Limassol Today - Diagwnismos Ltbanner
Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗCULTUREΜΟΥΣΙΚΗΟ Τσιτσάνης αλλιώς, ο Σάββας Χριστοδούλου αλλιώς

Ο Τσιτσάνης αλλιώς, ο Σάββας Χριστοδούλου αλλιώς

Πως δημιουργήθηκαν οι QUINTUS ENSEMBLE;

Οι Quintus Ensemble είναι ένα σύνολο πνευστών και αποτελείται από φλάουτο, όμποε, κλαρινέτο, φαγκότο και γαλλικό κόρνο. Δημιουργήθηκαν το Σεπτέμβριο του 2016 από μια ομάδα νέων μουσικών άρτι αφιχθέντες στο νησί. Ο πρωταίτιος της δημιουργίας αυτού του σχήματος ήταν ο Σάββας Χριστοδούλου (φλάουτο) ο οποίος έχοντας ως εσωτερική ανάγκη για δράση και κυρίως μουσική δημιουργία έφτιαξε αυτό το μουσικό σχήμα. Έκτοτε το μουσικό αυτό σύνολο έχει ενεργή δράση στα μουσικά δρώμενα του τόπου συμμετέχοντας ή δημιουργώντας καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Ο σκοπός του σχήματος είναι η αδιάλειπτη και διαρκής μουσική δράση με στόχο την πολιτιστική προαγωγή του τόπου μας μέσα από πρωτότυπες μουσικές δημιουργίες και ιδέες.

Ποιοι άλλοι συμμετέχουν;

Η Νάταλι Νεοφύτου (όμποε), ο Γιώργος Γεωργίου (κλαρίνο), ο Ευάγγελος Χριστοδούλου (φαγκότο) και η Αννίτα Σκουτέλλα (κόρνο) είναι οι σπουδαίοι μουσικοί, συνεργάτες και φίλοι που απαρτίζουν το σύνολο.

Είναι ουσιαστικά μόνο πνευστά; Μπορεί να συγκροτηθεί μια μουσική παραγωγή μόνο με πνευστά; Γιατί όχι και κάποιο άλλο όργανο;

Τα σύνολα πνευστών σε όλο τον κόσμο είναι ευρέως γνωστά για τις μοναδικές τους ερμηνείες και τα ιδιαίτερα τους χρώματα. Ο συνδυασμός των πνευστών οργάνων είναι μοναδικός και για αυτόν τον λόγο επιλέξαμε να παρουσιάζουμε στο κοινό γνωστά έργα με μια αλλιώτικη προσέγγιση. Πέραν αυτού είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες και το σύνολο μας έχει συμπράξει με διάφορους καλλιτέχνες στο παρελθόν.

Ποιο είναι το αγαπημένο είδος μουσικής που ο Σάββας ακούει στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, να πηγαίνει να βλέπει σε συναυλίες;

Ακούω διαφορά είδη μουσικής αναλόγως διάθεσης και επιθυμίας. Μου αρέσουν διάφοροι Έλληνες ερμηνευτές όπως και ξένοι όμως κυρίως θα έλεγα ότι διαλέγω τραγούδια και όταν κάτι μου αρέσει τότε το ακούω. 

«Ο Τσιτσάνης αλλιώς…». Που και σε ποιο πλαίσιο θα δούμε αυτή τη μουσική παράσταση;

Η μουσική του Τσιτσάνη εξ ορισμού είναι μοναδική, πρωτότυπη και κυρίως οικουμενική. Η μοναδική μουσική του Τσιτσάνη θα ακουστεί με μια αλλιώτικη ηχοχρωματική προσέγγιση, με κάποιες μουσικές- αισθητικές παρεμβάσεις του ενορχηστρωτή μας Νεοκλή Νεοφυτίδη.

Πως θα διαφοροποιηθεί από τις ενορχηστρώσεις του Τσιτσάνη; Θα ακούσουμε κάτι νέο;

Το μουσικό μας σχήμα εκ των πραγμάτων είναι ένα σύνολο που αποτελείται από πέντε δυτικά μουσικά όργανα. Η υλοποίηση μιας τέτοιας ιδέας, ο συγκερασμός δηλαδή, της μουσικής του Τσιτσάνη με αλλιώτικη ηχοχρωματική προσέγγιση προκάλεσαν το καλλιτεχνικό ενδιαφέρον από μέρους μας να το υλοποιήσουμε. Επίσης, η μουσική του Τσιτσάνη αποτελεί μουσικό ορόσημο στην μουσική μας εγκοσμιότητα και είναι ευρέως γνωστή. Συνεπώς, ήταν μια ανάγκη των μουσικών για στενότερη επαφή με το κοινό του τόπου μας καθώς και η γνωριμία με τα όργανα που απαρτίζουν τους Quintus, όπου σε αρκετούς είναι άγνωστα. Εξάλλου, η έντεχνη μουσική προσέγγιση αποτελεί έναν από τους κυριότερους σκοπούς των Quintus.

Θα ακούσουμε τραγούδια οικεία;

Σαφώς η μουσική που θα ακούσουμε είναι οικεία. Τα τραγούδια που επιλέχθηκαν είναι ευρέως γνωστά στο κοινό.

Σε πιο προσωπικό επίπεδο, ποια η πορεία σου; Πως κατέληξες ο μουσικός και ως φλαουτίστας;

Η μαγεία της μουσικής ήταν κάτι που με συνάρπαζε από μικρή ηλικία. Μεγαλώνοντας η ανάγκη μου να εισέλθω στο μαγικό τούτο κόσμο και έχοντας ως ερέθισμα τον ήχο του φλάουτου, σε ηλικία 13 ετών ξεκίνησα να μαθαίνω φλάουτο. Σχεδόν αμέσως αποφάσισα ότι θα ήθελα να αναλώσω τη ζωή μου στη μουσική. Και τούτο έπραξα.

Ποια η πιο κορυφαία μουσική στιγμή σου;

Κάθε μουσική μου στιγμή είναι ένα βήμα προς τα εμπρός στη μουσική μου καριέρα. Συνεπώς, μου είναι δύσκολο να ορίσω ως κάποια ότι είναι κορυφαία. Θα μπορούσα βέβαια να σας πω ότι μια από τις πιο σημαντικές μου στιγμές στη μουσική ήταν η πρώτη μου παρουσία ενώπιον κοινού. 

Ποιο το μουσικό σου απωθημένο και όνειρο;

Ένα όνειρό μου που δεν θα το όριζα ως απωθημένο είναι η μουσική μου σύμπραξη με τον καταξιωμένο ερμηνευτή Αντρέα Μποτσέλι. Ίσως να μην είναι σε όλους γνωστό αλλά ο εν λόγω καλλιτέχνης είναι και φλαουτίστας.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης