Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗARCHIVEΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2021Choose4Cyprus: Δείτε τον βαθμό συνάφειας σας με τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο

Choose4Cyprus: Δείτε τον βαθμό συνάφειας σας με τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο

Σε λειτουργία έχει τεθεί από σήμερα ο ηλεκτρονικός σύμβουλος ψήφου Choose4Cyprus. Πρόκειται για μια διαδικτυακή εφαρμογή που επιτρέπει στους ψηφοφόρους να συγκρίνουν τις θέσεις τους σε διάφορα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα με τις αντίστοιχες θέσεις των κύριων κομμάτων που συμμετέχουν στις Βουλευτικές εκλογές του 2021.

Στο Limassol Today μίλησε Νίκανδρος Ιωαννίδης, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Choose4Cyprus για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Τι είναι και τι εξυπηρετεί το Choose4Cyprus;

Το Choose4Cyprus παρέχει μια σειρά από αποτελέσματα, τα οποία καταδεικνύουν πόσο καλά ταιριάζουν οι χρήστες με τα πολιτικά κόμματα. Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως δεν είναι σχεδιασμένο να προτείνει στους πολίτες πώς πρέπει να ψηφίσουν, αλλά, απλώς, τους επιτρέπει να δουν πού βρίσκονται σε σχέση με τα κύρια κόμματα σε μια σειρά ζητημάτων πολιτικής.

Πώς λειτουργεί το συγκεκριμένο εργαλείο;

Η διαδικασία αν και χρονοβόρα είναι σχετικά απλή. Αρχικά, οι ερωτήσεις που αποτελούν την φετινή έκδοση του Choose4Cyprus επιλέχθηκαν από την ερευνητική ομάδα του Τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Το ερωτηματολόγιο συντάχθηκε και οργανώθηκε γύρω από κρίσιμα ζητήματα του πολιτικού ανταγωνισμού στην Κύπρο.

Οι θέσεις των κύριων κομμάτων για τις ερωτήσεις αυτές υπολογίστηκαν από μια ομάδα πολιτικών επιστημόνων και ειδικών. Οι θέσεις του εκάστοτε κόμματος για τα ζητήματα καθορίστηκαν μετά από πολλαπλούς γύρους κωδικοποίησης, η οποία έγινε ανώνυμα.

Οι χρήστες που επισκέπτονται κατόπιν την ιστοσελίδα εκφράζουν τις δικές τους θέσεις για τα ίδια θέματα πολιτικής, απαντώντας το ερωτηματολόγιο της ιστοσελίδας. Το σύστημα, έτσι, μπορεί να υπολογίσει πόσο κοντά βρίσκονται οι θέσεις των κομμάτων με αυτές των χρηστών. Τα αποτελέσματα δείχνουν την απόσταση που έχουν οι θέσεις των χρηστών από τα κόμματα.

Ακόμη, παρουσιάζεται στο χρήστη τρεις πολιτικοί χάρτες που βασίζονται σε βασικές πολιτικές κλίμακες. Η κάθε κλίμακα συνοψίζει τις απόψεις σχετικά με την οικονομία, τις απόψεις για κοινωνικά ζητήματα και τις απόψεις για το Κυπριακό Πρόβλημα. Ο χάρτης επιτρέπει στους χρήστες να συγκρίνουν τη θέση τους με αυτές των διαφόρων κομμάτων.

Σε τι διαφέρει η έκδοση για τις φετινές βουλευτικές εκλογές από την προηγούμενη που αφορούσε τις Ευρωβουλευτικές του 2019;

Λόγω του ότι είναι άλλες εκλογές και επομένως το πλαίσιο στις οποίες διεξάγονται είναι διαφορετικό, η φετινή έκδοση του Choose4Cyprus δεν περιέχει ερωτήσεις που αφορούν τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Αντίθετα, πέραν από τις διαχρονικές ερωτήσεις που αφορούν καίρια πολιτικά ζητήματα, στη φετινή έκδοση περιλαμβάνονται ερωτήσεις που αφορούν τη διαχείριση της πανδημίας και επίκαιρα ζητήματα όπως το κυπριακό πρόγραμμα επενδύσεων, τον θεσμό του Γενικού Ελεγκτή, την κάρτα φιλάθλου κτλ. Ακόμη, υπάρχει μια σειρά ερωτήσεων που σχετίζονται με το Κυπριακό Πρόβλημα.

Εντοπίζεται οτιδήποτε ενδιαφέρον σε σχέση με τις φετινές εκλογές μέσω της κωδικοποίησης των θέσεων των κομμάτων;

Συγκρίνοντας τον πολιτικό χάρτη του Choose4Cyprus για τις Ευρωεκλογές του 2019 με τον αντίστοιχο χάρτη της φετινής έκδοσης, δεν παρατηρούμε ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις. Τα πλείστα πολιτικά κόμματα θεωρώ πως τοποθετούνται στον πολιτικό χάρτη με τρόπο αναμενόμενο.

Επίσης, όπως θα δείτε με την ολοκλήρωση της φετινής έκδοσης, αξιοσημείωτο παραμένει το γεγονός πως σε συγκεκριμένους χώρους του πολιτικού χάρτη δεν υπάρχει κάποιο πολιτικό κόμμα. Ίσως αυτό να υποδεικνύει πως τα υφιστάμενα πολιτικά κόμματα καλύπτουν με τις θέσεις και απόψεις τους ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος.

Παρατηρώντας την πολιτική χαρτογράφηση όπως προκύπτει, βλέπουμε ότι συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα απουσιάζουν. Μερικά από αυτά μάλιστα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις διεκδικούν βουλευτικές έδρες.

Δυστυχώς, για τεχνικούς και πρακτικούς λόγους μερικά κόμματα ήταν αδύνατο να συμπεριληφθούν. Ένα από τα βασικότερα κριτήρια συμπερίληψης των κομμάτων στο Choose4Cyprus είναι να προκύπτει ξεκάθαρη κωδικοποίηση των θέσεων τους μέσα από τους πολλαπλούς γύρους κωδικοποίησης από την ομάδα των ειδικών.

Η ομάδα των ειδικών κατέληξε πως μερικά κόμματα δεν έχουν ξεκάθαρη και συγκεκριμένη θέση σε ένα σημαντικό αριθμό ερωτήσεων και επομένως δεν μπορούσαμε να τα συμπεριλάβουμε.

*Το Choose4Cyprus είναι ένα πρόγραμμα αποκλειστικά μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν συνδέεται με κανένα πολιτικό κόμμα ή οργανισμό.

Η Ερευνητική Oμάδα για την Κύπρο ανήκει στο Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και αποτελείται από:
Δρ. Βασιλική Τρίγκα, Επίκουρη Kαθηγήτρια
Δρ. Κώστας Τζιούβας, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό
Δρ. Νικόλας Τσαπατσούλης, Καθηγητής
Βασίλης Μαναβόπουλος, Ερευνητικός Συνεργάτης
Νίκανδρος Ιωαννίδης, Διδακτορικός Φοιτητής

Επικοινωνία: [email protected]

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης