Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗARCHIVEΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2021Μια άλλη όψη της διαφθοράς: Υπουργικό των παρεκκλίσεων

Μια άλλη όψη της διαφθοράς: Υπουργικό των παρεκκλίσεων

Του Άλκη Παπή*

Τα γεγονότα που ακολούθησαν την προβολή του βίντεο «this is Cyprus» επιβεβαίωσαν αυτό που όλοι λίγο-πολύ γνωρίζαμε: Όχι μόνο η διαφθορά είναι παντού αλλά και ότι εκκολάπτεται και εκπορεύεται από τα ανώτατα δώματα της κυπριακής πολιτείας.

Μία ιδιαίτερη πτυχή της διαφθοράς αποτελεί και η καταπάτηση νόμων και θεσμοθετημένων κανονισμών  που αφορούν μεγάλες «αναπτύξεις» και έργα και που αφορούν μεταξύ άλλων: «Αναπτύξεις» και επεμβάσεις εντός προστατευόμενων περιοχών, καταπάτηση της ζώνης προστασίας της παραλίας, καταπατήσεις περιοχών Φύση 2000, «αναπτύξεις»  εκτός εγκριμένου τοπικού σχεδίου, «αναπτύξεις» εκτός της εγκριμένης οικοδομικής άδειας και άλλα πολλά.

Τα παραδείγματα είναι αναρίθμητα: παραλιακό μέτωπο θαλασσινών σπηλιών στην Πάφο, θαλάσσιο μέτωπο Λεμεσού, αρχαιολογικός χώρος Γεροσκήπου, καθεδρικός ναός στο Κέντρο της Πάφου, πολυώροφα στις αστικές περιοχές σε όλες τις πόλεις και εντός ακόμη και περιοχών ειδικού χαρακτήρα (βλέπε Ιστορικό Κέντρο Λεμεσού)  γκολφ και μαρίνες σε ειδικές περιοχές, τελειωμένα έργα με επιπλέον ορόφους στην Πόλη Χρυσοχούς και στο Παραλίμνι, λίμνες Παραλιμνίου και Ορόκλινης, σχέδια και επεμβάσεις τοπικών αρχών στις παραλίες, άδειες απόρριψης των αποβλήτων λάσπης στη θάλασσα (βλέπε θαλάσσιο μέτωπο Λεμεσού). Ένας ατελείωτος κατάλογος.

Πλείστα από τα πιο πάνω έχουν ένα κοινό ονοματεπώνυμο: Κατά παρέκκλιση άδειες από το Υπουργικό Συμβούλιο.  Είτε από την αρχή είτε κατόπιν που έχει προκύψει παραβίαση κανονισμών και σχεδίων μία αίτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο αρκεί για να καλύψει με τον μανδύα της νομιμότητας τα διαπραχθέντα ανομήματα.  Το Υπουργικό Συμβούλιο μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες θέτει εαυτόν εκτός των πολιτειακών θεσμών και κανονισμών  μοιράζοντας απλόχερα τη σημαδεμένη τράπουλα.

Είναι το ίδιο Υπουργικό Συμβούλιο που δια του προέδρου του, εξαγγέλλει μέτρα κατά της διαφθοράς, από καιρό σε καιρό. Ένα πρώτο και ανέξοδο μέτρο θα ήταν να καταργήσουν όλες τις «εξουσίες» που θεωρούν ότι έχουν για να εγκρίνουν τις κατά παρέκκλιση άδειες εκτέλεσης των έργων. Και αν αυτό απαιτεί χρόνο μπορούν να μέχρι να ετοιμάσουν τα σχετιζόμενα νομοσχέδια να μην περιλαμβάνουν τέτοια θέματα στην ημερήσια  διάταξη των συνεδριάσεων τους. Μαζί με αυτό ας καταργήσουν και τις «διακριτικές ευχέρειες» που έχουν οι Υπουργοί αλλά και ανώτεροι λειτουργοί των υπουργείων τους (βλέπε για παράδειγμα διακριτική ευχέρεια του Διευθυντή Πολεοδομίας).

«Παρεκκλίσεις» και διαφθορά αποτελούν όψεις του ιδίου νομίσματος.  Αν το Υπουργικό Συμβούλιο σκοπεύει και εννοεί να κάνει ουσιαστικά βήματα κατά της διαφοράς ας καταφέρει τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο να σταματήσει να λειτουργεί ως το Υπουργικό των παρεκκλίσεων.

*Εκπρόσωπος Τύπου Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών
Υποψήφιος Βουλευτής Λεμεσού

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης