Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10

Άριστη Πατρίδα

Γράφει η Δρ Θεανώ Καλαβανά*

Υπό το φώς και των τελευταίων γεγονότων, ο κόσμος γίνεται ακόμα μια φορά μάρτυρας μιας μεγάλης εξαπάτησης και υποτίμησης της νοημοσύνης του. Ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια του ακόμα μια απάτη με γνώμονα τις ικανότητες και την αριστεία. Ο κόσμος που με κόπο μεγαλώνει τα παιδιά του, που κάνει δάνεια και τρείς δουλειές για να τα σπουδάσει, που κάνει όνειρα για αυτά να τα δει να ανθίζουν και να διαπρέπουν, αυτός ο κόσμος συνειδητοποιεί για ακόμα μια φορά, ότι υπάρχουν άνθρωποι δυο ταχυτήτων σε αυτή την πατρίδα.

Αυτοί που απλά γαλουχήθηκαν μέσα σε κόμματα και έχουν εξασφαλίσει εισιτήριο πρόσβασης στο μέλλον τους, μπορεί κανείς να τους ονομάσει και «άριστους» και είμαστε και όλοι εμείς και τα δικά μας παιδιά με ένα αβέβαιο αύριο.

Οι νέοι μας, σπουδάζουν, σκοτώνονται στο διάβασμα, κάνουν αιτήσεις για μια θέση και απορρίπτονται ή στην καλύτερη των περιπτώσεων προσλαμβάνονται με μισθούς πείνας και σε κλίμακες που εξευτελίζουν την αξιοπρέπεια τους. Οι δικοί μας νέοι κάνουν μια αίτηση στο δημόσιο, παρουσιάζουν περγαμηνές, δίνουν εξετάσεις για μια θέση που την διεκδικούν χιλιάδες, πάνε σε σικέ συνεντεύξεις και κόβεται η επαγγελματική τους σταδιοδρομία γιατί απλά δεν άνηκαν στις νεολαίες των «αρίστων. Βλέπετε, η αξιοπρέπεια και η ανατροφή τους δεν τους επιτρέπει να πλαστογραφήσουν ή να παρακαλέσουν για «μια θέση στον ήλιο».

Η Άριστη πατρίδα, χρειάζεται ίσες ευκαιρίες, με διαφανείς διαδικασίες πρόσληψης και όχι με μεθόδους που χρησιμοποιούν ακόμα ως σήμερα οι παλαιάς κοπής, πολιτικοί του τόπου. Η Άριστη πατρίδα, πασχίζει για ισονομία και δικαιοσύνη. Σε μια Άριστη πατρίδα, οι απατεώνες είναι ήδη στη φυλακή! Η Άριστη πατρίδα, διορίζει σε θέσεις κλειδιά άτομα με γνώσεις, με εμπειρία, που θα πάρουν το τόπο μπροστά, άτομα με εξειδικευμένες ικανότητες σε συγκεκριμένους τομείς και όχι αυλικούς και χειροκροτητές. Η Άριστη πατρίδα, δεν διώχνει τα μυαλά του τόπου, αλλά τα επαναπατρίζει και τους δίνει κίνητρα και εφόδια να δουλέψουν για την Κύπρο του αύριο.

Η Κύπρος  του αύριο δεν κτίζεται με τις πρακτικές που ακολουθούνται εδώ και χρόνια ούτε και με τις πρακτικές του σήμερα. Η Κύπρος του αύριο χτίζεται μέσα από ένα δίκαιο κράτος, μέσα από ένα κράτος πρόνοιας, μέσα από ένα κοινωνικό κράτος, μέσα από μια παιδεία που δεν θυμίζει Μεσαίωνα. Η Κύπρος του αύριο δεν χρειάζεται πολιτικούς της αρπαχτής και της βιτρίνας. Αλλά πολίτες πολιτικούς που έχουν γνώσεις, εμπειρίες, σοβαρότητα, ωριμότητα και κυρίως όρεξη να δουλέψουν με στόχο την Άριστη Πατρίδα και τίποτα άλλο.

Σε μια Άριστη πατρίδα, δεν έχουν θέση Επίτροποι Εθελοντισμού, γιατί δεν χρειάζεται να εποπτεύσει κανείς τον εθελοντισμό που λαμβάνει χώρα στην Κύπρο μας, είναι αχρείαστος θεσμός με διασπαθίση δημόσιου χρήματος!  Σε μια Άριστη πατρίδα υπάρχουν μονάχα θέσεις και αξιώματα για ό,τι είναι απαραίτητο και χρήσιμο για την μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό ενός κράτους, και αυτές οι θέσεις καταλαμβάνονται από ανθρώπους που έχουν αποδείξει τις ικανότητες τους και τις γνώσεις τους.

Η Άριστη πατρίδα δεν είναι ένα άπιαστο όνειρο. Είναι μια εφικτή πραγματικότητα, γιατί η Κύπρος μας είναι στ αλήθεια, ολόκληρη ένας παράδεισος απλά ατύχησε με όσους ήταν στο τιμόνι της!

Η ευκαιρία για μια Άριστη πατρίδα δεν δίνεται μόνο όταν έχουμε εκλογικές αναμετρήσεις αλλά σίγουρα μια εκλογική αναμέτρηση δίνει την ευκαιρία στο λαό να εκλέξει αυτούς που μπορούν να δουλέψουν χωρίς εκπτώσεις για μια καλύτερη πατρίδα.

Η Άριστη πατρίδα, είναι η ευκαιρία που μας δίνεται κάθε πρωί που ξυπνάμε για να κάνουμε το σωστό και ωφέλιμο για εμάς και για την κοινωνία. Αυτήν την πατρίδα αξίζουμε και είναι στο χέρι μας!

*Υποψήφια Βουλεύτρια Αμμοχώστου, Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης