Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗARCHIVEΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2021Γνωρίζουμε τους υποψήφιους βουλευτές: Δήμητρα Κούρρη (Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών)

Γνωρίζουμε τους υποψήφιους βουλευτές: Δήμητρα Κούρρη (Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών)

Ποια είναι η Δήμητρα Κούρρη; Τι δεν μπορεί να μάθει κάποιος για εσάς ψάχνοντας στο διαδίκτυο;

Έχοντας ταξιδέψει και εργαστεί σε 5 χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής τα τελευταία 17 χρόνια, η ζωή μου έχει διδάξει να σέβομαι την διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου, ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκείας, χρώματος, ή σεξουαλικής προτίμησης. Δεν μπορούμε ποτέ να γνωρίζουμε ποιες ήταν οι εμπειρίες ενός ανθρώπου που τον οδήγησαν εκεί που είναι σήμερα. Γι᾽αυτό πρέπει να μάθουμε να ακούμε και να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, όσο γίνεται χωρίς προκαταλήψεις.

Ποιο πρόσωπο από τη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική σκηνή του τόπου εκτιμάτε/θαυμάζετε; 

Τον πατέρα μου, τον Κυριάκο Κούρρη, ο οποίος απεβίωσε ξαφνικά την προηγούμενη εβδομάδα. Ως επαρχιακός γραμματέας του κινήματος Οικολόγων στη Λεμεσό, αφιέρωνε αμέτρητες ώρες βοηθώντας ανθρώπους που είχαν ανάγκη στήριξης και πάντοτε έβαζε τον εαυτό του σε δεύτερη μοίρα. Τις γνώσεις του τις μοίραζε ταπεινά και το ήθος του έμενε πάντα ακλόνητο.

Ποιοι είναι οι λόγοι που σας ώθησαν να κατέλθετε ως υποψήφια βουλευτής; 

Είμαι 35 ετών, και επιστρέφω μετά από αρκετά χρόνια στο εξωτερικό να προσφέρω τις γνώσεις μου στον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας και αστικής ανάπτυξης ως υποψήφια αντιπρόσωπος των πολιτών της Κύπρου στη Βουλή. Έχω εργαστεί ως αρχιτέκτονας και ακαδημαϊκός, αυτή τη στιγμή διδάσκω θεωρία αρχιτεκτονικής και ουρμπανισμού στο Παν. του Μάντσεστερ και με λύπη ανακαλύπτω ότι στην Κύπρο συνεχίζω να κατατάσσομαι στην κατηγορία των νέων. Αυτοί που ακόμα συνεχίζουμε να αποκαλούμε νέους στην Κυπριακή κοινωνία αποτελούν τον πυρήνα του εργατικού μας δυναμικού και της οικονομικής μας ανάπτυξης, άρα οφείλουμε να τους προσφέρουμε τις ευκαιρίες που τους αξίζουν, μέσα σε ένα περιβάλλον το οποίο να σέβεται τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις απόψεις τους.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας σήμερα;

Τα προβλήματα μας είναι πολύπτυχα και πολυδιάστατα. Πολλά από αυτά, έχουν να κάνουν με την κακοδιαχείρηση της οικονομικής κρίσης από την υφιστάμενη κυβέρνηση, η οποία όπως έχει αποδειχτεί, λειτουργεί με βάση τον νεποτισμό και την διαφθορά. Μεταξύ αυτών, και η άρνηση της να προχωρήσει σε νομοσχέδια τα οποία να προστατεύουν μη κατοχυρωμένα επαγγέλματα από μισθούς πείνας. Επείγει να δημιουργηθούν ανεξάρτητα σώματα ελέγχου για πάταξη της διαφθοράς και καθιέρωση σωστής διαδικασίας καταγγελιών.

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας αν εκλεγείτε ως βουλευτής; 

Θα παλέψω για ένα βιώσιμο μέλλον για όλους τους πολίτες, το οποίο αποσκοπεί στην:

• Σωστή και υπεύθυνη διαχείριση Ευρωπαϊκών κονδυλίων για δημιουργία πολλαπλών θέσεων εργασίας και ευκαιρίες για νέους επαγγελματίες.

• Δημιουργία ανεξάρτητων σωμάτων ελέγχου για πάταξη διαφθοράς και καθιέρωση σωστής διαδικασίας καταγγελιών.

• Υπεύθυνο αστικό σχεδιασμό ο οποίος να σέβεται το φυσικό περιβάλλον σαν αναπόσπαστο κομμάτι των πόλεων.

• Στήριξη χώρων πολιτισμού και την δημιουργία μιας ευρύτερου φάσματος πλατφόρμας η οποία να προσφέρει τα απαραίτητα εργαλεία στους καλλιτέχνες της Κύπρου και ευκαιρίες διεθνούς συνεργασίας.

• Προστασία των ζώων της Κύπρου και την στήριξη οργανισμών οι οποίοι παλεύουν καθημερινά για τα δικαιώματα τους.

• Προστασία ζωνών φυσικού πλούτου και την καταστολή αυθαίρετων αναπτύξεων στις περιοχές αυτές.

• Βιώσιμη κινητικότητα στις πόλεις μας και την ανάπτυξη εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης.

• Εγκαθίδρυση μιας παιδείας η οποία να διδάσκει δημιουργικότητα και συμμετοχή του πολίτη στα κοινά, σεβασμό στην διαφορετικότητα και στα δικαιώματα του κάθε ανθρώπου ανεξαιρέτως καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας, χρώματος και σεξουαλικής προτίμησης.

Γιατί να σας εμπιστευτεί την ψήφο του ένας πολίτης; 

Μεγάλωσα σε ένα νησί που έθαψε βαθιά μέσα στο DNA του το μοιρολόι και την ανάγκη να έχει στραμμένο το βλέμμα στο παρελθόν. Αυτό ακριβώς είναι το χαρακτηριστικό που μας σταματά από το να βλέπουμε μπροστά, έμπρακτα και ρεαλιστικά. Μας σταματά από το να χρησιμοποιούμε το παρελθόν μας σαν εργαλείο μάθησης και εξέλιξης, αντί σαν μοχλό πίεσης συμφερόντων. Ο μοχλός αυτός έχει μια απίστευτη ικανότητα να χωρίζει τον κόσμο, να δημιουργεί συμμαχίες με κοινό παρονομαστή το μίσος, να καλλιεργεί φόβο και απέχθεια στο διαφορετικό. Ακόμα και κάτι που στην ουσία δεν είναι τόσο διαφορετικό, αλλά ο μοχλός αυτός έχει την ικανότητα να διαλέγει τι θα μισήσει και να το κρατά σφικτά, να το διοχετεύει από γενιά σε γενιά, από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, μέσα στις βάσεις της παιδείας, και βέβαια διαμέσου των αντιπροσώπων της θρησκείας ακόμα. Δεν μάθαμε να βλέπουμε μπροστά, να ανοίγουμε να μάτια μας, να ακούμε προσεκτικά, να καταλαβαίνουμε ότι αυτό που μας χωρίζει είναι ο φόβος που μας φύτεψαν, και που αναπαράγουμε μέρα με τη μέρα.

Φέρουμε όλοι ευθύνη για το μέλλον μας. Και για να αλλάξει η στάση μας χρειάζεται ριζική αλλαγή στην παιδεία. Με τον όρο παιδεία εννοώ το κάθε είδος εκπαίδευσης σε πολλαπλά επίπεδα και για όλες τις ηλικίες. Θα στηρίξω την εγκαθίδρυση μιας παιδείας η οποία διδάσκει δημιουργικότητα και συμμετοχή του πολίτη στα κοινά, σεβασμό στην διαφορετικότητα, και μιας παιδείας η οποία να προσπαθεί ενεργά να καταργήσει τις προκαταλήψεις του παρελθόντος.

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης