Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΣΤΗΛΕΣINCOGNITOΣΤο μετέωρο βήμα του Αβέρωφ

Το μετέωρο βήμα του Αβέρωφ

Γράφει ο Ιγκόκνιτος

Όσο αδειαζει η κλεψύδρα του χρόνου μέχρι τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Φεβρουαρίου, ο Αβέρωφ βλέπει τις προσπάθειες του να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΔηΣυ γύρω από τη δική του υποψηφιότητα να μην αποδίδουν τα αναμενόμενα. Η δημοτικότητα του ανάμεσα τους να συνεχίζει να κινείται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα στις τέσσερεις τελευταίες εσωτερικές παγκύπριες δημοσκοπήσεις του ΔηΣυ στην επαρχία Λεμεσού συγκεκριμένα, το 70% των ψηφοφόρων του ΔηΣυ φαίνεται να προκρίνει τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η εικόνα και στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου δεν φαίνεται να διαφοροποιείται. Στην επαρχία Πάφου η κατάσταση δείχνει να είναι μοιρασμένη. Ενώ στη Λευκωσία φαίνεται η υποψηφιότητα Αβέρωφ να διατηρεί ένα ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι του Νίκου Χριστοδουλίδη ανάμεσα στους συναγερμικούς ψηφοφόρους.

Limassol Today - αβερωφ δημοσκοπηση

Όμως τα προβλήματα για τον Αβέρωφ δεν σταματούν εδώ. Οι φήμες αλλά και οι ενδείξεις θέλουν το πρόεδρο Αναστασιάδη κάθε άλλο παρά να κινητοποιείται υπέρ του Αβέρωφ Νεοφύτου. Παρασκηνιακά φαίνεται να κινείται υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη. Αυτό έρχεται να προστεθεί στο γεγονός ότι ένας σημαντικός αριθμός δευτεροκλασάτων στελεχών του ΔηΣυ φανερά έχει ταχθεί υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη, ενώ κάποια πρωτοκλασάτα στελέχη τηρούν μια ουδέτερη στάση θα έλεγα.

Δεδομένης της κατάστασης φαίνεται το ενδεχόμενο απόσυρσης της υποψηφιότητας Αβέρωφ να συζητείται πλέον ανοιχτά στα ψηλά δώματα της Πινδάρου. Κάποιοι δε από την ηγετική πυραμίδα του ΔηΣυ σε ιδιωτικές συζητήσεις τους υποστηρίζουν ότι το καλύτερο είναι να αποσύρει την υποψηφιότητα του ο Αβέρωφ Νεοφύτου και να στηρίξει Νίκο Χριστοδουλίδη, διαφορετικά το ενδεχόμενο να βρεθεί ο ΔηΣυ στην αντιπολίτευση μετά από 10 χρόνια είναι κάτι περισσότερο από πιθανό.

Ο ίδιος ο Αβέρωφ προς το παρόν τηρεί σιγή, διαβουλεύεται εντατικά με μια πολύ μικρή ομάδα συνεργατών και παράλληλα ασκεί πιεσεις προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη για να τον στηρίξει ουσιαστικά. Μάλιστα φέρεται κάποιες συζητήσεις μεταξυ των δυο να διεξήχθησαν σε ιδιαίτερα ψηλούς τόνους με τον πρόεδρο Αναστασιάδη να λέει «Τι άλλο να κάνω, να τους πιάσω από το χέρι να σε ψηφίσουν;». Με τον Αβέρωφ να του απαντά, αν χρειαστεί αυτό πρέπει να κάνει, υποδεικνύοντας του ότι 10 χρόνια αυτός έβγαινε μπροστά κάθε φορά που ο ίδιος και η κυβέρνηση του βρισκόταν στη γωνία.

Limassol Today - Averof Psifoi

Ο Αβέρωφ όμως σαν έμπειρος που είναι, φαίνεται να ζυγίζει προσεχτικά τις επόμενες κινήσεις του μη αποκλείοντας και την απόσυρση από την κούρσα των εκλογών. Κάποιοι επιμένουν ότι το επικοινωνιακό του επιτελείο έχει προετοιμαστεί και για αυτό το ενδεχόμενο. Ακριβώς για αυτό τον λόγο ο Αβέρωφ βολιδοσκόπησε τρία άτομα κατά πόσο θα ήταν πρόθυμα να πάρουν τη σκυτάλη στην κούρσα των προεδρικών από τον Αβέρωφ. Από τα δύο εξ’ αυτών εισέπραξε αρνητική απάντηση, από το τρίτο εισέπραξε μια απάντηση που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως.

Η πραγματικότητα είναι ότι το τρίτο ατομο θα το ενδιέφερε κάτι τέτοιο υπό προϋποθέσεις. Ο Αβέρωφ αντιλαμβάνεται ότι η επιμονή του για απομάκρυνση του Χριστοδουλίδη από την κυβέρνηση ένα χρόνο πριν τις εκλογές, ενδεχομένως να ήταν στρατηγικό λάθος. Έδωσε την ευκαιρία στον Νίκο Χριστοδουλίδη μετά από μια περίοδο «νηστείας» να παρουσιαστεί ως ο λιγότερο συμμετέχων στα τεκτενόμενα της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Του έδωσε την ευκαιρία να χτίσει ένα τεχνοκρατικό προφίλ ακριβώς όπως και ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, Αντρέας Μαυρογιάννης. Αφήνοντας τον Αβέρωφ να εισπράξει όλη τη φθορά της διακυβέρνησης Αναστασιάδη.

Στην αρχή βεβαίως ο Νίκος Χριστοδουλίδης έδειξε την δυσαρέσκεια του για την απομάκρυνση του από την κυβέρνηση διότι στην πραγματικότητα είχε χρησιμοποιήσει στο μέγιστο την υπουργική του ιδιότητα για να σπρώξει την υποψηφιότητα, στην πορεία όμως μετά και από το ανάλογο κοουτσάρισμα της επικοινωνιακής του ομάδας κατάφερε την απομάκρυνση του από το κυβερνητικό σχήμα να την μετατρέψει σε πλεονέκτημα. Εδώ αξίζει να δώσουμε τα εύσημα στην επικοινωνιακή ομάδα του Νίκου Χριστοδουλίδη η οποία αποτελείται από νέους ανθρώπους στον χώρο της πολιτικής επικοινωνίας με όρεξη και φρέσκες ιδέες.

Limassol Today - Averof Bye

Ο Αβέρωφ λοιπόν βρίσκεται σε τεράστιο δίλημμα. Ή θα προχωρήσει μέχρι τέλους, και στην καλύτερη των περιπτώσεων να περάσει στον δεύτερο γύρο και εκεί να χάσει ξεκάθαρα, με τη καρέκλα του στο ΔηΣυ να τρίζει επικίνδυνα, βεβαίως υπάρχει και το πιο άσχημο σενάριο να μην περάσει καν στον δεύτερο γύρο μιας και η υποψηφιότητα Μαυρογιάννη φαίνεται να καλύπτει χαμένο έδαφος. Ή θα αποσυρθεί και θα διαφυλάξει τη θέση του στην προεδρία του ΔηΣυ δίνοντας του την ευκαιρία να καθορίσει τις εξελίξεις και να ανταποδώσει τις «εξυπηρετήσεις» σε όσους έχουν υποσκάψει την υποψηφιότητα, και του προέδρου Αναστασιάδη συμπεριλαμβανομένου.

Γνωρίζοντας χρόνια πάντως τον εκ Αργάκας ορμώμενο πολιτικό, θα έλεγα ότι το επόμενο διάστημα μέχρι και το τέλος Αυγούστου, θα σχεδιάσει πολύ προσεχτικά τα επόμενα βήματα του, με το ενδεχόμενο της απόσυρσης να είναι αρκετά πιθανό, με τους δικούς του όμως όρους.

Powered by kone"

ΠηγήIncognitos

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης