η υλοποίησή τους.

Σ’ ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη και για το ενδιαφέρον σου. Είναι ενθαρρυτικό το ότι υπάρχει αυτό το ενδιαφέρον.

Περισσότερες πληροφορίες για το Μυριστικό
Το “Μυριστικό” βρίσκεται στο Κολόσσι της Λεμεσού κοντά στο Μεσαιωνικό Κάστρο του χωριού. Είναι ένας χώρος στον οποίο πραγματοποιούνται διάφορες δραστηριότητες που σχετίζονται με τη φύση και με το ίδιο το περιβάλλον που το συνιστά: καλλιέργεια και μεταποίηση βοτάνων,καλλιέργεια εσπεριδοειδών, ελιών, ροδιών κι αμπελιού (ποικιλία βέρικο), παρασκευή λικέρ,εποχιακών μαρμελάδων, και θεραπευτικών προϊόντων (όπως βάμματα, κηραλοιφές, λαδάκια προσώπου & ανθόνερα) με πρώτες ύλες από τον κήπο και το κτήμα μας. Η συγκομιδή, αποξήρανση και συσκευασία γίνονται με το χέρι και γενικότερα για όλες τις καλλιέργειές μας χρησιμοποιούνται φυσικές μεθόδοι χωρίς τη χρήση χημικών αφού φέρουμε εξ άλλου και τη σχετική σήμανση (της βιολογικής καλλιέργειας) από την πιστοποιούσα εταιρεία ΛΑΚΟΝ.
Ο χώρος είναι διαμορφωμένος έτσι ώστε να φιλοξενεί βιωματικά εργαστήρια, σεμινάρια,εκπαιδευτικές επισκέψεις κι εκδηλώσεις που σχετίζονται με τη φύση και το φυσικό προϊόν και με καλλιτεχνικό προσανατολισμό. Λειτουργεί κι ένα μικρό κατάστημα όπου εκτός από τα τσάγια, τα λικέρ και τα υπόλοιπα προαναφερθέντα μπορεί κανείς να βρει ευφάνταστα χειροποίητα κοσμήματα φιλοτεχνημένα με βελονάκι· μια παραδοσιακή τεχνική ιδωμένη μέσα από μια σύγχρονη πρόταση Τέχνης. Αναλαμβάνεται ακόμη η διακόσμηση βάπτισης και γάμoυ κ.ά.
Μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Μυριστικό κατόπιν προ συνεννόησης ή στην αγορά που διοργανώνουν κάθε Σάββατο μεταξύ 9:30 και 1:00. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 99063404 & 99857873

Powered by agriplant

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης